Τι γνωρίζουμε για τους μαζικούς πυροβολισμούς στα σχολεία των ΗΠΑ;

Τι γνωρίζουμε για τους μαζικούς πυροβολισμούς στα σχολεία των ΗΠΑ;

Όταν έλαβε χώρα η σφαγή στο Γυμνάσιο του Κολούμπαϊν το 1999, θεωρήθηκε ως μια στιγμή ορόσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες – η χειρότερη μαζική επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της χώρας. Τώρα,  πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποιοι είναι οι ένοπλοι που πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις; Δύο Αμερικανοί καθηγητές Εγκληματολογίας έχουν συλλέξει τα δεδομένα.

Από τους:
James Densley, Professor of Criminal Justice, Metropolitan State University
και τον Jillian Peterson, Professor of Criminal Justice, Hamline University

Οι τρεις πυροβολισμοί στα σχολεία που ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών των 13-12 μαθητές, ένας δάσκαλος – σημειώθηκαν όλα την τελευταία δεκαετία:  επίθεση στο Δημοτικό Sandy Hook του 2012, κατά την οποία ένας ένοπλος σκότωσε 26 παιδιά και σχολικό προσωπικό. Ο πυροβολισμός του 2018 στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Και τώρα η επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο Robb στο Uvalde του Τέξας, όπου στις 24 Μαΐου 2022, τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο ενήλικες δολοφονήθηκαν.

«Είμαστε εγκληματολόγοι που μελετάμε τις ιστορίες των δημοσίων πυροβολισμών στις Η.Π.Α. Ως μέρος αυτής της έρευνας, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων μαζικών δημόσιων πυροβολισμών χρησιμοποιώντας δημόσια δεδομένα, με τους πυροβολητές να κωδικοποιούνται σε περισσότερες από 200 διαφορετικές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας και του φυλετικού προφίλ, εξηγούν.

Τι δείχνει η βάση δεδομένων και ο ορισμός του μαζικού δημόσιου πυροβολισμού

Για τους σκοπούς της βάσης δεδομένων μας, ως μαζικοί δημόσιοι πυροβολισμοί ορίζονται τα περιστατικά στα οποία δολοφονούνται τέσσερα ή περισσότερα θύματα με τουλάχιστον μία από αυτές τις ανθρωποκτονίες να λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο και χωρίς καμία σχέση με υποκείμενη εγκληματική δραστηριότητα, όπως συμμορίες ή ναρκωτικά.

Η βάση δεδομένων μας δείχνει ότι από το 1966, όταν ξεκινά το χρονοδιάγραμμα της βάσης μας, υπήρξαν 13 τέτοιοι πυροβολισμοί σε σχολεία στις ΗΠΑ – η πρώτη στο Stockton της Καλιφόρνια το 1989.

Τέσσερις από αυτούς τους μαζικούς πυροβολισμούς – συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου στο Δημοτικό Σχολείο Robb – αφορούσαν και μία προγενέστερη δολοφονία σε άλλη τοποθεσία, με θύμα πάντα μέλος της οικογένειας σε μια κατοικία. Ο πιο πρόσφατος δράστης πυροβόλησε τη γιαγιά του πριν πάει στο σχολείο στο Uvalde.

Η πλειονότητα των μαζικών πυροβολισμών στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν από έναν μοναχικό ένοπλο, με μόνο δύο – το Columbine και τον πυροβολισμό το 1998 στο σχολείο Westside στο Jonesboro του Αρκάνσας – στους οποίους συμμετείχαν δύο ένοπλοι. Συνολικά, περίπου 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και τουλάχιστον 182 θύματα τραυματίστηκαν.

Όλοι οι μαζικοί πυροβολισμοί στα σχολεία στη βάση δεδομένων μας πραγματοποιήθηκαν από άνδρες ή αγόρια. Και ο μέσος όρος ηλικίας όσων συμμετείχαν στη διεξαγωγή των επιθέσεων ήταν 18 ετών.

Η επιλογή των «ενόπλων» για να περιγράψουν οι δύο καθηγητές τους δράστες είναι ακριβής: Όλοι οι μαζικοί πυροβολισμοί στα σχολεία στη βάση δεδομένων μας πραγματοποιήθηκαν από άνδρες ή αγόρια. Και ο μέσος όρος ηλικίας όσων συμμετείχαν στη διεξαγωγή των επιθέσεων ήταν 18 ετών.

Αυτό ταιριάζει με την εικόνα που προέκυψε από τον δράστη στην επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο Robb.

Πριν από λίγες μέρες, ο δράστης μόλις είχε κλείσει τα 18 του χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε δύο όπλα στρατιωτικού τύπου. Πιστεύεται ότι ο δράστης χρησιμοποίησε ένα όπλο στρατιωτικού τύπου στην επίθεση, ανέφεραν οι αρχές στις 25 Μαΐου 2022.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα βασικές πληροφορίες για τον δράστη, συμπεριλαμβανομένου του τι τον παρακίνησε να σκοτώσει τα παιδιά και τους ενήλικες στο Δημοτικό Σχολείο στο Τέξας.

Ποιο είναι το γενικό προφίλ των δραστών;

Η εικόνα του δράστη που προέκυψε είναι σύμφωνη με το προφίλ που έχουμε δημιουργήσει από προηγούμενους δράστες κατά κάποιο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα διαφέρει από άλλους.

Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι δράστες που επιτίθενται με πυροβόλα όπλα σε σχολεία έχουν σύνδεση με το σχολείο που στοχεύουν.

Δείτε Επίσης
Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται τόσο παράξενα και επιθετικά;

«Δώδεκα από τους 14 σχολικούς πυροβολητές στη βάση δεδομένων μας πριν από την πιο πρόσφατη επίθεση στο Τέξας, ήταν είτε νυν είτε πρώην μαθητές του σχολείου. Οποιαδήποτε προηγούμενη σύνδεση μεταξύ του τελευταίου σκοπευτή και του Δημοτικού Σχολείου Robb δεν έχει δημοσιοποιηθεί», λένε οι δύο καθηγητές.

Η πορεία των δραστών προς τη βία περιλαμβάνει το μίσος για τον εαυτό τους και την απελπισία που στρέφεται προς τα έξω στον κόσμο. Η γνωστοποίηση της πρόθεσής τους να κάνουν κακό εκ των προτέρων είναι σαν μια τελευταία, απελπισμένη κραυγή για βοήθεια.

Η έρευνά μας και οι δεκάδες συνεντεύξεις με έγκλειστους σε φυλακές δράστες μαζικών πυροβολισμών υποδηλώνουν ότι για τους περισσότερους, η εκδήλωση μαζικών πυροβολισμών προορίζεται να είναι μια τελική πράξη.

Η πλειοψηφία των σχολικών πυροβολητών σκοτώνεται στην επίθεση. Από τους 15 δράστες σε σχολεία στη βάση δεδομένων μας, μόνο 7 συνελήφθησαν. Οι υπόλοιποι πέθαναν επί τόπου, σχεδόν όλοι από αυτοκτονία – η μόνη εξαίρεση ήταν ο σκοπευτής στο Robb Elementary, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

Οι δράστες μαζικών πυροβολισμών στα σχολεία τείνουν να προειδοποιούν για τις επιθέσεις τους αφήνοντας αναρτήσεις, μηνύματα ή βίντεο δηλώνοντας την πρόθεσή τους.

Εμπνευσμένοι από παλιούς πυροβολητές σε σχολείο, ορισμένοι δράστες αναζητούν τη φήμη και τη δημοσιότητα. Ωστόσο, οι περισσότεροι «σχολικοί σκοπευτές» παρακινούνται από έναν γενικευμένο θυμό.

Η πορεία τους προς τη βία περιλαμβάνει το μίσος για τον εαυτό τους και την απελπισία που στρέφεται προς τα έξω στον κόσμο. Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι συχνά γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να κάνουν κακό εκ των προτέρων ως μια τελευταία, απελπισμένη κραυγή για βοήθεια.

Το κλειδί για να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες είναι η κοινωνία να είναι σε εγρήγορση σε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και να ενεργήσει αμέσως γι’ αυτά.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.