Τι εννοούμε λέγοντας ασήμι 925°; Ποια η διαφορά από το καθαρό ασήμι;

Τι εννοούμε λέγοντας ασήμι 925°; Ποια η διαφορά από το καθαρό ασήμι;

Τα ασημένια κοσμήματα είναι αστραφτερά και πανέμορφα και μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν σε μοναδικά σχέδια. Το ασήμι συμβολίζει την ευημερία και είναι το δώρο για την επέτειο των 25 χρόνων γάμου. Αναρωτιέστε τι είναι το πραγματικό, τι είναι το ασήμι sterling ή ασήμι 925°; Διαβάστε και δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέστε γιατί θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ασημένια κοσμήματα.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Τι είναι το ασήμι;

Το καθαρό ασήμι είναι 99,9% και δεν μαυρίζει. Το ασήμι είναι ένα φωτεινό, εξαιρετικά γυαλιστερό μέταλλο που έχει χρησιμοποιηθεί για νομίσματα διακοσμητικά αντικείμενα και κοσμήματα σε όλη την ιστορία, αλλά όχι χωρίς υποστήριξη από άλλα μέταλλα.

Από μόνο του, το ασήμι είναι πολύ μαλακό για πρακτική, καθημερινή χρήση. Αλλά είναι πολύ όμορφο για να μην χρησιμοποιείται σε κοσμήματα και άλλες εκλεκτές διακοσμήσεις, επομένως συχνά αναμιγνύεται με άλλα μέταλλα για να δημιουργήσει ένα πιο ανθεκτικό υλικό γνωστό ως ασήμι.

Το καθαρό ασήμι 999° ως πολύτιμο ευγενές μέταλλο είναι ιδιαίτερα μαλακό, για αυτό τον λόγο δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά μόνο του.

Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα ευγενή μέταλλα που υπέστησαν επεξεργασία και χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους, αυτό κυρίως όταν έχει γυαλιστεί, λάμπει σε τόσο μεγάλο βαθμό περισσότερο και από τον λευκόχρυσο.

Έτσι δικαιολογείται και το γεγονός πως το χημικό στοιχείο του ασημιού συμβολίζεται με το “Ag”, που προέρχεται από τη λατινική λέξη “argentum” της οποίας η σημασία είναι λευκό και γυαλιστερό.

Η λέξη ασήμι προέρχεται από την έκφραση «άσημος άργυρος», που σημαίνει άργυρος χωρίς σήμανση. Το ασήμι κατατάσσεται στην κατηγορία των ευγενών μετάλλων όπως το ρουθήνιο, το ρόδιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, το όσμιο και ο χρυσός.

Τι είναι το ασήμι 925° ή sterling (στερλίνα);

Πρόκειται για ένα κράμα που αποτελείται από 92,5% καθαρό ασήμι και 7,5% άλλα μέταλλα, συνήθως χαλκό ή ψευδάργυρο. Τα ασημένια κομμάτια φέρουν σφραγίδα 925 για να επισημάνουν τη γνησιότητά τους.

Όπως λέει μια θεωρία, ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ ονόμασε τα ανθεκτικά νομίσματα από κράμα ασημιού που κυκλοφορούσαν “Πασχαλιάτικα νομίσματα”, τα οποία εξελίχθηκαν σε ασήμι “στερλίνας”. Σήμερα, η λίρα στερλίνα παραμένει η τυπική νομισματική μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η περιεκτικότητα σε ασήμι ενός κοσμήματος ή ενός ασημένιου σκεύους συνήθως μετριέται, δηλαδή υπολογίζεται σε βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα ένα κόσμημα 925° περιέχει 92,5% άργυρο ή ένα κόσμημα 950° περιέχει 95% άργυρο. Το σύμβολο ° δηλώνει τους βαθμούς που μετριέται το ποσοστό περιεκτικότητας σε άργυρο ενός κοσμήματος.

Είναι αληθινό ασήμι, το ασήμι 925°

Το ασήμι  925° είναι πραγματικό ασήμι – δεν υπάρχει τίποτα ψεύτικο σε αυτό. Είναι απλά ένα μείγμα από πραγματικό ασήμι και αρκετά άλλα μέταλλα για να γίνει πιο σκληρό και να μπορεί να πάρει σχήμα και να δουλευτεί.

Ακριβώς όπως τα χρυσά κοσμήματα 14 καρατίων ή 18 καρατίων, το ασήμι πρέπει να γίνει κράμα για να μπορεί χρησιμοποιηθεί. Αν ψάχνετε για ασημένια κοσμήματα, προσέξτε να αποφύγετε τα επάργυρα κοσμήματα, τα οποία είναι κοσμήματα από φτηνό μέταλλο επικαλυμμένο με λεπτή στρώση ασημιού.

Πώς θα πείτε αν είναι πραγματικό ασήμι;

  • Αναζητήστε τη σήμανση 925. Τα γνήσια ασημένια κοσμήματα επισημαίνονται με αυτούς τους τρεις αριθμούς ή STERLING ή STER.
  • Κρατήστε ένα μαγνήτη στο ασήμι. Εάν ο μαγνήτης κολλάει, τα κοσμήματά σας δεν είναι ασήμι.
  • Μυρίστε το ασήμι. Αν μυρίζει έντονα μεταλλικό, τότε το κόσμημα σας δεν είναι πραγματικό ασήμι.
  • Αναλύστε την τιμή. Εάν η τιμή των ασημένιων κοσμημάτων φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, μπορεί να είναι και μάλλον δεν είναι – ασήμι 925 βαθμών.
  • Πάρτε το κόσμημα σε έναν κοσμηματοπώλη. Εάν θέλετε να μάθετε ότι το κόσμημα σας είναι ασήμι χωρίς αμφιβολία, αφήστε έναν ειδικό να το δοκιμάσει για εσάς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ασημιού 925 και του ασημιού;

Το ασήμι sterling είναι ένα κράμα κατασκευασμένο κυρίως από ασήμι και ένα μικρό ποσοστό χαλκού και ψευδαργύρου για την ενίσχυση του. Μπορεί να διαρκέσει μια ζωή και να κληρονομηθεί για πολλές γενιές εάν φροντιστεί σωστά.

Το καθαρό ασήμι είναι μαλακό και όχι τόσο ανθεκτικό. Περιέχει μόνο 0,01% ιχνοστοιχείων. Το ασήμι είναι υποαλλεργικό, ενώ το sterling δεν είναι επειδή συνδυάζεται με ψευδάργυρο.

Δείτε Επίσης
Τι να φορέσω στις Γιορτές; Γιατί έχουμε ερωτευτεί ξανά τις ασημένιες λάμψεις;

Το ασήμι 925 αμαυρώνεται πιο εύκολα από το καθαρό ασήμι λόγω των άλλων μετάλλων που περιέχει. Ενώ το ασήμι 925 είναι λιγότερο «καθαρό», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Είναι ένα υλικό υψηλής ποιότητας που είναι και ανθεκτικό και όμορφο στη χρήση.

Ποιο είναι καλύτερο για κοσμήματα;

Το ασήμι 925 είναι καλύτερο από το ασήμι όταν σχεδιάζετε για κοσμήματα, επειδή είναι πιο σκληρό και μπορεί να φαίνεται καλό για μια ζωή. Τα εκλεκτά ασημένια κοσμήματα καταστρέφονται εύκολα και δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να τα φοράτε σε τακτική βάση. Το ασήμι sterling είναι επίσης καλύτερο για την τοποθέτηση πολύτιμων λίθων. Οι πολύτιμοι λίθοι είναι πολύ εύκολο να χαθούν σε ένα ασήμι 999.

Μαυρίζει το ασήμι;

Το ασήμι 925 αμαυρώνει όταν αέριες ενώσεις στον αέρα που περιέχουν θείο έρχονται σε επαφή και αντιδρούν δημιουργώντας θειικό ασήμι, το οποίο αφήνει μια σκούρα επικάλυψη ή μαυρίζει.

Η υγρασία, το χλώριο, το μακιγιάζ, τα προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και το οξύ στο δέρμα σας μπορούν όλα να συμβάλουν στην αμαύρωση. Αλλά η αμαύρωση δεν είναι μόνιμη ή αιτία ανησυχίας. Καθαρίστε το με ένα απλό γυαλιστικό και θα είναι σαν καινούργιο.

Σκουριάζει το ασήμι sterling;

Δεν σκουριάζει. Η σκουριά είναι διάβρωση που αλλοιώνει το σίδηρο. Είναι επιβλαβές για ορισμένα υλικά, αλλά το ασήμι 925 δεν είναι ένα από αυτά.

Πρόκειται για είναι ένα από τα πιο προσιτά, υψηλής ποιότητας υλικά κοσμήματος και διατηρεί και μπορεί ακόμη και να αυξήσει την αξία του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται πως το 95% της εξόρυξης του αργύρου έχει ήδη καταναλωθεί. Ένα ποσοστό της τάξης του 45% του συνόλου του χρησιμοποιείται σε κλάδους της βιομηχανίας. Το 28% σε κατασκευή κοσμημάτων, το 20% στη βιομηχανία της φωτογραφίας, ενώ μόλις μόνο το 5% κυκλοφορεί σε νομίσματα.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.