MAXXI: Εντυπωσιακό μουσείο σύγχρονης Τέχνης στη Ρώμη

Φιλοσοφίες και ποιήματα στους εντυπωσιακούς χώρους του μουσείου ΜΑΧΧΙ, αφιερωμένους στη σύγχρονη Τέχνη
Φιλοσοφίες και ποιήματα στους εντυπωσιακούς χώρους του μουσείου ΜΑΧΧΙ, αφιερωμένους στη σύγχρονη Τέχνη
Η εξωτερική όψη του ΜΑΧΧΙ, μοντέρνα και μίνιμαλ
Σαν πολυέλαιος, ένα από τα εντυπωσιακά εκθέματα // Η Zaha φρόντισε για κάθε λεπτομέρεια του χώρου
Πόση αρμονία για το μάτι μπορεί να χωρέσει σε μια εικόνα; +3
Προβολή Φωτογραφιών
Φιλοσοφίες και ποιήματα στους εντυπωσιακούς χώρους του μουσείου ΜΑΧΧΙ, αφιερωμένους στη σύγχρονη Τέχνη

Αν θεωρείτε τη Ρώμη προορισμό μόνο για αρχαιολάτρεις, το MAXXI αποδεικνύει ότι η σύγχρονη τέχνη διεκδικεί τον χώρο της αποφασιστικά στο πολιτιστικό τοπίο της. Άλλωστε πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου με την υπογραφή της Zaha Hadid.

Φωτογραφίες-κείμενο: Δέσποινα Αρκουλάκη

To ΜΑΧΧΙ (Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo) ή αλλιώς το Μουσείο Τεχνών του 21ου  αιώνα, είναι ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στην περιοχή Flaminio της Ρώμης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θέσπισε και υλοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού της Ιταλίας.
Με γνωστό έλλειμμα χώρων για τη σύγχρονη τέχνη, προκηρύχτηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για ένα εθνικό και ένα δημοτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Οι διαγωνισμοί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πάνω από 500 αρχιτεκτονικών γραφείων παγκοσμίως και μέσα σε αυτά τα πλέον γνωστά διεθνώς. Εν τέλει, τον διαγωνισμό τον κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid, και στη συνέχεια σχεδιάστηκε από την ίδια ως διεπιστημονικός χώρος και δεσμεύεται για τον πειραματισμό και την καινοτομία στις Τέχνες και την Αρχιτεκτονική.

Για όποιον δεν γνωρίζει τη Zaha Hadid, πρόκειται για μια σπουδαία ιρακινο-βρετανή αρχιτέκτονα, η οποία δυστυχώς μας άφησε πρόωρα μέσα στο 2016 από καρδιακή προσβολή. Υπήρξαν δεκάδες έργα που την καθιέρωσαν σε όλον τον πλανήτη αναδεικνύοντάς την ως την πιο εμβληματική γυναίκα αρχιτέκτονα των τελευταίων δεκαετιών, με αμέτρητα βραβεία.

Το project πρώτη φόρα ανακοινώθηκε το 2000 και πήρε πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, καθότι μέσα σε εκείνο το διάστημα υπήρξαν έξι αλλαγές των εθνικών κυβερνήσεων στην Ιταλία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και φιλόδοξα μουσεία, όχι μόνο της Ρώμης αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας. Έχει έκταση 27.000 τμ και κόστισε συνολικά 150 εκ. ευρώ.

Αρχιτεκτονικό βρετανικό Βραβείο Stirling

Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν εν τέλει στις 30 Μαΐου του 2010 και τις φωτογραφήσεις ανέλαβε ο Simone Cecchetti (διεθνώς γνωστός Ιταλός φωτογράφος), ο οποίος επιλέχτηκε από τον εθνικό διαγωνισμό φωτογραφίας. Την ίδια χρονιά το MAXXI κερδίζει το βρετανικό αρχιτεκτονικό βραβείο Stirling από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών αρχιτεκτόνων (RIBA). Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο νέο ευρωπαϊκό κτίριο το οποίο έχει συμβάλει έντονα στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.

Δείτε Επίσης
Όσες φορές και να βρεθείς στη Ρώμη, πάντοτε έχεις κάτι για να ονειρευτείς, όπως ένα σούρουπο στην πλατεία Τραστέβερε

Ένα «λούνα παρκ» της σύγχρονης πραγματικότητας 

Το MAXXI βρίσκεται στο νούμερο 2 της οδού Γκουίντο Ρένι, και έρχεται σε αντίθεση με την αίγλη της περιοχής, η οποία είναι γεμάτη από νεοκλασικά παλιά κτίρια, είναι όμως τόσο κομψά σχεδιασμένο που «παντρεύεται» τέλεια με την περιοχή. Στην ουσία πρόκειται για δύο μουσεία που συστεγάζονται σε μια ιδιαίτερη κτιριακή κατασκευή. Πρόκειται για το πρώτο μουσείο της Ιταλίας που συνταιριάζει τη σύγχρονη τέχνη με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Τα δυο αυτά τμήματα λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε διάλογο μεταξύ τους, αφού συνδιοργανώνουν εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνισμούς σεμινάρια.

Εκτός από τα δύο μουσεία, το MAXXI διαθέτει επίσης ένα αμφιθέατρο, τη βιβλιοθήκη πολυμέσων που ειδικεύεται στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, ένα βιβλιοπωλείο, καφετέρια, ένα μπαρ-εστιατόριο, γκαλερί για προσωρινές εκθέσεις, παραστάσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η μεγάλη δημόσια πλατεία σχεδιάστηκε μπροστά από το μουσείο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει έργα τέχνης και ζωντανές εκδηλώσεις.

Το MAXXI έχει ανακηρυχθεί από την εφημερίδα The Guardian ως «το καλύτερο έργο της  Hadid μέχρι σήμερα». Το βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί το ίδιο ένα έργο τέχνης ως αρχιτεκτόνημα. Ένας από τους λόγους που αξίζει σίγουρα να το επισκεφθείτε είναι πως κάθε αίθουσα έχει κάτι διαφορετικό να σας πει, βασιζόμενη σε διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του σήμερα. Θα σας κάνει να αισθανθείτε σε πολύ λίγο χρόνο ότι περάσετε σε πολλές διαστάσεις και εποχές, αφού ο κάθε χώρος ξεχωριστά υπόσχεται να σας ταξιδέψει. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα μίνιμαλ, σουρεαλιστικό τοπίο, το οποίο περνάει έντονα ρεαλιστικά μηνύματα. Είστε έτοιμοι να χαθείτε σε ένα λούνα παρκ της σύγχρονης πραγματικότητας;

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.