Ένα σύγχρονο, ζεστό loft με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Ένας κομψός χώρος που συνδυάζει το industrial ύφος με τη ζεστασιά της περσικής αρχιτεκτονικής
Ένας κομψός χώρος που συνδυάζει το industrial ύφος με τη ζεστασιά της περσικής αρχιτεκτονικής
Στο καθιστικό τον πρώτο ρόλο παίζουν τα σκαλοπάτια από μπετόν που μοιάζουν να αιωρούνται
Η ανοιχτή κουζίνα βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού. Στα έπιπλά της πρωταγωνιστεί το ανοιχτό γκρι, ενώ στο πάτωμα την παράσταση κλέβει ένα εντυπωσιακό γεωμετρικό σχέδιο από μαύρα και άσπρα πλακάκια
Ο συνδυασμός των τούβλων και του ξύλου δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ το σύμβολο του ήλιου κυριαρχεί +5
Προβολή Φωτογραφιών
Ένας κομψός χώρος που συνδυάζει το industrial ύφος με τη ζεστασιά της περσικής αρχιτεκτονικής

Δύσκολα συναντάει κανείς σπίτια με μοντέρνο design που δεν χάνουν τη ζεστασιά τους. Στην περίπτωση όμως του loft Mehr Khaneh, ή αλλιώς Σπίτι του Ήλιου στην Ουκρανία, ο συνδυασμός ήταν άκρως λειτουργικός.

από τη Σοφία Κροκιδά

Designers Keivani Architects and Studio Persian Primavera
φωτογραφίες: Sergey Savchenko

Οι σχεδιαστές του εντυπωσιακού διαμερίσματος θέλησαν να δημιουργήσουν έναν κομψό χώρο που να συνδυάζει το industrial ύφος με τη ζεστασιά της περσικής αρχιτεκτονικής.

Και κάπως έτσι κατέληξαν στη χρήση μπετόν και μετάλλου για να αναδείξουν το loft των 101 τ.μ. που πήρε το όνομά του από τη δημιουργική χρήση του φωτός και τα ποικίλα περσικά σύμβολα του ήλιου. Για να εξισορροπήσουν τα “σκληρά” υλικά επέλεξαν να προσθέσουν στον χώρο φυσικό ξύλο.

Η ανοιχτή κουζίνα βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού.  Στα έπιπλά της πρωταγωνιστεί το ανοιχτό γκρι, ενώ στο πάτωμα την παράσταση κλέβει ένα εντυπωσιακό γεωμετρικό σχέδιο από μαύρα και άσπρα πλακάκια.

Παράλληλα, μερικές διακριτικές σειρές από τιρκουάζ πλακάκια πίσω από τον πάγκο της κουζίνας χαρίζουν μια ζεστασιά που πηγάζει από την ιρανική αρχιτεκτονική.

Στον χώρο μπροστά από την κουζίνα πρωταγωνιστούν ξύλινα στοιχεία που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό χάρη στο μοναδικό φως που πέφτει στο loft κατά τη δύση του ηλίου.

Στο καθιστικό τον πρώτο ρόλο παίζουν τα σκαλοπάτια από μπετόν που μοιάζουν να αιωρούνται. Αποτελούν ένα συμβολικό στοιχείο εμπνευσμένο από τα λεγόμενα mehrab και ziggurat, αντιπροσωπευτικά σχέδια της περσικής κουλτούρας για τον ήλιο.

Όπως ο ήλιος αποτελεί σύμβολο του φωτός και της γνώσης, έτσι και αυτά τα σκαλιά είναι ένα βήμα προς το φως και τη σοφία. Παράλληλα, αποτελούν ιδανικό σκηνικό για την ανάδειξη διακοσμητικών.

Ο σχεδιασμός του φωτισμού είναι επίσης εμπνευσμένος από τον συμβολικό ρόλο του ήλιου και βασίζεται σε γεωμετρικά σύμβολα που τον αντιπροσωπεύουν.

Ένα τρίγωνο μέσα σε ένα δωδεκάγωνο είναι χαρακτηριστικό της ιρανικής αρχιτεκτονικής, ενώ άλλα τρίγωνα και πυραμίδες στο ταβάνι συμβολίζουν τη δύναμη του φωτός να διαπερνά κάθε φυσικό ή μη εμπόδιο και να φτάνει παντού.

Το πράσινο στοιχείο αποτελεί κύριο στοιχείο στην ιρανική αρχιτεκτονική. Έτσι, οι σχεδιαστές επέλεξαν να τοποθετήσουν κρεμαστά φυτά σε διάφορα μέρη του σπιτιού, όπως στην κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα.

Η κρεβατοκάμαρα ακολουθεί την ίδια αισθητική, παραμένοντας λιτή και φωτεινή. Παρ’ ότι χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια οικονομικά υλικά, το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος ζεστός και χαλαρωτικός, ιδανικός για ξεκούραση και ύπνο.

Ανακυκλωμένες χάλκινες ράβδοι συμπληρώνουν τη διακόσμηση δημιουργώντας πρωτότυπα έπιπλα, έργα τέχνης και φωτιστικά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.