Η αισθητική της γοργόνας είναι το διακοσμητικό στιλ για αυτό το καλοκαίρι

Η αισθητική της γοργόνας είναι το διακοσμητικό στιλ για αυτό το καλοκαίρι

Η νοσταλγία και η ποπ κουλτούρα φαίνεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε πολλές τάσεις διακόσμησης που έχουμε δει να επικρατούν φέτος. Η επιθυμία για διασκέδαση και παιχνίδι έχει επισήμως εκδηλωθεί στα σπίτια παντού στον κόσμο και το mermaidcore (ονομάζεται επίσης sirencore) είναι το πιο ανέμελο στιλ μέχρι τώρα. Και σίγουρα είναι ιδανική αισθητική για την καλοκαιρινή πνοή στη διακόσμησή μας.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η έμφαση σε όλα τα «ωκεάνια» πράγματα, αυτή η αισθητική —που έγινε δημοφιλής από το TikTok και τη νέα ταινία Little Mermaid, μας φέρνει τη θάλασσα στο σπίτι μας και σίγουρα βρίσκεται στο μαξιμαλιστικό άκρο του σχεδιαστικού φάσματος.

Η vintage διαδικτυακή αγορά Chairish σημείωσε αύξηση 50% στις αναζητήσεις που περιέχουν τη λέξη “γοργόνα” τους τελευταίους μήνες, με τους αγοραστές να αναζητούν κομμάτια όπως καρέκλες από κοχύλι, πιάτα με στρείδια, βάζα με κοχύλια και θήκες για κηροπήγια σε σχήμα δελφινιού. Η παλέτα χρωμάτων, που περιλαμβάνει κυρίως μπλε, πράσινα και κοραλί, «κραυγάζει» καλοκαίρι.

Υπάρχει αυτή η μακρά ιστορία του μοτίβου «στον βυθό της θάλασσας» που πάντα τα πήγαινε καλά, αλλά τώρα είναι ακόμα πιο δημοφιλές. Και σίγουρα η επιρροή του στιλ γοργόνας ευθγραμμίζεται τέλεια με αυτήν την ευρύτερη τάση, η οποία είναι τόσο διασκεδαστική.

Το Etsy κυκλοφόρησε πρόσφατα την αναφορά του για τις τάσεις τής διακόσμησης για το 2023 και θεώρησε το mermaidcore ένα «φαινόμενο της ποπ κουλτούρας» που έχει κατακτήσει τη μόδα, την ομορφιά και τώρα το σπίτι. Η έκθεση αποκάλυψε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, η διαδικτυακή αγορά έχει δει σημαντικές αυξήσεις σε προϊόντα που σχετίζονται με τη ναυτιλία: 125% στις αναζητήσεις για αντικείμενα με όστρακο, 30% για πιάτα με θαλασσινά μοτίβα, 24% για δίσκους με μαργαριτάρια και 22% για φωτιστικά με φυσαλίδες.

Σε αντίθεση με την τάση της «παράκτιας γιαγιάς» που επικράτησε το 2022, το mermaidcore είναι μια νεότερη, πιο ιδιότροπη αισθητική που έχει να κάνει με την εμφύσηση στους εσωτερικούς χώρους μίας αιθέριας ονειρικής αίσθησης.

Κοχύλια, μαργαριτάρια, θαλάσσια γυαλιά, ιριδίζοντες τόνοι και μοτίβα εμπνευσμένα από τη θάλασσα είναι μερικά από τα στοιχεία που εκφράζουν την τάση.

Η ποπ κουλτούρα άσκησε επιρροή στους εσωτερικούς χώρους τα τελευταία χρόνια, με τάσεις όπως η Barbiecore και τα σχέδια της δεκαετίας του ’70 (που πυροδοτήθηκαν από την Daisy Jones & the Six) να κυριαρχούν στα σπίτια.

Δείτε Επίσης
Όταν οι σύγχρονες γοργόνες αναδύονται… στην παραλία!

Η νοσταλγία παίζει ρόλο

Αν σκεφτεί κανείς το πότε βγήκε η πρώτη Μικρή Γοργόνα που όλοι οι άνθρωποι λάτρεψαν… καταλαβαίνουμε ότι η υπόθεση πάει πολύ πίσω στο παρελθόν.

Μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του ‘30 ή του ‘40, οπότε υπάρχει ένα κομμάτι νοσταλγίας. Αισθητικά, μπορείτε να επιτύχετε την αισθητική της γοργόνας με οποιαδήποτε κομμάτια με θέμα την παραλία π.χ. καθρέφτες με όστρακα, αντικείμενα με αστερίες, τραπέζια κονσόλας με κοχύλια σκαλισμένα σε ξύλο, καρέκλες και πολυθρόνες που θυμίζουν αχιβάδες, πολυελαίους με θέμα τα κοράλλια.

Αν θέλετε να ενσωματώσετε το στιλ σε μικρότερη κλίμακα δοκιμάστε μία πιατέλα που θυμίζει κάποιο θαλασσινό μοτίβο, δαχτυλίδια για πετσέτες φαγητού με ανάλογο θέμα ή πινελιές, όπως μαξιλάρια ή τασάκια ή ένα τραπεζομάντιλο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.