Κλείνετε τις διακοπές σας μέσω ίντερνετ; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Κλείνετε τις διακοπές σας μέσω ίντερνετ; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και αρκετοί αναζητούν ευκαιρίες και προσφορές της τελευταίας στιγμής για τις διακοπές τους εντός ή εκτός Ελλάδος ηλεκτρονικά, με ένα απλό “κλικ”. Ωστόσο, μια φαινομενικά πολύ συμφέρουσα προσφορά μπορεί να κρύβει παγίδες, που βρίσκονται ή στα ψιλά γράμματα ή σε ασαφείς και παραπλανητικούς όρους. Ας δούμε τι συστήνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος δημοσίευσε 12 συμβουλές για να αποφύγουν οι καταναλωτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, όταν προβαίνουν σε ηλεκτρονικές κρατήσεις για τις διακοπές τους και να είναι σίγουροι  ότι η «καλύτερη τιμή»  που διαφημίζουν τα διάφορα τουριστικά sites είναι όντως η καλύτερη!

Ποιες είναι οι παγίδες

Από έρευνα του Κέντρου προέκυψε ότι πολλοί καταναλωτές ανακάλυπταν μετά το τέλος της διαδικασίας κράτησης πρόσθετες επιβαρύνσεις, για τις οποίες δεν είχαν καμία ενημέρωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων επρόκειτο για διαχειριστικά τέλη, επιβαρύνσεις λόγω χρήση πιστωτικής κάρτας, επιπλέον χρέωση για υπηρεσίες ηλεκτρονικού check in επιβατών ή για το check in αποσκευών, επιβαρύνσεις λόγω κράτησης συγκεκριμένης θέσης ή λόγω αλλαγής δεδομένων.

– Οι τιμές των προσφορών δεν αντιστοιχούσαν σε καμία διαθέσιμη υπηρεσία, λειτουργούσαν δηλαδή ως “δόλωμα” για τους καταναλωτές.

– Το τελικό κόστος της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, υπολογιζόταν κατά τρόπο που δεν ήταν σαφής, απλός και κατανοητός στον καταναλωτή.

– Υπήρχαν παραπλανητικές ανακοινώσεις προς τους καταναλωτές για να σπεύσουν να κάνουν κράτηση, π.χ. τελευταίο φθηνό δωμάτιο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ή τελευταίο φθηνό δωμάτιο στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να διευκρινίζεται ότι η πληροφορία αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συνεργασία εθνικών αρχών των κρατών μελών για την προστασία του καταναλωτή και την εφαρμογή της καταναλωτικής νομοθεσίας, όπου, σε σύνολο συντονισμένου ελέγχου σε 352 ιστότοπους σύγκρισης τιμών και ταξιδιωτικών κρατήσεων, διαπιστώθηκε σε 237 ιστότοπους, δηλαδή στο 75% αυτών που ελέγχθηκαν, διαφορά στην τιμή μεταξύ της αρχικής προσφοράς και της τελικής τιμής την οποία κλήθηκε να πληρώσει ο καταναλωτής.

Δώδεκα συμβουλές προς τους καταναλωτές όταν προβαίνουν σε ηλεκτρονικές κρατήσεις

Πάρτε τον χρόνο σας
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης κράτησης ούτε καν αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταχωρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία και να επιβεβαιώνετε ότι η προσφορά ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες σας.

Είστε ευέλικτος ως προς τις ημερομηνίες των κρατήσεων;
Εάν όχι, δείτε εάν υπάρχει ως προεπιλογή η λειτουργία ευέλικτων ημερομηνιών.

Ποιες επιπρόσθετες υπηρεσίες επιθυμείτε;
Σε περίπτωση που θέλετε να συμπεριλάβετε στην κράτησή σας επιπλέον παροχές, όπως πρωινό, αποσκευή (επιπλέον της χειραποσκευής) ή σημείο παράδοσης οχήματος διαφορετικό της παραλαβής, διευκρινίστε εάν οι παροχές αυτές συμπεριλαμβάνονται στην τιμή δωρεάν ή αν παρέχονται με επιπλέον χρέωση.

Ψάξτε τι πληρώνετε
Τα ηλεκτρονικά καταστήματα υποχρεούνται να ενημερώνουν αναλυτικά, απλά και κατανοητά τόσο για το ελάχιστο περιεχόμενο της υπηρεσίας που αγοράζετε, όσο και για κάθε πρόσθετη παροχή που μπορεί να έχετε και με τι κόστος, καθώς και για τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται.

Ασφάλιση αυτοκινήτου; Μάθετε τι καλύπτει!
Αποφασίστε τι είδους ασφάλιση πραγματικά χρειάζεστε. Διαβάστε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών προσεκτικά, προτού τους αποδεχθείτε, για να αποφύγετε χρεώσεις για επιπρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις που είτε δεν χρειάζεστε είτε οδηγούν σε ανεπιθύμητες χρεώσεις.

Διαβάστε προσεκτικά
Υπάρχουν προεπιλεγμένες επιλογές; Η εμπορική αυτή πρακτική είναι παράνομη και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν διαπιστώσετε κάτι σχετικό, απευθυνθείτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να συμπεριλάβετε επιπλέον παροχές στην κράτησή σας, αφαιρέστε αυτή την προεπιλογή, αν υπάρχει.

Πώς να πληρώσετε;
Διασφαλίστε την πληρωμή σας. Να προτιμάτε μεθόδους πληρωμής που μπορούν να ανακληθούν, μέσω αμφισβήτησης συναλλαγής με την Τράπεζά σας (ιδίως χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, κατά προτίμηση προπληρωμένη για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια). Να αποφεύγετε τις μεταφορές χρημάτων με εντολή πληρωμής, με μεταφορά μετρητών ή, ακόμη, και με τραπεζικό έμβασμα, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία.

Κρατήστε αποδεικτικά στοιχεία
Σε περίπτωση αμφισβήτησης, τα στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) αποδεικνύουν ότι οι αξιώσεις σας είναι βάσιμες!

Ελέγξτε ξανά
Προτού πατήσετε την επιλογή “Κάνε κράτηση τώρα”, τσεκάρετε τα εμφανιζόμενα δεδομένα με ιδιαίτερη προσοχή: Διαβάστε όλα τα στοιχεία από αριστερά προς τα δεξιά, από την αρχή μέχρι το τέλος μήπως έχουν γίνει λάθη. Ακόμη και αμέσως μετά την κράτηση, η αλλαγή στοιχείων πιθανότατα συνεπάγεται επιβάρυνση.
Να θυμάστε ότι η κράτησή σας είναι συνήθως δεσμευτική, ακόμη κι αν δεν χρειάζεται να εισαγάγετε πιστωτική κάρτα ή στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού πριν πατήσετε την επιλογή “Κάνε κράτηση τώρα”.

Δυνατότητα επιλογής
Εάν η τιμή που εμφανίζεται αμέσως πριν από την επιλογή “Κάνε κράτηση τώρα” είναι υψηλότερη από την αρχικά αναφερόμενη (π.χ. λόγω χρέωσης της υπηρεσίας κράτησης), μπορείς είτε να την αποδεχθείτε και να προχωρήσετε στην κράτηση είτε να μην ολοκληρώσετε τη συναλλαγή.

Ελέγξτε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία!
Επιβεβαιώσεις κράτησης ή σημαντικές πληροφορίες θα αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον προμηθευτή, γι’ αυτό δείτε την αλληλογραφία σας. Έχετε υπόψη ότι τέτοιους είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται μερικές φορές να μεταφέρονται αυτόματα στην “Ανεπιθύμητη αλληλογραφία”.

Είναι χρήσιμο να διασταυρώσετε πριν από την κράτηση
Αν το ηλεκτρονικό κατάστημα αποδέχεται την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς που ενδέχεται να προκύψει από τη συναλλαγή, με τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, αν η συναλλαγή είναι διασυνοριακή και εντός Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας), ή από τον Συνήγορο του Καταναλωτή ή άλλο πιστοποιημένο φορέα διαμεσολάβησης.
Σε κάθε περίπτωση, αναζήτησε αν υπάρχει στον ιστότοπο η παραπομπή στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής επίλυσης των διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτός οφείλει σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.