Διακόσμηση με βάση την επιστήμη!

Χαμηλός φωτισμός, ήρεμο περιβάλλον και καμία ηλεκτρονική συσκευή στο υπνοδωμάτιο εξασφαλίζουν ήρεμο ύπνο

Η διακόσμηση είναι ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης. Πρόσφατες έρευνες πάνω στον κλάδο της νευρο-αρχιτεκτονικής αποκαλύπτουν πώς το μυαλό αλληλοεπιδρά με το ντιζάιν. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για έναν θετικό και παραγωγικό χώρο!

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου

Το στιλ του σπιτιού σας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Σίγουρα ενώ βρίσκεστε σε ένα χώρο έχετε έρθει αντιμέτωποι με το αίσθημα ότι κάτι δεν είναι σωστό ή δεν σας ταιριάζει. Αυτό υποδεικνύει ότι δεν είστε «συγχρονισμένοι» με τον περιβάλλοντα χώρο. Δημιουργώντας έναν θετικό περίγυρο, μπορείτε να νιώσετε πιο χαρούμενοι και ήρεμοι.

Το κλειδί είναι η λεγόμενη «νευρο-αρχιτεκτονική». Πρόκειται για την έρευνα του τρόπου με τον οποίο το σώμα και το πνεύμα ανταποκρίνονται στα κατασκευασμένα περιβάλλοντα.

Οι τομείς που εξετάζονται είναι η αίσθηση και η αντίληψη (πώς βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε κ.λπ.), η μάθηση και η μνήμη (πώς αποθηκεύονται και ανακαλούνται αισθητικές εμπειρίες), η λήψη αποφάσεων (πώς εκτιμούμε πιθανά αποτελέσματα των πράξεών μας), το συναίσθημα (τι μας κάνει χαρούμενους ή λυπημένους) και η κίνηση (πώς αλληλοεπιδρούμε και κινούμαστε μέσα στο περιβάλλον μας).

Πώς όμως θα πετύχετε τη σωστή αύρα; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και θα παρατηρήσετε αμέσως τη διαφορά.

Φως (αίσθηση και αντίληψη): Ρυθμίστε τον φωτισμό

Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται στο εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στον κύκλο της ημέρας και της νύχτας.

Ενώ το σώμα μπορεί να διατηρήσει ένα φυσιολογικό κιρκάδιο κύκλο χωρίς περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, η διάθεση μπορεί να επηρεαστεί εάν οι νυχτερινές λειτουργίες διακοπούν με την παρουσία έντονου φωτός.

Αφαιρέστε τηλεοπτικές συσκευές και υπολογιστές από το υπνοδωμάτιο και χρησιμοποιήστε τα λεγόμενα «ντίμερ» για να ρυθμίζετε τον φωτισμό σε απαλότερους τόνους. Διαλέγοντας τον σωστό φωτισμό, προωθείτε τον καλύτερο ύπνο που θα σας αφήσει αισθήματα ανανέωσης και αισιοδοξίας το επόμενο πρωί.

Σχήματα (μάθηση και μνήμη): Αγαπήστε τις καμπύλες!

Τα έπιπλα με καμπυλωτό σχήμα προωθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα και την ευχαρίστηση
Τα έπιπλα με καμπυλωτό σχήμα προωθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα και την ευχαρίστηση

Μια έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι τα αιχμηρά αντικείμενα δημιουργούν μια αίσθηση κινδύνου που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν αρνητικά απέναντι στο ίδιο το αντικείμενο. Από την άλλη, οι καμπύλες ενθαρρύνουν την ευχαρίστηση.

Μια αντίστοιχη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έδειξε ότι ένα δωμάτιο με «καμπυλωτό» ντεκόρ, προωθεί περισσότερο την εγκεφαλική δραστηριότητα από ό,τι ένα δωμάτιο με τετραγωνισμένα έπιπλα. Ενσωματώστε λοιπόν την απαλή γεωμετρία, χρησιμοποιώντας στρογγυλά μαξιλάρια στον καναπέ και βάζα ή μπολ στο τραπέζι. Μην το παρακάνετε με το όλο 70s στυλ, απλά επικεντρωθείτε σε κομμάτια-κλειδιά.

Δείτε Επίσης
Πώς να διακοσμήσετε με ψεύτικα λουλούδια

Αντικείμενα (λήψη αποφάσεων): Τάξη και καθαριότητα

Εξαφανίστε την ακαταστασία κάνοντας ευκολότερη για το μυαλό σας τη λήψη κάθε μικροαπόφασης
Εξαφανίστε την ακαταστασία κάνοντας ευκολότερη για το μυαλό σας τη λήψη κάθε μικροαπόφασης

Η λήψη αποφάσεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει και τους τέσσερις λοβούς του εγκεφάλου. Η κούραση που σχετίζεται με τις αποφάσεις, προκύπτει όταν ο εγκέφαλος έχει κουραστεί να προσπαθεί να διαλέξει.

Όταν νιώθετε αυτήν την πνευματική εξουθένωση, το μυαλό σας καταφεύγει στην ευκολότερη λύση, π.χ. θα παραγγείλετε φαγητό αντί να το μαγειρέψετε. Εξαφανίστε την ακαταστασία κάνοντας ευκολότερη για το μυαλό σας τη λήψη κάθε μικροαπόφασης.

Τοποθετήστε έναν κάδο κοντά στην πόρτα, ώστε να πετάτε διαφημιστικά και άχρηστα γράμματα κατευθείαν. Υιοθετήστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού του σπιτιού [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], ώστε να μην χρειάζεται να λάβετε δράση όταν απλά αποφασίσετε ότι όλα είναι ακατάστατα.

Τακτοποίηση (κίνηση): Αλλαγή διακόσμησης ή χρωμάτων

Ανανεώστε τον χώρο του σπιτιού σας με αναδιάταξη των επίπλων, με μικρές αλλαγές ή με ξαναβάψιμο των τοίχων σας
Ανανεώστε τον χώρο του σπιτιού σας με αναδιάταξη των επίπλων, με μικρές αλλαγές ή με ξαναβάψιμο των τοίχων σας

Η ντοπαμίνη είναι το χημικό στοιχείο που μας κινητοποιεί να εξερευνήσουμε το περιβάλλον μας. Η μεταβολική οδός της ενεργοποιείται όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται σε νέα ερεθίσματα και όχι στα ίδια πράγματα κάθε μέρα. Συνεπώς, η αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να σας δώσει την αίσθηση της ικανοποίησης. Καθαρίστε καλά το σπίτι, ξαναβάψτε τους τοίχους σε άλλα χρώματα και αναδιατάξτε τα έπιπλά σας για να δώσετε μια ολοκαίνουρια όψη στο σπίτι με ελάχιστο κόστος.

Θέα (συναίσθημα): Προσθέστε φυτά και λουλούδια

Τα φυτά στους χώρους του σπιτιού μειώνουν το στρες και βοηθούν στη συγκέντρωση. Υιοθετήστε τα!
Τα φυτά στους χώρους του σπιτιού μειώνουν το στρες και βοηθούν στη συγκέντρωση. Υιοθετήστε τα!

Η βιοφιλία είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν έναν ενστικτώδη δεσμό με τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των φυτών. Τα φυτά ή ακόμη οι πίνακες και οι αφίσες τοπίων, μπορούν να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης. Το σωστό φυτό για τον χώρο σας εξαρτάται από τις συνθήκες φωτισμού, τον διαθέσιμο χώρο και πόσο χρόνο διαθέτετε για να τα φροντίσετε. Απλές λύσεις αποτελούν η αλόη, τα κρίνα, η σανσεβιέρια και η αράχνη. Σύμφωνα με τη NASA αυτά είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά φυτά στον τομέα του καθαρισμού του αέρα στο σπίτι.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.