Μπλε στη μόδα: Οι τέλειοι συνδυασμοί για να ξεχωρίζετε

Μπλε στη μόδα: Οι τέλειοι συνδυασμοί για να ξεχωρίζετε

Ένα σημαντικό βήμα για να δημιουργήσετε μια καλή εντύπωση είναι το ντύσιμό σας. Ντυνόμαστε ανάλογα με κάθε περίσταση και πρέπει να επιλέξουμε ποιο χρώμα θα φορέσουμε με σύνεση. Εάν ο στόχος σας είναι να έχετε τους ανθρώπους να σας αντιλαμβάνονται ως ικανό και ειλικρινές άτομο, το να φοράτε μπλε ρούχα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε. Στο πρώτο σας ραντεβού, μπορείτε ακόμη και να φορέσετε ένα υπέροχο μπλε φόρεμα ή ένα ωραίο μπλε σμόκιν την ημέρα του γάμου. Εκτός όμως από τη μονοχρωμία, ας δούμε τους τέλειους συνδυασμούς χρωμάτων με μπλε!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Το έχετε παρατηρήσει ή το γνωρίζετε ότι το μπλε χρησιμοποιείται ευρέως στις στολές καθώς μεταφέρει μια έγκυρη και σίγουρη εικόνα;  Συνήθως βλέπουμε διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε στα ρούχα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες για επαγγελματικούς λόγους. Είναι ένα από τα πιο άνετα χρώματα για να φορέσετε σε συνεντεύξεις για εργασία, στη δουλειά ή ακόμα και σε καθημερινές μέρες.

Στο πρώτο σας ραντεβού, μπορείτε ακόμη και να ντυθείτε σε υπέροχα  μπλε ή οι άνδρες να φορέσουν ένα ωραίο μπλε κοστούμι. Είναι ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει την πίστη, την ειρήνη, την αυτοπεποίθηση και την επιτυχία – χαρακτηριστικά που θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους, όταν μας συναντούν για πρώτη φορά.

Τα χρώματα που συμπληρώνουν ή που κάνουν αντίθεση με το μπλε περιλαμβάνουν:

Πορτοκαλί

Το μπλε και το πορτοκαλί είναι αντίθετα στον τροχό χρωμάτων, επομένως δημιουργούν έναν συνδυασμό με έντονη αντίθεση και οπτικά ευχάριστο. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, το μπλε και το πορτοκαλί μεταδίδουν μια αίσθηση ισορροπίας και πληρότητας.

Ως συμπληρωματικά χρώματα το ένα απέναντι από το άλλο στον τροχό χρωμάτων, το πορτοκαλί και το μπλε δημιουργούν ένα ζωντανό ζεύγος με μια οπτική ένταση που είναι τόσο ελκυστική όσο και εξισορροπητική. Ο κλασικός συνδυασμός υποδηλώνει ενέργεια, δημιουργικότητα και ισορροπία.

Κίτρινο

Το κίτρινο λεμόνι παρέχει υψηλή αντίθεση στο ναυτικό μπλε και στο μπλε του κοβαλτίου. Ο συμπληρωματικός συνδυασμός δημιουργεί οπτικό ενδιαφέρον ενώ παραμένει καταπραϋντικός.

Οι μουσταρδί και οι χρυσές αποχρώσεις παρέχουν υψηλή αντίθεση τόσο με το σκούρο όσο και με το ανοιχτό μπλε. Ο συνδυασμός μεταφέρει ζεστασιά, ευτυχία και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Η αντίθεση μπορεί να διαμορφωθεί προσαρμόζοντας τους σχετικούς τόνους.

Κόκκινο

Ο συνδυασμός μπλε με κόκκινες αποχρώσεις όπως το μπορντό και το βυσσινί δημιουργεί έναν εκλεπτυσμένο, ρομαντικό συνδυασμό χρωμάτων. Η ζωντανή αντίθεση αυξάνει την επίδραση και των δύο χρωμάτων.

Όταν συνδυάζεται με μπλε, όπως το navy και το κοβάλτιο, το κόκκινο δημιουργεί μια δραματική αντίστιξη που τραβάει την προσοχή ενώ ενισχύει την επίδραση και των δύο αποχρώσεων. Η ισορροπία σημαίνει πάθος, ενθουσιασμό και ζεστασιά.

Λευκό

Το λευκό προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο αντίθεσης με το μπλε ενώ διατηρεί την ευελιξία του. Ο συνδυασμός παράγει μια ατμοσφαιρική εμφάνιση που είναι ταυτόχρονα φρέσκια και καθαρή.

Τα φωτεινά λευκά με σκούρα μπλε μιμούνται έναν χειμωνιάτικο χρωματικό συνδυασμό. Ο συνδυασμός παράγει μια «τραγανή», καθαρή αισθητική με ναυτική ή χειμερινή ατμόσφαιρα.

Τα χρώματα που συμπληρώνουν το μπλε:

Πράσινο

Τα ζεστά πράσινα όπως το σμαραγδί και το τιρκουάζ συνδυάζονται υπέροχα με πιο ψυχρές μπλε αποχρώσεις. Η ομοιότητά τους στη φωτεινότητα και τον κορεσμό τους βοηθά να εναρμονιστούν. Το «ζευγάρωμα» προκαλεί φυσικές, γαλήνιες δονήσεις.

Μωβ

Δείτε Επίσης
Όστρακα και κοχύλια: Η νοσταλγική τάση κοσμημάτων του '90 επιστρέφει και είναι καλύτερη από ποτέ

Τα μπλε και τα μωβ «κάθονται» το ένα δίπλα στο άλλο στον χρωματικό τροχό, έτσι οι τόνοι τους συμπληρώνουν φυσικά ο ένας τον άλλον. Μαζί μεταφέρουν αρχοντιά, πολυτέλεια και πνευματικότητα.

Γκρι

Ο συνδυασμός του μπλε με διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι από ασημί έως ανθρακί παράγει έναν ουδέτερο αλλά κομψό συνδυασμό. Οι ουδέτεροι χρωματικοί τόνοι βοηθούν στην εξισορρόπηση του κορεσμού του μπλε.

Τα χρώματα που παρέχουν υψηλή αντίθεση με το μπλε περιλαμβάνουν:

Καφέ

Οι γήινες αποχρώσεις, όπως το σοκολατί και το καραμελέ, προσφέρουν μια εντυπωσιακή αν και ακόμα φυσική αντίθεση με τους μπλε τόνους. Η σχέση υποδηλώνει σταθερότητα, πρακτικότητα και σύνδεση με τον φυσικό κόσμο.

Μαύρο

Το μαύρο κάνει τέλεια αντίθεση με κάθε άλλο χρώμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποχρώσεων του μπλε. Όταν συνδυάζονται καλά, το μαύρο και το μπλε αποδίδουν κομψότητα, εξουσία και διαχρονικότητα μέσω της πολικότητας τους.

Μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη όταν συνδυάζετε το μπλε με τα συμπληρωματικά χρώματα:

  • Ταιριάξτε τα επίπεδα φωτεινότητας και κορεσμού για αρμονικούς συνδυασμούς
  • Η υψηλότερη χρωματική αντίθεση δημιουργεί οπτικό ενδιαφέρον, αλλά μπορεί να είναι υπερβολική
  • Ανάλογοι χρωματικοί συνδυασμοί (δίπλα στο μπλε στον τροχό) συνδυάζονται ομαλά
  • Τα συμπληρωματικά χρώματα (απέναντι από το μπλε) παράγουν αισθητική ισορροπία
  • Τα ουδέτερα βοηθούν στην εξισορρόπηση της έντασης του μπλε ενώ προσθέτουν κομψότητα

Έχοντας αυτές τις αρχές υπόψη, τα περισσότερα χρώματα μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με μπλε τόνους αλλάζοντας τις σχετικές αποχρώσεις, τους τόνους και την έντασή τους. Το σωστό μείγμα δημιουργεί μια ισορροπημένη, αισθητικά ευχάριστη και στυλιστικά συνεκτική χρωματική παλέτα.

Συνδυάζοντας προσεκτικά το μπλε με τα χρώματα που κάνουν αντίθεση, οι σχεδιαστές μπορούν να αξιοποιήσουν τα αναζωογονητικά αποτελέσματα της πολικότητας διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία. Η σχετική αναλογία κάθε απόχρωσης καθορίζει εάν η ατμόσφαιρα είναι ηρεμιστική ή διεγερτική. Με τη σοφή χρήση, η υψηλή αντίθεση ενισχύει και εξυψώνει τον εγγενή συμβολισμό του μπλε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.