Δοκιμάζοντας κρασιά στη Νότια Αφρική

Δοκιμάζοντας κρασιά στη Νότια Αφρική
Το οινοποιείο Vergelegen με τους θαυμάσιους κήπους και φόντο το άγριο τοπίο των βουνών της Νότιας Αφρικής
Με φόντο το συντριβάνι μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα εξαίσια κρασιά του κτήματος Vergelegen
Κόκκινο κρασί από παραδοσιακές ποικιλίες της Βουργουνδίας και του Μπορντό του οινοποιείου Meerlust
Το ιστορικό αρχοντικό της οικογένειας Myburg, το Meerlust +3
Προβολή Φωτογραφιών
Το οινοποιείο Vergelegen με τους θαυμάσιους κήπους και φόντο το άγριο τοπίο των βουνών της Νότιας Αφρικής

Ποιος θα το περίμενε ότι το εξωτικό Κέιπ Τάουν, εκτός από εντυπωσιακές παραλίες και το μοναδικό Table Mountain, διαθέτει μια πλειάδα από κρασιά αξιώσεων; Τα δοκιμάσαμε.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Λίγο πιο έξω από το πολύχρωμο Κέιπ Τάουν, τη δεύτερη μεγαλύτερη και μία από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Νότιας Αφρικής, εκτείνονται απέραντες πεδιάδες με εύφορο έδαφος και μικροκλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια εξαιρετικών ποικιλιών κρασιού. Paarl, Constantia, Stellenbosch, Franschhoek, Tygerberg, τα ονόματά τους αποκαλύπτουν ολλανδικές και γαλλικές επιρροές, απόρροια μιας παράδοσης αιώνων που ανάγεται στο 1655 –πρώτος καλλιέργησε αμπέλια στην περιοχή ο Διοικητής της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, Jan van Riebeek, ενώ ο πρώτος οινοπαραγωγός ήταν ο Simon van der Stel το 1679– και πηγάζει κατευθείαν από τους Ευρωπαίους προγόνους των σημερινών καλλιεργητών.

Χιλιόμετρα από αμπέλια συνθέτουν την πρώτη εικόνα μιας περιοχής που αν δεν υπήρχε η χαρακτηριστική αφρικανική τραχύτητα του τοπίου, θα μπορούσε να βρίσκεται κάλλιστα στο Μπορντό, τη Βουργουνδία ή και την Αλσατία. Όσο για τα κρασιά που παράγονται, εδώ θα βρείτε καταπληκτικό Cabernet Sauvignon, το ιδανικό για κονιάκ Colombard, Shiraz, Merlot και Chardonnay, Chenin Blanc ή Steen, όπως το αποκαλούν στη Νότια Αφρική, καθώς και την ποικιλία Pinotage, αποκλειστικότητα του τόπου, ένα πλούσιο, αρωματικό κόκκινο που αφήνει στο στόμα γεύσεις ώριμου δαμάσκηνου και βατόμουρου.

Η γη εδώ καλλιεργείται με πάθος, μεράκι, υπερηφάνεια και επιμονή για να διατηρηθεί η ποιότητα, να δημιουργηθούν νέες ετικέτες, να «ξαναζωντανέψουν» χαμένες ποικιλίες, να γίνει η παραγωγή τους γνωστή και αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Άνδρες και γυναίκες πασχίζουν, αγωνιούν και ελπίζουν η κάθε καινούργια σοδειά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και τα κρασιά τους έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, μια μεστότητα γεμάτη από τα αρώματα της πλούσιας αφρικανικής υπαίθρου: γεύσεις γνώριμες αλλά και άγνωστες συνάμα, νότες εξωτικές που κλείνουν μέσα τους τη μαγεία μιας πρωτόγνωρης αίσθησης, μιας αίσθησης που μόνο η Αφρική μπορεί να σου δημιουργήσει.

Στο οδοιπορικό οινογνωσίας μας ανακαλύψαμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς Νοτιοαφρικανούς καλλιεργητές και οινοπαραγωγούς, που άνετα μπορούν να συγκριθούν με τους Ευρωπαίους ομόλογούς τους. Και –γιατί όχι– να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Vergelegen

Το ιστορικό αυτό κτήμα ιδρύθηκε το 1700 από τον Willem van der Stel, απόγονο του πρώτου παραγωγού κρασιών στη Νότιο Αφρική και αποτελείται από ένα αναπαλαιωμένο αγρόκτημα του 18ου αιώνα και ένα υπερμοντέρνο οινοποιείο που έρχεται σε αντίθεση με το σκληροτράχηλο τοπίο. Επιπλέον, δύο gourmet εστιατόρια, το ρουστίκ Stables at Vergelegen και το κομψό Camphors at Vergelegen πλαισιώνουν το υποστατικό, μετατρέποντας την οινογνωσία σε εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Βραβευμένα κρασιά τους, ένα δυνατό Sauvignon Blanc, το μεστό βαθυκόκκινο Cabernet Sauvignon Merlot και ένα πλούσιο σε αρώματα φρούτων και μπαχαρικών Shiraz, ενώ το MMV Brut 2008 που κυκλοφόρησε μόνο σε 5.000 μπουκάλια αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες ετικέτες της περιοχής. www.vergelegen.co.za

Meerlust Estate

Ένα οινοποιείο που από το 1756 έχει φιλοξενήσει οκτώ γενιές της οικογένειας Myburg, το Meerlust, με το ιστορικό αρχοντικό του, το αυθεντικό κελάρι χτισμένο το 1776, το οικογενειακό νεκροταφείο, τον περιστερώνα και το καταφύγιο πουλιών, βρίσκεται 15 περίπου χιλιόμετρα νότια του Stellenbosch και μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από τον όρμο του False Bay. Οι ετικέτες του περιλαμβάνουν παραδοσιακές ποικιλίες Βουργουνδίας και Μπορντό, όπως το περίφημο Rubicon από Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot που λανσαρίστηκε το 1980, ενώ από τα υπολείμματα των σταφυλιών παράγεται και ένα ιδιαίτερο είδος γκράπας.  www.meerlust.co.za

Δείτε Επίσης
Aς υποδεχθούμε το 2024 με έναν Λευκό Ιππότη!

Mulderbosch Vineyards

Το Mulderbosch Sauvignon Blanc θεωρείται «το πιο φημισμένο Sauvignon της Νότιας Αφρικής» και το κτήμα, από την ίδρυσή του το 1989, έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας. Άλλες αξιοσημείωτες ετικέτες είναι το Faithful Hound κρασί τύπου Μπορντό, το Cabernet Sauvignon Rosé και το  υπέροχα παρακμιακό Noble Late Harvest από σταφύλια Sauvignon Blanc. www.mulderbosch.co.za

Rustenberg Wines

Παρότι ιδρύθηκε το 1682, από το 1941 ανήκει στην οικογένεια Barlow και φωλιάζει στην κοιλάδα Simonsberg στην περιοχή του Stellenbosch. Το σύγχρονο οινοποιείο έχει στηθεί γύρω από μια αυθεντική ολλανδική αγροικία του 1814 και διαθέτει εξαιρετικό Chardonnay, μολονότι το «πετράδι» στο στέμμα του είναι ένα μεστό κατακόκκινο Cabernet Sauvignon με την ονομασία Peter Barlow που παράγεται από τον πιο παλιό αμπελώνα του κτήματος. www.rustenberg.co.za

Glen Carlou

Στη γραφική κοιλάδα του Paarl, το οινοποιείο Glen Carlou ιδρύθηκε το 1985 και πλέον ανήκει στην οικογένεια Hess. Είναι γνωστό για το Quartz Stone Chardonnay από αμπέλια που φυτεύονται σε χώμα πλούσιο σε χαλαζία, το Gravel Quarry Cabernet Sauvignon από ποικιλία που φυτεύεται σε ένα παλιό λατομείο, καθώς και το Zinfandel, όλα βραβευμένα. Παράλληλα, το κτήμα διαθέτει ένα εντυπωσιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κομμάτι της συλλογής της οικογένειας Hess) και τον πραγματικά μαγικό κήπο Zen Fynbos με μια θαυμάσια ποικιλία ενδημικών θάμνων της περιοχής. www.glencarlou.co.za.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.