Τι ΔΕΝ πρέπει να ανεχτείτε να σας λέει ο σύντροφός σας!

Τι ΔΕΝ πρέπει να ανεχτείτε να σας λέει ο σύντροφός σας!

Υπάρχουν κουβέντες που δεν πρέπει να ειπωθούν, λόγια που απαγορεύεται να σας ξεστομίσουν όσο κι αν πιστεύετε ότι πρέπει να είμαστε όλοι ανοιχτοί και ειλικρινείς σε μια σχέση.

Από τη Δέσποινα Σάμψων

Σε ποιες περιπτώσεις ξεπερνιούνται τα όρια σε μια σχέση; Σύμβουλοι διαπροσωπικών σχέσεων που δουλεύουν αποκλειστικά με ζευγάρια ορίζουν με ακρίβεια ποια σχόλια απαγορεύεται να ειπωθούν και για ποιο λόγο όταν συμβεί αυτό, η σχέση είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Αν λοιπόν, αρχίζουμε να ακούμε τις παρακάτω ατάκες, ας προβληματισθούμε τι πάει λάθος!

“Δεν είσαι αρκετά καλή!”

Προφανώς κανένας δεν είναι τέλειος. Η τακτική της υπενθύμισης όλων των ελαττωμάτων και των αρνητικών πλευρών του άλλου δεν ταυτίζεται με την αγάπη. Αν έχουμε όλα αυτά τα “στραβά”, δεν προσθέτει κάτι σε μια σχέση, μάλλον την καταστρέφει. Ας αναρωτηθούμε αν αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο ακούγοντας κριτική τέτοιου τύπου… Μάλλον δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε αγαπημένο μας κάποιον που βλέπει μόνο αρνητικό πρόσημο πάνω μας.

“Η δουλειά σου δεν έχει κανένα νόημα”

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν περιορίσει τα “θέλω” μας στην επαγγελματική μας καριέρα, το τελευταίο που θέλουμε να ακούμε σε καθημερινή βάση είναι η κριτική για το είδος της εργασίας που έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Εξάλλου αυτό που ταιριάζει σε έναν δεν μπορεί να λειτουργήσει σε έναν άλλο. Ειδικά τα μειωτικά και μη εποικοδομητικά σχόλια πληγώνουν και θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντικρούονται  και να μην γίνονται ανεκτά.

“Οι στόχοι σου δεν είναι ρεαλιστικοί!”

Όταν μιλάμε για κάτι τόσο προσωπικό όπως είναι οι στόχοι, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να τους …πυροβολήσει. Δεν μοιραζόμαστε ποτέ το όραμά μας με κάποιους που είναι από τη φύση τους αποθαρρυντικοί και επικριτικοί. Πολύ περισσότερο αυτό δεν θα έπρεπε να υφίσταται σε μια ερωτική σχέση, όπου ο ένας πρέπει να ενθαρρύνει τον αγαπημένο του να ακολουθήσει τα όνειρά του και να μένει βράχος δίπλα του. Όποιος δεν είναι υποστηρικτικός, δεν μπορεί να θεωρείται και σύντροφος.

“Δεν είσαι και τόσο έξυπνη!”

Ο σύντροφος που χρησιμοποιεί το επιχείρημα αυτό με σοβαρό τόνο και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία μειώνοντας το πνευματικό επίπεδο, την ικανότητα αντίληψης ή και την εξυπνάδα μας, απλώς δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί στο πλευρό μας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την κοινή πλάκα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για μια στιγμή ανοησίας από τη σοβαρή κριτική περί χαζής ή ανεγκέφαλης γυναίκας. Αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς είναι τόσο αρνητικό για τους ειδικούς που θεωρούν ότι ακριβώς επειδή υποβιβάζει την προσωπικότητα του άλλου, δεν θα πρέπει να συγχωρείται.

“Πώς έχεις γίνει έτσι”

Τα αρνητικά σχόλια για την εικόνα του άλλου είναι πάντα ανεπίτρεπτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όσο κι αν στην Ελλάδα εκτοξεύονται πολύ εύκολα κατηγορίες με μία άνεση που πολλές φορές εξοργίζει και καμουφλάρεται με το άλλοθι της ειλικρίνειας και του ενδιαφέροντος. Το σώμα μας είναι δική μας υπόθεση και πρέπει πρώτα εμείς να το αγαπήσουμε και να το προστατεύσουμε από τις κατηγορίες των άλλων προτού το βελτιώσουμε και καταφέρουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό.

“Σιχαίνομαι τα ρούχα σου”

Το προσωπικό στιλ είναι επίσης ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να σηκώνει συζήτηση. Όποιος πιέζει για πιο σέξι ή αποκαλυπτικά ρούχα ή και το αντίστροφο, δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη γιατί αποδεικνύει ότι δεν σέβεται την προσωπικότητα του άλλου. Η γκαρνταρόμπα μας κρύβει τις προσωπικές μας προτιμήσεις και ήταν εκεί από το πρώτο ραντεβού μαζί του. Αν τελικά δεν του αρέσουν οι μπλούζες ή τα αξεσουάρ μας, ίσως τελικά αυτό είναι πρόβλημα δικό του και καθόλου δικό μας.

“Οι φίλοι σου και η οικογένειά σου είναι βαρετοί!”

Οι σχέσεις αυτές ποτέ δεν είναι οι καλύτερες και συνήθως είναι οι πρώτες που πλήττονται. Όταν όμως ο αγαπημένος μας φτάνει σε σημείο να μας αποθαρρύνει από το να περνάμε χρόνο μαζί τους απομονώνοντάς μας από εκείνους, τότε θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πίσω από όλο αυτό κρύβεται η τάση του να ελέγχει τα πάντα στο περιβάλλον μας. Ίσως πρέπει να ακούσουμε τα παράπονά του και να σεβαστούμε ό,τι τον ενοχλεί αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σχόλια και παρεμβάσεις στις συναναστροφές μας δεν είναι ούτε παραγωγικά ούτε καλοδεχούμενα.

Δείτε Επίσης
10 τρόποι για να αντιμετωπίσετε ένα άτομο που δεν σας σέβεται

“Το παρελθόν σου δεν είναι και το καλύτερο”

Κανένας δεν μπορεί να είναι μόνο περήφανος για ό,τι έχει κάνει παλιά αλλά σε καμία περίπτωση τα σφάλματα ή οι… αμαρτίες μας δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της εύκολης κριτικής. Ειδικά αν οι συγκεκριμένες πράξεις έχουν υλοποιηθεί πριν την τωρινή μας σχέση, τα επικριτικά σχόλια μόνο πληγώνουν και μας βάζουν στη δυσάρεστη θέση να απολογηθούμε για θέματα που έχουμε εμείς οι ίδιες αφήσει πίσω μας. Ο σύντροφός μας δεν έχει δικαίωμα να μας κρίνει ούτε κι εμείς θα πρέπει να ενδίδουμε στον αρνητισμό του.

“Η πρώην μου θα το έκανε αυτό”

Κανένας σύμβουλος σχέσεων δεν βλέπει με θετικό μάτι ανάλογα σχόλια και όλοι προειδοποιούν ότι αυτά αποτελούν συνήθως μοχλούς πίεσης για να πετύχουν κάτι από εμάς που δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε. Κάθε σχέση είναι μοναδική και δεν θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς σύγκριση. Όποιος μας πει κάτι ανάλογο, θα πρέπει να είναι και έτοιμος να ακούσει από εμάς τη συμβουλή να επιστρέψει στην πρώην του.

“Αν μ’ αγαπάς, θα κάνεις σεξ μαζί μου”

Είναι το Α και το Ω της ανόητης πίεσης για να κάνει κάποιος σεξ παρά τη θέλησή του. Το επιχείρημα είναι σαθρό, ανώριμο και δεν θα έπρεπε να αξιολογείται ούτε από κοριτσόπουλα στην πρώτη τους σοβαρή σχέση. Οι σχέσεις αγάπης και αλληλοσεβασμού κτίζονται πάνω στο σεξ βεβαίως αλλά και σε ένα σωρό ακόμα αξίες που αν εκείνος αγνοεί, εμείς δεν έχουμε λόγο να συνεχίζουμε μαζί του…

“Η αντισύλληψη είναι δική σου ευθύνη”

Κόκκινη γραμμή! Η αντισύλληψη, η χρήση προφυλακτικού που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών  – όλα είναι ευθύνη και των δύο σε μία σχέση. Η μοίρα του σώματός μας είναι φυσικά στα δικά μας χέρια και δεν αφήνουμε κανέναν άλλο να ορίζει εκείνος τους όρους της. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και οφείλουμε να το διατηρήσουμε υγιές και προστατευμένο από τις ανόητες συμπεριφορές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.