Έξυπνες ιδέες για οικονομική διακόσμηση

Χαλιά από φυσικά υλικά όπως από μπαμπού σε φυσικές ουδέτερες αποχρώσεις ταιριάζουν με κάθε είδους διακόσμηση και είναι πολύ οικονομική λύση
Χαλιά από φυσικά υλικά όπως από μπαμπού σε φυσικές ουδέτερες αποχρώσεις ταιριάζουν με κάθε είδους διακόσμηση και είναι πολύ οικονομική λύση
Αλλάζουμε το χρώμα στα παλιά ξύλινα ντουλάπια επιλέγοντας π.χ. μια σκούρα απόχρωση, που χαρίζει σοφιστικέ ύφος // Ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία από δεύτερο χέρι σε στρατηγικά σημεία π.χ. σε μια κονσόλα στην είσοδο, αλλάζουν το στιλ
Ένα ενδιαφέρον κομμάτι ταπετσαρίας σε προσφορά, μπορεί να «ντύσει» τον τοίχο πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού μας // Έξυπνες ιδέες κάλυψης με γυψοσανίδες ή ταπετσαρίες σε φυσική απόχρωση ψάθας ή μπαμπού
Μια έξυπνη ιδέα είναι να προσθέσουμε σε κάποια επιλεγμένα σημεία μικρότερα χαλιά που θα δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση και θα προσθέσουν χρώμα στο σύνολο +1
Προβολή Φωτογραφιών
Χαλιά από φυσικά υλικά όπως από μπαμπού σε φυσικές ουδέτερες αποχρώσεις ταιριάζουν με κάθε είδους διακόσμηση και είναι πολύ οικονομική λύση

Υπάρχουν τελικά τρόποι για να δημιουργήσουμε νέα ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, χωρίς να κηρύξουμε πτώχευση; Ναι, υποστηρίζουν οι ειδικοί και δίνουν τις δικές τους πολύτιμες οδηγίες

Από τη Δέσποινα Σάμψων

Η εποχή που οι διακοσμητές και οι αρχιτέκτονες αναλάμβαναν σε τακτική βάση ανακαινίσεις ιδιωτών μεταφέροντας τις καινούριες τάσεις από τις σελίδες των περιοδικών διακόσμησης σε εξοχικές κατοικίες και αστικά διαμερίσματα έχει μάλλον περάσει.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ρεαλιστική τάση του «φτιάχ’το μόνος σου» κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος. Μπορεί η επαγγελματική ματιά και εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης να μην είναι πια εφικτές για τον μέσο προϋπολογισμό μας αλλά η ανάγκη να επεμβαίνουμε στον χώρο μας ακόμα και με προσωπική εργασία που μειώνει τα κόστη είναι υπαρκτή.

Στην Αμερική ιστοσελίδες όπως η www.decorist.com, αντικαθιστούν τη δουλειά των ακριβών επαγγελματιών και προσπαθούν να προτείνουν on line λύσεις για ανακαίνιση χώρων δίνοντας ιδέες και συμβουλές με μικρότερο budget:

1. Χαλιά από φυσικά υλικά

Η μεγαλύτερη τάση στα χαλιά μεγάλης επιφάνειας δεν είναι πια τα ακριβά ολόμαλλα ή χειροποίητα μεταξωτά που απαιτούν μεγάλα κόστη συντήρησης αλλά αυτά από φυσικά υλικά, όπως το καλάμι μπαμπού.

Διαθέσιμα σε φυσικές ουδέτερες αποχρώσεις που ταιριάζουν με κάθε είδους διακόσμηση, καλύπτουν με το τεράστιο φάρδος τους κάθε τετραγωνικό, ενώ συνήθως έχουν μεγάλη αντοχή και διατίθενται σε τιμές χοντρικής πώλησης με δυνατότητα κοπής στα μέτρα που επιθυμούμε, προσθήκης τρέσας στο τελείωμα και ειδικού αντιολισθητικού υποστρώματος που μετατρέπουν το υλικό σε ένα πραγματικό χαλί.

Στην εποχή της απλότητας, οι νέες αυτές μοκέτες από τοίχο σε τοίχο μπορούν να καλύψουν ανεπιθύμητα ή φθαρμένα υλικά στα δάπεδα και να μας γλιτώσουν από μια πολυδάπανη ανακαίνιση με προσιτό κόστος. Μια έξυπνη ακόμα ιδέα είναι να προσθέσουμε σε κάποια επιλεγμένα σημεία μικρότερα χαλιά που θα δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση και θα προσθέσουν χρώμα στο σύνολο.

2. Καμουφλάζ ανεπιθύμητων στοιχείων

Καθώς το “industrial chic’’, το υπερεκτιμημένο βιομηχανικό στιλ, υποχωρεί ως τάση γιατί δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό εκτός επαγγελματικών χώρων, στα περισσότερα παλιά διαμερίσματα ερχόμαστε αντιμέτωπες με παλιές μονάδες θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού, εμφανείς σωληνώσεις και βρώμικους αεραγωγούς που δημιουργούν αμηχανία με τα σκληρά υλικά τους που διασχίζουν απειλητικά κάποιες αγαπημένες μας γωνίες.

Αντί για πολυδάπανα σκαψίματα στους τοίχους και αλλαγή όλης της υποδομής με ενδοδαπέδια συστήματα μπορούμε να συζητήσουμε με παλιούς τεχνίτες (που έχουν πολύ λογικές πια τιμές) έξυπνες ιδέες κάλυψης με γυψοσανίδες και να επιλέξουμε ταπετσαρίες σε φυσική απόχρωση ψάθας ή μπαμπού για να δημιουργήσουμε ένα κομψό και ήσυχο αποτέλεσμα.

Πολλοί διακοσμητές προτείνουν οι συγκεκριμένοι τοίχοι στους οποίους θα γίνει η κάλυψη να βαφτούν με ένα διαφορετικό χρώμα – πιο σκούρο – δίνοντας έμφαση στον χώρο – χωρίς πια το μάτι να πηγαίνει στα εκτεθειμένα βιομηχανικά υλικά.

3. Τέχνη, παρακαλώ

Ναι, δεν ανήκουμε στους συλλέκτες έργων Τέχνης αλλά σε μια περίοδο έξυπνων αναπαραγωγών και απίστευτης σε αριθμό καλλιτεχνικής παραγωγής, δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε αυτή την πινελιά τέχνης που όλες επιθυμούμε στους τοίχους μας.

Όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, δημιουργικές λύσεις βρίσκονται παντού. Από εκθέσεις ζωγράφων που δεν έχουν γίνει ακόμα διάσημοι, αγοραπωλησίες σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και από καταστήματα που προσφέρουν αντίγραφα ή μεταξοτυπίες σε χαμηλότερες τιμές, η τέχνη είναι δίπλα μας. Απαιτεί μόνο τον κόπο μας και κάποιο εύλογο χρόνο αναζήτησης που θα τον αφιερώσουμε για να αποκτήσουμε χωρίς υψηλό κόστος το δικό μας έργο.

Δείτε Επίσης
Ένα σπίτι μίνιμαλ μπορεί να αποπνέει ταυτόχρονα και θαλπωρή. Ακόμη κι αν σας αρέσει το λευκό, προτιμήστε μία απόχρωση βανίλιας και συνδυάστε το γκρι με μπεζ, κρεμ και χρυσαφί στοιχεία

4. Κουλ, αναπάντεχα διακοσμητικά

Εκεί έξω στις υπαίθριες αγορές ή στα καταστήματα second hand υπάρχουν διακοσμητικοί θησαυροί που μπορούν να τοποθετηθούν σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία (μια κονσόλα στην είσοδο, ένα κεντρικό τραπεζάκι) και να δώσουν την αίσθηση του καινούριου κουλ ντιζάιν. Ψάχνουμε παντού για βίντζατζ τολμηρά μικροαντικείμενα που θα κάνουν τη διαφορά και θα μιλάνε μια νέα γλώσσα διακόσμησης.

5. Και με τα βαρετά ντουλάπια της κουζίνας; 

Ποιος ανακαινίζει μια ολόκληρη κουζίνα; Όχι, εμείς πάντως αυτή την εποχή. Με την ποικιλία χρωμάτων που βρίσκουμε στην αγορά για κάθε επιφάνεια (εκτός τοίχων), μπορούμε απλώς να αλλάξουμε το χρώμα στα παλιά ξύλινα ντουλάπια επιλέγοντας για παράδειγμα μια σκούρα απόχρωση που θα χαρίσει αμέσως σοφιστικέ ύφος. Ιδανικό το μαύρο, ειδικά αν έχουμε inox ή λευκές συσκευές.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μια ουδέτερη απόχρωση παντού που μπορεί να τονιστεί με όποιο χρώμα σε αξεσουάρ μας αρέσει (μικροσυσκευές, καρέκλες ή σκαμπό κουζίνας, χαλί ή τραπέζι)

6. Επιτοίχιες μαρκίζες 

Λίγο φαν από το Μπρόντγουέι δεν έβλαψε κανέναν! Αντί για ένα πανάκριβο φωτιστικό με ιταλική υπογραφή που η τιμή του ισοδυναμεί με τους λογαριασμούς ΔΕΗ ολόκληρης της χρονιάς, βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα χοντρικής με είδη φωτισμού επιτοίχια φωτιστικά με τα αρχικά μας γράμματα και εκείνους τους μαγικούς λαμπτήρες που θα μας κάνουν να λάμπουμε κάθε φορά που θα περνάμε από μπροστά τους. Η είσοδος της κρεβατοκάμαράς μας θα μετατραπεί αυτόματα σε χολυγουντιανό καμαρίνι!

7. Ταπετσαρία, η μαγική

Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλύψουμε από τοίχο σε τοίχο ένα ολόκληρο δωμάτιο με ταπετσαρία αλλά αν πετύχουμε σε προσφορά ένα ενδιαφέρον κομμάτι σε περιορισμένο μέγεθος, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σε σημεία, όπως ο τοίχος πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού μας.

Με αυτό τον τρόπο δίνουμε έμφαση σε έναν περιορισμένης έκτασης τοίχο δημιουργώντας κατευθείαν ένα φρέσκο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, βάφουμε τον συγκεκριμένο μόνο τοίχο σε μια σκούρα απόχρωση και μεταφέρουμε αμέσως όλη την οπτική έμφαση στο κρεβάτι.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.