Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου αποκαλύπτει τις ιδιότητές του

Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου αποκαλύπτει τις ιδιότητές του

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες εμπιστευόμαστε τα φυσικά συστατικά στα προϊόντα ομορφιάς. Και οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων πρωταγωνιστούν στις αναζητήσεις μας, καθώς τα οφέλη τους είναι αρκετά σημαντικά. Είναι, όμως, όλα ευεργετικά για την επιδερμίδα μας και τι γίνεται τελικά, με το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Οπωσδήποτε το ενδιαφέρον μας για τα φυσικά συστατικά ολοένα και αυξάνεται. Θεωρούμε πως αφού είναι φυσικό, θα είναι και φιλικό προς το δέρμα μας. Οι ειδικοί δερματολόγοι, όμως, δεν συμφωνούν απόλυτα με αυτό!

Αναλύοντας το έλαιο ευκαλύπτου βλέπουμε πως είναι γνωστό για το ιδιαίτερο άρωμά του, ενώ μας φέρνει στον νου πολυτελή κέντρα spa, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στους χώρους τους.

Επίσης, είναι αρκετά δημοφιλές στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων και στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας. Πολλές το χρησιμοποιούν και ως αντισκωρικό. Πώς λειτουργεί, όμως, ως φυσικό και κύριο συστατικό για τη φροντίδα του δέρματός μας; Η λεπτομερής έρευνα που ακολουθεί μας δίνει τις απαντήσεις!

Πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου είναι σκόπιμο να κάνουμε μια μίνι έρευνα εξερευνώντας τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα αρνητικά.

Έλαιο ευκαλύπτου

Τύπος συστατικού: Αιθέριο έλαιο

Κύρια οφέλη: Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα οφέλη για την επιδερμίδα μας.

Πού πρέπει να χρησιμοποιείται: Προς το παρόν, το έλαιο ευκαλύπτου δεν προτείνεται επιστημονικά για δερματολογικές εφαρμογές.

Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε: Το λάδι ευκαλύπτου συστήνεται ευρέως ως αποσυμφορητικό και μυοχαλαρωτικό. Μπορούμε να το εισπνεύσουμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κρυολογήματος ή να το χρησιμοποιήσουμε σε διάλυμα για να χαλαρώσουν οι καταπονημένοι μας μύες.

Λειτουργεί καλά με… : Όπως και τα περισσότερα αιθέρια έλαια, το λάδι ευκαλύπτου πρέπει πάντα να αραιώνεται σε κάποιο φορέα διάλυμα. Επιλέγουμε λοιπόν, ένα λιπαρό έλαιο πριν από τη χρήση, όπως για παράδειγμα αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο κ.λπ.

Πριν από τη χρήση: Ενημερώνουμε τον γιατρό μας εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή ή γύρω από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, πριν χρησιμοποιήσουμε το έλαιο ευκαλύπτου.

Από πού προέρχεται και πώς χρησιμοποιείται, γενικά;

Πρόκειται για απόσταγμα από το φύλλωμα του αειθαλούς δέντρου, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία, αλλά σήμερα φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ευκαλύπτου, αλλά η κύρια πηγή λαδιού παράγεται από τον ευκάλυπτο globulus. Περιέχει πολλά φυσικά συστατικά, όπως 1,8-cineole (γνωστό και ως ευκαλυπτόλη), φλαβονοειδή και τανίνες.

Προστίθεται ως βασικό συστατικό σε πλήθος προϊόντων, όπως καθαριστικά, αφρόλουτρα, έλαια ομορφιάς ή άλατα μπάνιου. Εάν το χρησιμοποιούμε σε καθαρή μορφή, θα πρέπει να το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, καθώς όλα τα αιθέρια έλαια επηρεάζονται από το φως και τη θερμότητα.

Άμεσα αναγνωρίσιμο από το έντονο άρωμά του, κυριαρχεί στους χώρους των spa, ενώ χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την ανακούφιση και αποσυμφόρηση του αναπνευστικού μας συστήματος.

Οι εισπνοές με έλαιο ευκαλύπτου, όταν είμαστε κρυωμένες, λειτουργούν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα ενισχύοντας στην απομάκρυνση των βλεννών και μειώνοντας τα συμπτώματα βρογχίτιδας ή και άσθματος. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως βοηθά στη μείωση του πόνου και των φλεγμονών, προεγχειρητικά.

Όσο για τη φροντίδα του δέρματος; Χρησιμοποιείται τοπικά για τις αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιστημονικές μελέτες που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα οφέλη για το δέρμα μας

Αν και χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην περιποίηση του δέρματος και στα καλλυντικά προϊόντα, ωστόσο οι περισσότερες μελέτες για το έλαιο ευκαλύπτου έχουν πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο, χωρίς να αποδεικνύουν τα θετικά οφέλη του με έρευνες απευθείας στο ανθρώπινο δέρμα. Παρ’ όλα αυτά, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου προσφέρει:

Επούλωση

Χάρη στο cineole ή ευκαλυπτόλη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αναλγητικές της ιδιότητες βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και στην ανακούφιση από τους πόνους. Η αντιμικροβιακή του δράση, όμως, δεν καταπολεμά όλους τους τύπους βακτηρίων.

Χρησιμοποιείται τοπικά, ανακουφίζοντας πόνους και φλεγμονές, ενώ προωθεί και την επούλωση των πληγών.

Δείτε Επίσης
Το γαλάκτωμα μαλλιών και η δράση του

Ενυδάτωση

Οι εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει πως αυξάνει την παραγωγή κεραμιδίου, στοιχείου που διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, πως μειώνει τη δημιουργία φλεγμονών και αποτρέπει την υποβάθμιση του κολλαγόνου, που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία UVB.

Προστασία

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιθέσεων και κατά συνέπεια, δημιουργούν ένα φράγμα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα

Όπως και άλλα αιθέρια έλαια, θα πρέπει να έχουν υπόψη μας πως το ισχυρό έλαιο ευκαλύπτου ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό, κνησμό ή αίσθηση καύσης στα σημεία εφαρμογής. Αυτό προκαλείται, είτε διότι το έλαιο δεν αραιώθηκε σωστά στο λάδι φορέα, είτε διότι μπορεί να παρουσιάζουμε δυσανεξία στο συγκεκριμένο συστατικό.

Επίσης, έχει αποδειχθεί πως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και το λάδι-φορέας να είναι ο ένοχος των ανεπιθύμητων αντιδράσεων, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δοκιμάσουμε τόσο το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου όσο και το λάδι-φορέα σε μια μικρή περιοχή του δέρματός μας, πριν την πλήρη εφαρμογή.

Μια γενική συμβουλή από τους ειδικούς επιστήμονες πάντως, είναι να μην το χρησιμοποιούμε εάν είμαστε έγκυες ή όταν θηλάζουμε και να το κρατάμε μακριά από τα παιδιά.

Ειδικά, εάν είχαμε παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις στο έλαιο τσαγιού είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσουμε και έλαιο ευκαλύπτου, καθώς έχουν αρκετές κοινές ενώσεις.

Η ιδανική χρήση

Όπως ήδη αναφέραμε δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι επιστημονικές μελέτες για τα θετικά οφέλη του ελαίου ευκαλύπτου στο δέρμα μας, οπότε και δεν συστήνεται από τους ειδικούς δερματολόγους, συνήθως.

Εάν το χρησιμοποιούμε τοπικά, το αραιώνουμε πάντοτε σε ένα λάδι-φορέα (όπως το jojoba oil), περισσότερο σε σημεία του σώματός μας και όχι στο πρόσωπο. Εναλλακτικά, μπορούμε να ρίχνουμε λίγες σταγόνες λαδιού στο ατμόλουτρο, στο αφρόλουτρο ή στις αρωματικές συσκευές χώρου.

Το μεγαλύτερο όφελος που μπορούμε να έχουμε από το έλαιο ευκαλύπτου επιτυγχάνεται μέσω της εισπνοής. Αν και με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζει άμεσα το δέρμα μας, τα συστατικά του προσδίδουν γενική ευεξία και χαλαρώνουν, ακόμα και τους μύες. Για αυτό, ίσως, είναι και το αγαπημένο αιθέριο έλαιο στα κέντρα spa.

Αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακηρυχθεί ως αιθέριο έλαιο φετίχ για τη φροντίδα του δέρματος, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να αναζητήσουμε κλινικά αποδεδειγμένα δραστικά συστατικά που θα βελτιώσουν την εμφάνιση της επιδερμίδας μας.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.