Cotommatae 1810: Ο ρεμβασμός του καλοκαιριού

Λιτές γραμμές, γήινα χρώματα, ξύλο και πέτρα δημιουργούν μία ατμόσφαιρα απέριττης πολυτέλειας και γαλήνης
Λιτές γραμμές, γήινα χρώματα, ξύλο και πέτρα δημιουργούν μία ατμόσφαιρα απέριττης πολυτέλειας και γαλήνης
Η Σάλα με τα αυθεντικά έπιπλα και το υπέροχο ξυλόγλυπτο ταβάνι αποπνέει την αρχοντιά των παλιών ιδιοκτητών
Πίνακες, αντικείμενα και λεπτομέρειες μίας άλλης εποχής σε κάθε γωνιά του αρχοντικού // Μία ενδιαφέρουσα μείξη του παλιού και του καινούργιου
Ο Περιστερώνας, ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου? για τέλειες στιγμές ανάπαυλας +6
Προβολή Φωτογραφιών
Λιτές γραμμές, γήινα χρώματα, ξύλο και πέτρα δημιουργούν μία ατμόσφαιρα απέριττης πολυτέλειας και γαλήνης

Ρομαντισμός, νοσταλγία, αυθεντικότητα, άνεση, απέριττη πολυτέλεια, είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το υπέροχο boutique hotel στην ιστορική Ύδρα. Ακολουθήστε μας σε μία περιήγηση στους χώρους και στην ιστορία του.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Το boutique hotel Cotommatae 1810, βρίσκεται στο κέντρο του μνημειακού οικισμού της Ύδρας, ένα παραδοσιακό υδραϊκό αρχοντικό που αποκαταστάθηκε με επιμέλεια και σεβασμό  και μετά από εργασίες 4 ετών μας υποδέχεται για να ζήσουμε στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης.

Μόλις 200 μέτρα από την παραλία του νησιού και (σημειώστε το, ως επιπλέον προσόν) χωρίς σκαλιά, φθάνουμε στο Cotommatae 1810 και αισθανόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή, μακριά από τα καφέ, τα μπαρ, τα μαγαζιά και το πηγαινέλα των ανθρώπων. Μια γαλήνη που δημιουργείται από τους ψηλούς μαντρότοιχους που κλείνουν αυλές, κήπους και βεράντες, λουλούδια και το μόνο που «σπάει» την ησυχία είναι ο ήχος από τα τζιτζίκια…

Ο ξενώνας

Μπαίνοντας στο καπεταναίικο αρχοντικό των αρχών του 19ου αιώνα, μας υποδέχονται… στο σπίτι των ονείρων μας! Αυθεντικά έπιπλα, γήινα χρώματα, λιτές γραμμές, ένας υπέροχος συνδυασμός από ξύλο και πέτρα, περίτεχνα ταβάνια, όλα αποπνέουν την αρχοντιά και το υψηλό γούστο των ανθρώπων που το κατοίκησαν. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του σε συνεργασία με την 1η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, το αποκατέστησαν με τεράστιο σεβασμό.

Η αυθεντικότητα έτσι κι αλλιώς κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως στη μεγάλη Σάλα του αρχοντικού, με τα αυθεντικά κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 αλλά και την εποχή της δεύτερης ακμής του νησιού με τη σπογγαλιεία στις αρχές του 1900. Στην Τραπεζαρία με τις πορσελάνες και τους πίνακες, σε κάθε γωνιά (όπως το παλιό εικονοστάσι), στους δαιδαλώδεις διαδρόμους, στις σκάλες και στα περάσματα…

Και μετά, βγείτε στους εξωτερικούς χώρους, χαλαρώστε στις αυλές και στα αίθρια με τους αναπαυτικούς καναπέδες, ρεμβάστε αναπνέοντας τις μυρωδιές από τις λεμονιές του κήπου και τους βασιλικούς στις πεζούλες. Χαζέψτε τη θέα των σπιτιών του μνημειακού οικισμού που σκαρφαλώνουν στα βουνά, τα χρώματα του πρωινού, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το ροζ του ηλιοβασιλέματος.

Το κτίριο έχει απόλυτη ανεξαρτησία σε σχέση με τα γειτονικά του σπίτια ενώ μπροστά του εκτείνονται το κτήμα Κουντουριώτη και το κτήμα του αρχοντικού Ραφαλιά που εξασφαλίζουν άνεση χώρου και εξαιρετική θέα στην πόλη της Ύδρας και το περιβάλλον του νησιού, σαν σε πίνακα ζωγραφικής.

Βουτιά στην… ιστορία!

Η ιστορία του στοργικά αποκατεστημένου αρχοντικού χάνεται στα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, όταν το νησί ήταν ισχυρό ναυτικό κέντρο της Μεσογείου και ίσως το ισχυρότερο του Αιγαίου, η «Μικρή Αγγλία», όπως την αποκαλούσε ο πασάς της Αιγύπτου Ιμπραήμ. Η παράδοση λέει ότι κτίστηκε περίπου το 1810 από τον άρχοντα του νησιού Λάζαρο Κουντουριώτη ως προίκα σε μια από τις κόρες του. Το περιβόλι που βρίσκεται μπροστά στο αρχοντικό ονομάζεται ακόμα Κτήμα Κουντουριώτη.

Το 1901 ο προπάππους των σημερινών ιδιοκτητών Δημοσθένης Κοτομμάτης, πλοιοκτήτης και έμπορος σφουγγαριών, το επισκεύασε ριζικά. Ο ίδιος και τα αδέλφια του ήταν  “οι και πολύν ισχύοντες εν Ύδρα αδελφοί Κοτομμάται”, όπως γράφει η ιστορία του νησιού. Από τη φράση αυτή προέρχεται και το όνομα του boutique hotel Κοτομμάται/Cotommatae.

Δείτε Επίσης
Γιατί το ξενοδοχείο του Καρλ Λάγκερφελντ στο Μακάο πρέπει να βρίσκεται στη λίστα σας;

Με τα καράβια τους “οι Κοτομμάται” ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο φέρνοντας στο νησί το πολύτιμο εμπόρευμα, τα σφουγγάρια, που εν συνεχεία μεταπωλούσαν σε όλη την Ελλάδα, τα παράλια της Μικρασίας και την Κωνσταντινούπολη. Μαζί τους έφερναν έπιπλα, αντικείμενα τέχνης, πορσελάνες, πολυτελή ευρωπαϊκά ρούχα. Η ατμόσφαιρα του κτιρίου σε ταξιδεύει σε εκείνη την εποχή. Το αρχοντικό κτίστηκε σε τουλάχιστον δυο φάσεις.

Στην πρώτη, που τοποθετείται χρονικά πριν το 1800, κατασκευάστηκε ο κεντρικός του κορμός, σχήματος «Γ». Στη δεύτερη φάση, προστέθηκε το συγκρότημα με τις καμάρες που στηρίζει την κεντρική βεράντα και οι χώροι υποδοχής και αναδιαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική διαρρύθμιση του κτηρίου. Χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από το Λιβόρνο της Ιταλίας και από το γειτονικό νησί του Δοκού, καστανιά και δρυς από το Άγιο Όρος, κέδροι από το Λίβανο, φτιάχτηκαν τότε τα περίτεχνα ταβάνια και δόθηκε ένα ύφος επισημότητας στους χώρους.

Πού θα κοιμηθείτε

Το αρχοντικό έχει πέντε σουίτες και δύο δίκλινα δωμάτια. Τρεις σουίτες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα, μια σουίτα φιλοξενεί μέχρι 5 άτομα, μια σουίτα μέχρι 3 άτομα και τα δύο ατμοσφαιρικά και ρομαντικά δίκλινα απευθύνονται σε ζευγάρια.? Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του χαρακτήρα και φέρει το όνομα που προέρχεται από τη χρήση του, όταν το ξενοδοχείο ήταν το αρχοντικό της οικογένειας Κοτομμάτη.

Ο επίσημος ξενώνας του αρχοντικού είναι το Καλό Δωμάτιο. Το μικρό σαλόνι που συγκεντρώνονταν για να κεντούν ή να παίζουν μουσική οι κόρες του καπετάν Δημοσθένη Κοτομμάτη, είναι η Καλή Κάμαρα. Οι κρεβατοκάμαρες του ζεύγους Κοτομμάτη και των θυγατέρων του με το μεγάλο εικονοστάσι είναι οι Εικόνες. Ο χώρος του καλοκαιρινού καθιστικού με τον εξώστη για τους μουσικούς που διασκέδαζαν την οικογένεια και τους καλεσμένους της το καλοκαίρι είναι το Θερινό. Ο χώρος που ήταν γεμάτος με κιούπια λαδιού, βαρέλια κρασιού και μπουκάλες είναι το σημερινό Κελάρι. Ο χώρος που ο καπετάν Δημοσθένης έκθετε τις διάφορες ποικιλίες των σφουγγαριών, ώστε να διαλέγουν οι ξένοι έμποροι που φιλοξενούσε στο Καλό Δωμάτιο, είναι τα Σφουγγάρια. Ο χώρος που φιλοξενούνταν τα πουλιά, τα περιστέρια και τα άλλα απαραίτητα για την οικιακή αυτονομία του αρχοντικού, κατοικίδια είναι ο σημερινός Περιστερώνας και η αυλή του.

Cotommatae Hydra: τηλ.: 2298053873, e-mailinfo@cotommatae.grwww.cotommatae.gr

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.