Οι ταπετσαρίες είναι στη μόδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε

Oι ταπετσαρίες με ζωηρά και έντονα μοτίβα δείχνουν να γίνονται μία τάση που ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό
Oι ταπετσαρίες με ζωηρά και έντονα μοτίβα δείχνουν να γίνονται μία τάση που ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό
Tα έντονα μοτίβα με λουλούδια είναι μία από τις πιο ισχυρές τάσεις και είναι κατάλληλα από το σαλόνι μέχρι την κρεβατοκάμαρα
Τι θα λέγατε να φέρετε την αίσθηση της ζούγκλας στο σπίτι σας;
Ζωηρά χρώματα και φρούτα δίνουν μία αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας. Η λύση της ταπετσαρίας είναι ιδανική! +6
Προβολή Φωτογραφιών
Oι ταπετσαρίες με ζωηρά και έντονα μοτίβα δείχνουν να γίνονται μία τάση που ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό

Η ταπετσαρία γνώρισε την αναβίωση από την περυσινή χρονιά και συνεχίζει δυναμικά και το 2019. Με πολλά σχέδια και προτάσεις δεν θυμίζει πλέον τίποτα από το παρελθόν της. Και μάλιστα, για τη φετινή χρονιά οι τολμηρές εκτυπώσεις βρίσκονται στο φόρτε τους. Πώς διαλέγουμε και τι χρειάζεται να προσέξουμε;

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Μετά την έκρηξη που γνώρισαν οι ταπετσαρίες στη δεκαετία του ‘70 και του  ’80 άρχισαν να γίνονται ντεμοντέ, καθόλου κομψές και για ορισμένους μάλλον… γελοίες.

Τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα με αφηρημένα σχέδια, τολμηρά μοτίβα και χρώματα και βέβαια νέα τεχνολογία. Από την περυσινή χρονιά γίνονται ολοένα και πιο μοντέρνες και έχουν αρχίσει να αποτελούν επιλογή για μία αλλαγή στα σπίτια του «παγκόσμιου χωριού».

Λουλούδια, φρούτα, πουλιά, αφηρημένα σχέδια, γεωμετρικά μοτίβα, πολύχρωμες ή πιο παστέλ, η ποικιλία είναι πραγματικά μεγάλη, τόση που να δυσκολεύει την επιλογή μας. Γιατί να μην εισβάλει ξανά λοιπόν, στον κόσμο της αισθητικής μας;

Ιδιαίτερα δε, οι ταπετσαρίες με ζωηρά και έντονα μοτίβα δείχνουν να γίνονται μία τάση που ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό. Και άλλωστε είναι και μία επιλογή που αλλάζει τον χώρο μας γρήγορα, εύκολα και συχνά σχετικά οικονομικά.

Πριν διαλέξετε τη δική σας, καλό είναι όμως, να γνωρίζουμε και μερικά βασικά στοιχεία για την κατάλληλη επιλογή και τι πρέπει να προσέξουμε.

Για όλους τους χώρους (ή σχεδόν)

• Οι ταπετσαρίες μπορεί να τοποθετηθούν σχεδόν σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Η σύγχρονη εκδοχή τους μάλιστα είναι πολύ ανθεκτική, αλλά παρόλα αυτά, δεν προτείνεται να μπαίνουν σε μπάνια με υγρό περιβάλλον και υψηλά ποσοστά υγρασίας καθώς και σε εξωτερικούς χώρους.

• Το θετικό είναι ότι από αισθητικής άποψης μπορούμε να πετύχουμε ένα όμορφο τελικό σύνολο με χαμηλό κόστος καθώς δεν χρειάζεται το βάψιμο. Εφαρμόζονται σε τοίχο, σε γυψοσανίδα, σε ξύλινες επιφάνειες, σε γυαλί και σε μεταλλικές επιφάνειες με την προϋπόθεση όλα αυτά να είναι στεγνά και καθαρά.

Οι διαστάσεις

Οι ταπετσαρίες μπορεί να είναι ενδεικτικά ρολά των 5.30 m2 (0.53x10m), ρολά των 3m2(0.50x6m), θέματα μεγάλα 3.30×2.55m από τρία έως οκτώ ρολά, θέματα οριζόντια ή κάθετα, stickers (ένα τεμάχιο 65x85cm που περιλαμβάνει μικρές παραστάσεις ελεύθερης τοποθέτησης από εσάς τους ίδιους), μπορντούρες 5mx15.3cm συνήθως για παιδικά δωμάτια. Οι διαστάσεις αυτές μπορεί να αλλάζουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Τα είδη τους

Οι φωτοταπετσαρίες είναι χάρτινες, δεν πλένονται, εκτυπώνονται με offset μελάνι ή πολυμερικό μελάνι (πιο αντοχής) και αποτυπώνουν τέλεια τα σχέδια. Στις επώνυμες εταιρείες στα αυτοκόλλητα sticker υπάρχει η δυνατότητα αποκόλλησης και επανατοποθέτησής τους.

• Μπορεί να είναι μονόχρωμες, μονόχρωμες-ανάγλυφες, υφασμάτινες, βελούδινες, non woven, με διακοσμητικά στοιχεία από πετρώματα, bamboo, φελλό, να παρουσιάζουν τρισδιάστατα ή ανάγλυφα σχέδια.

Η τοποθέτηση

Οι ταπετσαρίες μπορεί να καλύψουν όλο τον χώρο που έχουμε επιλέξει με ένα σχέδιο της επιλογής μας ή με τα κομποζέ σχέδια της ίδιας σειράς να κάνουμε ένα παιχνίδι εφαρμόζοντας τα μονόχρωμα ή τις ρίγες κατά το γούστο μας. Να εφαρμόσουμε κάθετη ή και οριζόντια τοποθέτηση (αν το σχέδιο το επιτρέπει).

• Μπορούμε να καλύψουμε ένα σημείο μέσα στο χώρο ή μία πλευρά ενός τοίχου.

• Στην περίπτωση θεμάτων που θα εφαρμοστεί στην πλευρά ενός τοίχου (π.χ. πίσω από έναν καναπέ) προσέχουμε στην επιλογή μας ώστε το θέμα να είναι τέτοιο που να μην κρύβετε το σχέδιο ή μπορούμε εναλλακτικά να επιλέξουμε poster που η τοποθέτησή του γίνεται στο ύψος τοποθέτησης ενός πίνακα ζωγραφικής.

• Κατά την τοποθέτηση οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές, λείες όχι σαθρές και μάλιστα εάν το φόντο της ταπετσαρίας που επιλέξαμε είναι ανοιχτόχρωμο θα πρέπει η επιφάνεια να έχει ομοιόμορφο χρωματισμό, ώστε να μην φαίνονται ατέλειες στο φόντο.

• Για την τοποθέτηση προτιμήστε έναν επαγγελματία ταπετσέρη.

Για τον καθαρισμό

Προσέχουμε τα σύμβολα για τη συντήρησή τους και τον καθαρισμό τους. Οι ταπετσαρίες μπορεί να καθαριστούν ή να πλυθούν με νερό ανάλογα με την ένδειξη αντοχής τους στο νερό. Οι ενδείξεις κυμαίνονται από μία, δύο έως τρείς κυματιστές γραμμές, όπου είναι το ανώτερο σύμβολο και σημαίνει υψηλή αντοχή στο πλύσιμο.

© 2013-2019 womanidol.com. All Rights Reserved.