Λάθη στο πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο και οι λύσεις!

Λάθη στο πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο και οι λύσεις!

Πέρα από τη διαλογή των λευκών και ανοιχτόχρωμων από τα σκούρα,  υπάρχουν μερικές τεχνικές στο πλύσιμο των ρούχων, που είναι πιθανόν να τις αγνοείτε κι έτσι να κάνετε άθελά σας κάποια λάθη. Ζητήσαμε από ειδικούς για το πλύσιμο στο πλυντήριο να μας δώσουν τα φώτα τους!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Σκούρα ρούχα

Για να μην ξεθωριάσουν τα σκούρα ρούχα σας (ειδικά τα βαμβακερά), καλό είναι να τα πλένετε από την ανάποδη, σε κρύο νερό και καλό είναι να αποφεύγετε να τα βάζετε στο στεγνωτήριο. Το ζεστό νερό είναι πολύ πιο επιζήμιο για τα σκουρόχρωμα ρούχα. Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Το στέγνωμα στον αέρα είναι το μυστικό για να διατηρείτε τα σκούρα ρούχα σαν καινούργια»!

Τα παιδικά ρούχα

Μπαίνουν στο πλυντήριο βρώμικα και φαίνονται εντελώς καθαρά όταν τα βάζετε από πλυντήριο. Οπότε πώς είναι δυνατόν όταν στεγνώσουν, να τα βρείτε στα «χάλια» από κηλίδες και σκούρους λεκέδες εδώ κι εκεί που εμφανίστηκαν από το πουθενά;

Αυτές οι κηλίδες είναι στην πραγματικότητα λεκέδες με βάση το λάδι – τα υπολείμματα του δείπνου… πίτσας της περασμένης Παρασκευής, για παράδειγμα. Από εδώ και στο εξής, οι ειδικοί μας συνιστούν να κοιτάμε διεξοδικά τα ρούχα για λεκέδες με βάση το λάδι και να βάζουμε μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού πιάτων.

«Τα υπερσυμπυκνωμένα τασιενεργά που διαλύουν το λίπος (στα πιάτα) λειτουργούν καλά και σε αυτούς τους τύπους λεκέδων», λένε. Επίσης, καλό είναι να στεγνώσουν στον αέρα.

Μπουφάν και παπλώματα με φτερά

Το μυστικό για το σωστό πλύσιμο των αντικειμένων: ένας επιπλέον κύκλος ξεβγάλματος! Τα υπολείμματα απορρυπαντικού στα φτερά μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του πούπουλου να είναι χνουδωτό και να παγιδεύει τον αέρα, συγκρατώντας τη θερμότητα.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι όταν πλένετε ένα μπουφάν ή πάπλωμα, το πούπουλο θα βραχεί και θα σβολιάσει και το βάρος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, καθιστώντας δύσκολο για το πλυντήριο να ξεβγάλει και να στύψει αποτελεσματικά. Καλύτερα να ΜΗΝ πλένετε αυτά τα αντικείμενα στο δικό σας πλυντήριο. Προτιμήστε το καθαριστήριο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Προσοχή στα φερμουάρ

Ένα ανοιχτό φερμουάρ είναι ο απόλυτος εχθρός ενός ευαίσθητου υφάσματος. Τα δόντια ή οι αιχμηρές άκρες μπορεί να μπερδευτούν κατά λάθος σε άλλα ρούχα ενώ τα  βάζετε στο πλυντήριο ή το στεγνωτήριο. Αποφύγετε τις μικρές τρύπες και την περιττή φθορά κλείνοντας όλα τα φερμουάρ πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο.

Ο κανόνας του φερμουάρ ισχύει όχι μόνο για τα τζιν και τα παντελόνια, αλλά για οποιοδήποτε ρούχο έχει γαντζάκια όπως μπλούζα ή σουτιέν. Αυτά τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να χαράξουν ή να σκίσουν και άλλα ρούχα.

Δείτε Επίσης
Πώς να στεγνώνουν πιο εύκολα τα ρούχα τον χειμώνα

Κουμπιά πουκαμίσου

Σε αντίθεση με τα φερμουάρ, τα ρούχα με κουμπιά θα πρέπει να τα αφήνετε ανοιχτά πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Είναι πιο ευαίσθητα, επομένως, αν αφήσετε τα κουμπιά ανοιχτά, θα ασκηθεί λιγότερη πίεση στα νήματα και θα τα βοηθήσετε να διαρκέσουν περισσότερο.

Πετσέτες

Παραλείψτε τα μαλακτικά!. «Τα μαλακτικά υφασμάτων μειώνουν την απορροφητικότητα κατά το στέγνωμα, δηλαδή την ουσία μιας πετσέτας», λένε οι ειδικοί!

Για να αποτρέψετε τη μυρωδιά των πετσετών (το αποτέλεσμα των βακτηρίων), προσέξτε να μην υπερφορτώσετε το πλυντήριο, πλύνετε με τον μεγαλύτερο κύκλο στο πιο ζεστό νερό και αφαιρέστε τις πετσέτες σας αμέσως μετά το τέλος του κύκλου πλύσης.

Το πλυντήριο

Έκπληξη! Το ίδιο το πλυντήριο χρειάζεται περιστασιακό καθαρισμό, χάρη στη συσσώρευση απορρυπαντικού, μαλακτικού υφασμάτων, βρωμιάς και νεκρών κυττάρων του δέρματος. (Τα πλυντήρια υψηλής ενέργειας και μπροστινής φόρτωσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μούχλα, λένε οι ειδικοί) Ενώ είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, καθαριστικά πλυντηρίων ρούχων, μπορείτε να «πλύνετε» τον κάδο με ζεστό νερό και χλωρίνη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.