Maison Macarons des Sœurs: Eδώ θα βρείτε τα μοναδικά αυθεντικά αμυγδαλωτά στον κόσμο με την κρυφή συνταγή!
Στην καρδιά του Nancy, το Maison des Sœurs Macarons, το οποίο διευθύνει ο ζαχαροπλάστης Nicolas Génot, είναι ο μόνος θεματοφύλακας της μυστικής και πολυπόθητης συνταγής για τα αυθεντικά αμυγδαλωτά Nancy. Η συνταγή για τα Macarons des Sœurs μεταβιβάζεται μόνο προφορικά στον διάδοχο pâtissier, ο οποίος τα φτιάχνει «μόνος και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα».
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Στη Λωρραίνη, στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, η μικρή πόλη Nancy έμοιαζε να κοιμάται στην όχθη του ποταμού Meurthe. Πριν ξυπνήσει η πόλη, μια ελαφριά ομίχλη ξεπήδησε από το νερό και σκέπασε τους δρόμους.
Ο περιστασιακός βρυχηθμός ενός σκούτερ διέκοψε τη σιωπή και δύο άτομα κάθισαν στα σκαλιά της περίφημης πλατείας Stanislas. Αλλά κατά τα άλλα, οι δρόμοι και οι πλατείες έμοιαζαν ακίνητες.
Φαινόταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάποιος θα μπορούσε να εργάζεται, αλλά σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο, ο ζαχαροπλάστης Nicolas Genot μοχθούσε μόνος και απαρατήρητος για να παράγει τα αληθινά Macarons des Sœurs, χρησιμοποιώντας μια συνταγή αμετάβλητη για περισσότερους από δύο αιώνες που μόνος αυτός κρατάει στο κεφάλι του!
Αργότερα, καθώς οι άνθρωποι με ξέφρενη βιασύνη έτρεχαν προς τα γραφεία και τις δουλειές τους, οι καρποί της εργασίας του στόλιζαν τη μεγάλη γυάλινη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου του «Maison des Sœurs Macarons».
Και μαζί με τα μοναδικά αμυγδαλωτά του, άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα μικρά βαζάκια με σιρόπι κέικ, baba au rhum και καραμέλες Bergamotes de Nancy τυλιγμένες σε γυαλιστερά σελοφάν περίμεναν τους επισκέπτες…
Ένα γλυκό που έφερε στη Γαλλία η Αικατερίνη των Μεδίκων
Αυτό το μικρό γλυκό ήρθε στη Γαλλία χάρη στον γάμο της Αικατερίνης των Μεδίκων με τον Ερρίκο Β’. Αυτή η ένωση στη συνέχεια της απένειμε τον τίτλο της Δούκισσας της Βρετάνης και της Βασίλισσας της Γαλλίας από το 1547.
Από εκείνη την ημερομηνία, αυτό το μπισκότο αμυγδάλου άρχισε να κάνει πολύ «θόρυβο» και έγινε μια από τις καλύτερες γαλλικές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ.
Η επιτυχία αυτών των μικρών κέικ συνέχισε να αυξάνεται στη Γαλλία, περνώντας από τη Βρετάνη και στη συνέχεια στο Nancy.
Στην πραγματεία του με θέμα «Η τέχνη της προετοιμασίας φαγητού το 1787», ο Buc’hoz μιλά επίσης για τα οφέλη αυτού του αμυγδαλωτού: «αυτό το είδος ζαχαροπλαστικής είναι πολύ ωφέλιμο, μπορεί να δοθεί ακόμη και σε άτομα που αναρρώνουν».
Οι απαρχές του οίκου «Sœurs Macarons»
Η Μαργαρίτα της Λορραίνης αποφάσισε να χτίσει το μοναστήρι των Κυριών του Ευλογημένου το 1668.
Η Επανάσταση ήταν μια μεγάλη καμπή στην ιστορία του macaron. Οι δύο μοναχές που εκδιώχθηκαν από το μοναστήρι μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το 1790, βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του πατέρα (ο οποίος ήταν γιατρός) της μίας εκ των δύο, της Marie-Mélanie de Gormand.
Τρία χρόνια αργότερα, δύο άλλοι μοναχές του μοναστηριού αποφάσισαν να την ακολουθήσουν, συγκεκριμένα, η Marguerite Gaillot (Sister Suzanne) και η Marie-Elisabeth Morlot (Sister Marie-Elisabeth).
Για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στον οικοδεσπότη τους έφτιαξαν αμυγδαλωτά, τη συνταγή των οποίων κατέκτησαν τέλεια. Στη συνέχεια, για να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες τους, είχαν την ιδέα να ανοίξουν ένα κατάστημα στη la rue de la Ηache για να πουλήσουν τα αμυγδαλωτά τους.
Η μικρή τους επιχείρηση γνώρισε πραγματική και γρήγορη επιτυχία, η οποία τους χάρισε το παρατσούκλι «Soeurs Macarons» (Αδελφές μακαρόν). Έτσι, το 1952, μέρος της rue de la Hache μετονομάστηκε σε «rue des Soeurs Macarons».
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο νεαρές κράτησαν μυστική τη συνταγή για τα λαχταριστά αμυγδαλωτά τους. Στη συνέχεια, όταν πέθανε η αδελφή Suzanne, η ανιψιά της Sister Marie-Elisabeth Morlot και ο σύζυγός της, Nicolas Muller, ήρθαν να τη βοηθήσουν.
Το ζαχαροπλαστείο «Sœurs Macarons» πέρασε στη συνέχεια στα χέρια της οικογένειας Moinel en 1876 κι έπειτα στην οικογένεια Aptel το 1935.
Η οικογένεια Genot αποφάσισε να αγοράσει την εταιρεία το 1991. Το μυστικό της συνταγής μεταδόθηκε τότε στα αυτιά του πατέρα Genot.
Και τι έκπληξη! Αυτή η νόστιμη ζύμη δεν είχε μυστήρια συστατικά, αλλά είχε μόνο αυτά ενός απλού μακαρόν, δηλαδή ζάχαρη, αμύγδαλο και ασπράδια αβγών. Όσο για τα υπόλοιπα, όλα ήταν στις λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον Nicolas Génot.
Σήμερα όπως και από την πρώτη τους παρασκευή, το λεπτό αυτό γλυκό χαρακτηρίζεται από το στρογγυλό «ραγισμένο» σχήμα, με γεύση θρυμματισμένων αμυγδάλων και διάρκεια ζωής έως και τρεις εβδομάδες.
Το ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στις σπεσιαλιτέ της Λωρραίνης, το Maison des Sœurs Macarons έχει γίνει επίσης και ο αυθεντικός κατασκευαστής των “Bergamotes de Nancy”. Η μικρή τετράγωνη καραμέλα, ένα μείγμα φυσικών εκχυλισμάτων περγαμόντου και βρασμένης ζάχαρης δημιουργήθηκε το 1857, και είναι το πρώτο γαλλικό γλυκό που έλαβε την ετικέτα IGP (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
Το αξιολάτρευτο μαγαζί έχει διατηρήσει το πνεύμα του 1900, για να σηματοδοτήσει το πέρασμα του χρόνου με πολλή ποίηση. Εκτός από τα αμυγδαλωτά, μπορεί να σας δελεάσουν οι σοκολάτες ή οι σπεσιαλιτέ με περγαμόντο ή δαμάσκηνο mirabelle.
https://www.macaron-de-nancy.com/