Αφιέρωμα: Το know – how στο πλύσιμο ρούχων

Αφιέρωμα: Το know - how στο πλύσιμο ρούχων

Οι καθημερινές υποχρεώσεις στο σπίτι είναι πολύ εύκολο να μας δημιουργήσουν αλλεπάλληλους πονοκεφάλους! Τουλάχιστον, για το πλύσιμο ρούχων, έχουμε ιδέες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και τα ρούχα μας αστραφτερά… χωρίς απώλειες!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ακόμα και εάν δεν έχετε την πολυτέλεια για ένα ξεχωριστό δωμάτιο για το πλύσιμο (πλυσταριό ή laundry room), μπορείτε να τακτοποιήσετε τα πράγματα έτσι, ώστε να βρίσκετε ό,τι χρειάζεστε εύκολα και γρήγορα.

Οργανώστε λοιπόν, ένα κοντινό ντουλάπι στο πλυντήριο ρούχων, όπου θα τακτοποιήσετε απορρυπαντικά, μαλακτικά και λευκαντικά προϊόντα, καθώς και τις βούρτσες, τα σπρέι σιδερώματος, την καθαρή βενζίνη και το ειδικό προϊόν που δρα τοπικά στους λεκέδες, για άμεση πρόσβαση και χρήση.

Εάν πάλι, ανήκετε στις προνομιούχες που διαθέτουν laundry room, τότε ένα ράφι στο ύψος των ματιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έχετε συγκεντρωμένα τα απαραίτητα και κατά συνέπεια να γλυτώσετε τις επαναληπτικές κάμψεις στο παρακείμενο ντουλάπι!

Βασικές αρχές

* Προγραμματίστε να πλένετε στο πλυντήριο την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα και αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε ξανά ενδιάμεσα.

* Μην χάνετε χρόνο, ψάχνοντας τελευταία στιγμή για τον εντοπισμό λεκέδων στα ρούχα.

* Προμηθευτείτε μια πλαστική μακριά και ρηχή λεκάνη για πλύσιμο στο χέρι ή μούλιασμα των ρούχων πριν το πλυντήριο.

* Πλύνετε τις πετσέτες ξεχωριστά. Χρειάζονται λιγότερο νερό και ενέργεια, ενώ δεν θα τυλίγονται επικίνδυνα και με τα υπόλοιπα ρούχα σας.

* Τοποθετήστε τα εσώρουχα και τις κάλτσες στο ειδικό διχτάκι / μαξιλαροθήκη, ώστε να μην χάνουν την ελαστικότητά τους με τη συνεχή και έντονη τριβή.

* Κάθε τρεις – τέσσερις μήνες είναι σκόπιμο να καθαρίζετε το πλυντήριό σας, για να γίνονται τα ρούχα σας καθαρότερα. Κάντε μια πλύση με ζεστό νερό χωρίς ρούχα, προσθέτοντας περίπου μισό ποτηράκι του κρασιού λευκό ξύδι.

* Μια φορά τον χρόνο να ελέγχετε τους σωλήνες παροχής νερού, μια και μπορεί να παρουσιαστούν αλλοιώσεις. Αντικαταστήστε τους έγκαιρα για να αποφύγετε διαρροές νερού.

Ο σωστός διαχωρισμός

Πριν από κάθε πλύσιμο, τα ρούχα πρέπει να χωρίζονται σε κατηγορίες. Για να μην χάνετε τον χρόνο σας φροντίστε το καλάθι για τα άπλυτα να έχει τρεις ξεχωριστές θήκες που θα στοιβάζονται αντίστοιχα τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα σκούρα και αυτά που πλένονται στο χέρι.

Όσα χρειάζονται στεγνό καθάρισμα είναι προτιμότερο να συγκεντρώνονται σε διαφορετικό χώρο, για να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο να πλυθούν στο πλυντήριο. Στη συνέχεια και εάν ο όγκος τους είναι αρκετά μεγάλος, μπορείτε να τα χωρίσετε ξανά σε:

– Λευκά σεντόνια, τραπεζομάντιλα

– Βαμβακερά και λινά που ξεβάφουν

– Μάλλινα

– Πολύ λερωμένα

– Χρωματιστά

Τα απαραίτητα απορρυπαντικά προϊόντα που αναφέραμε ήδη αρχικά, είναι καλύτερο να τακτοποιούνται από τα αριστερά προς τα δεξιά, με τη σειρά που τα χρησιμοποιείτε.

Δείτε Επίσης
Η χρήση πλυντηρίου πιάτων εξοικονομεί πραγματικά νερό;

Για παράδειγμα, αρχίστε με τα ειδικά καθαριστικά λεκέδων, συνεχίστε με τα λευκαντικά και τα καθαριστικά, κατόπιν με τα μαλακτικά προϊόντα και αφήστε τελευταία τα σπρέι για κολλάρισμα και το αποσταγμένο νερό για το σίδερο. Την ώρα που χρειάζεστε, λοιπόν, το λευκαντικό μπορείτε να το βρείτε με μια κίνηση.

* Για τα λευκά ρούχα και έντονους λεκέδες, μουλιάστε τα πριν το πλύσιμο στο πλυντήριο σε κρύο νερό με λίγο διαλυμένο χλώριο ή το ειδικό χλώριο για πλυντήριο, το πολύ για μία ώρα.

* Για τα χρωματιστά και τα ευαίσθητα χρησιμοποιήστε μόνο κάποιο κατάλληλο λευκαντικό προϊόν τοπικά, μουλιάστε τα για λίγο σε νερό και στη συνέχεια προχωρήστε στο πλύσιμο. Τα περισσότερα προγράμματα πλυντηρίων διαθέτουν σε κάθε τύπο πλυσίματος και πρόσθετο στάδιο πρόπλυσης, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το μούλιασμα με αυτήν την έξυπνη κίνηση. Μερικοί λεκέδες χρειάζονται παρ’ όλα αυτά ιδιαίτερη μεταχείριση. Εξαφανίστε τους!

Γενικές οδηγίες χρήσης

* Μελετήστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου.  Κατανοώντας απόλυτα τις ρυθμίσεις κερδίζετε χρόνο και φροντίζετε καλύτερα τα ρούχα.

* Μην γεμίζετε το πλυντήριό σας με υπερβολική ποσότητα ρούχων. Τα νέα πλυντήρια υπολογίζουν την ποσότητα σύμφωνα με την πίεση και προσθέτουν την ανάλογη ποσότητα νερού.

* Ο έλεγχος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του πλυσίματος γίνεται αυτόματα, μετά την επιλογή του προγράμματος, ανακατεύοντας το ζεστό με το κρύο νερό.

* Οι 1000 στροφές / λεπτό είναι μια καλή ταχύτητα περιστροφικής κίνησης για πετσέτες και σεντόνια. Τα υπόλοιπα ρούχα είναι προτιμότερο να πλένονται σε χαμηλότερες στροφές, για να μην ζαρώνουν.

* Όταν τα ρούχα που πρόκειται να πλύνετε ή να στεγνώσετε είναι ποσοτικά λιγότερα, επιλέξτε το ανάλογο πρόγραμμα. Διαφορετικά, έχετε σπατάλη νερού, χρόνου και ενέργειας χωρίς λόγο.

* Για τα ευαίσθητα υφάσματα και τις κουρτίνες, επιλέξτε ένα πρόγραμμα με χαμηλές περιστροφές και προτιμήστε κρύο νερό στο ξέπλυμα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.