Τα μήλα που άλλαξαν τον κόσμο!

Τα μήλα που άλλαξαν τον κόσμο!

Καθένα από τα τέσσερα μήλα… κατάφερε να προκαλέσει τι δική του επανάσταση και να συμβάλλει στην εξέλιξη αυτού του κόσμου. Τέσσερα μήλα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους άλλαξαν τον κόσμο. Τι συνδέει την Εύα, τον Νεύτωνα, τους Μπιτλς και τον Στηβ Τζομπς;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Τέσσερα μήλα που έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στον ρου της ιστορίας, διαφοροποιώντας κατά πολύ τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τότε. Προκάλεσαν μεγάλες τομές στην κοινωνία, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία.

Το Μήλο της Εύας

«Eve Offering The Apple to Adam In The Garden of Eden», Cranach Lucas, the Elder, 1520
«Eve Offering The Apple to Adam In The Garden of Eden», Cranach Lucas, the Elder, 1520

Ο Αδάμ και η Εύα ήταν απόλυτα ελεύθεροι στον Παράδεισο με τον όρο να υπακούν στην εντολή του Θεού και να μην δοκιμάσουν το μήλο από το «δένδρο της γνώσης». Εντούτοις, παρακινούμενοι από τον «όφι τον αρχαίο», τον Σατανά, δεν υπάκουσαν.

«The Temptation Adam and Eve», Jacomo Tintoretto, 1660
«The Temptation Adam and Eve», Jacomo Tintoretto, 1660

Η Εύα θέλησε να δοκιμάσει τον καρπό της γνώσης, παρασύροντας και τον Αδάμ και προσφέροντάς του ένα μήλο. Αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο λόγω της αμαρτωλής τους πράξης. (Αν και η εικόνα αυτή επικράτησε στους Χριστιανούς πολύ μα πολύ αργότερα!).

Το Μήλο του Νεύτωνα

Ο νεαρός Ισαάκ Νεύτων αν και παρακολουθούσε τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από το 1661. Η πολιτική αστάθεια όμως αλλά κυρίως το ξέσπασμα της πανούκλας το τρομαχτικό έτος 1665 αναγκάζει το πανεπιστήμιο να κλείσει.

Ο Ισάακ Νεύτων «οφείλει» την ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας στην  πτώση… ενός μήλου!
Ο Ισάακ Νεύτων «οφείλει» την ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας στην πτώση… ενός μήλου!

Ο Νεύτωνας επιστρέφει στη γενέτειρά του στο Λίνκολσάιρ και στο πατρικό του σπίτι, στην αυλή του οποίου βρισκόταν μια ψηλή μηλιά. Μια από τις λίγες ηλιόλουστες μέρες στην επαρχιακή πόλη της Αγγλίας, ο Νεύτωνας αποφάσισε να ξαπλώσει στο μοναδικό σκιασμένο σημείο της αυλής. Κάτω από τη φυλλωσιά της… διασημότερης πλέον μηλιάς στον κόσμο!

Ένας από τους καρπούς του δέντρου όμως ήταν έτοιμος να πέσει και ως εκ θαύματος εκεί βρισκόταν το κεφάλι του σπουδαίου επιστήμονα. Η πτώση του μήλου στο κεφάλι του Άγγλου φυσικού καταλήγει στη σύλληψη μιας σπουδαίας ιδέας: Ο Νόμος της Βαρύτητας οφείλεται στην πτώση… ενός μήλου.

Ένας από τους σπουδαιότερους φυσικούς, ο Άγγλος Ισαάκ Νεύτων και η πιο διάσημη… μηλιά στον κόσμο!
Ένας από τους σπουδαιότερους φυσικούς, ο Άγγλος Ισαάκ Νεύτων και η πιο διάσημη… μηλιά στον κόσμο!

Με τη δημοσίευση του περίφημου «Principia Matematica» το 1687, ο Νεύτωνας εισήγαγε στις φυσικές επιστήμες την έννοια της βαρύτητας. Μέσα στο βιβλίο του Αγγλου φυσικού, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα της ιστορίας, βρίσκεται το πρώτο αξίωμα για τις βαρυτικές δυνάμεις αλλά και ο γνωστός «νόμος της παγκόσμιας έλξης».

Το έργο του Νεύτωνα άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε κάθε κίνηση οποιουδήποτε αντικειμένου.

Το μήλο των Μπιτλς

Το διασημότερο βρετανικό συγκρότημα στην ιστορία της ροκ μουσικής έκανε τον κόσμο να παραμιλά τη δεκαετία του 1960. Δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες τομές στη διεθνή μουσική σκηνή που… σχετίζεται με ένα μήλο, και μάλιστα πράσινο!

Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του ροκ συγκροτήματος! Οι Μπιτλς άλλαξαν τα μουσικά δεδομένα, αναμφίβολα!
Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του ροκ συγκροτήματος! Οι Μπιτλς άλλαξαν τα μουσικά δεδομένα, αναμφίβολα!

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία που βρισκόταν πίσω από τους Μπιτλς ονομαζόταν Apple Corps και είχε στο λογότυπό της ένα πράσινο μήλο κομμένο στα δύο, το οποίο εμφανίζεται στα βινύλια του διάσημου συγκροτήματος, η μουσική του οποίου άλλαξε τον κόσμο.

Δείτε Επίσης

Το μήλο της Αpple

Ο Steve Jobs οραματίστηκε και η Apple πραγματοποίησε. Η πρωτοπόρα σκέψη του, οι καινοτομίες του, η δημιουργικότητά του, η εξυπνάδα και η αεικίνητη προσωπικότητά ενσωματώθηκαν σε ένα μήλο, αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Μία εταιρεία κολοσσός με το όνομα «μήλο» και αναμφίβολα, ένα από τα πιο διάσημα λογότυπα στον κόσμο.

Το διάσημο λογότυπο που απεικονίζει ένα δαγκωμένο μήλο έγινε αντικείμενο διατύπωσης πολλών θεωριών.

Ένα από τα πιο διάσημα λογότυπα στον κόσμο: Το δαγκωμένο μήλο της Apple // O πρωτοπόρος Στιβ Τζομπς και… τα μήλα! O άνθρωπος που δημιούργησε μία τεχνολογική επανάσταση αλλάζοντας τον κόσμο

Η πιο δημοφιλής και η πιο σαγηνευτική θεωρία, γύρω από το logo, υποστηρίζει ότι η επιλογή έγινε ως φόρος τιμής στον Alan Turing, τον σπουδαίο επιστήμονα που έθεσε τις βάσεις για τους σύγχρονους υπολογιστές, έκανε πρωτοποριακές μελέτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ξεκλείδωσε τους κωδικούς των ασυρμάτων των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Έχουν κυκλοφορήσει και άλλες θεωρίες. Το μήλο αντιπροσωπεύει τη γνώση, όπως αυτό που δάγκωσαν ο Αδάμ και η Εύα ή το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα. Η δε δαγκωνιά (Bite) συμβολίζει το byte, τη μονάδα μέτρησης ποσότητας πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα.

Σημασία πάντως έχει, ότι το «δαγκωμένο μήλο» αντιπροσωπεύει συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, υπολογιστές και μια τεράστια αυτοκρατορία τεχνολογίας. Ένα ακόμη μήλο που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.