Λεβάντα: Πολύτιμη για το σπίτι μας!

Λεβάντα: Πολύτιμη για το σπίτι μας!

Η λεβάντα και το αιθέριο έλαιό της είναι υπέροχη για να αρωματίσουμε τα ρούχα μας και τους χώρους του σπιτιού μας, ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετική δράση κατά των βακτηρίων, των κουνουπιών και των παρασίτων. Ας δούμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά!

Aπό την Άντζελα Μολφέτα

1. Αρωματικό χώρου

Για να απομακρύνουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού ή απλά και μόνο, για να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα κομμάτι ύφασμα που θα τοποθετήσουμε κοντά (ποτέ επάνω!), σε μια λάμπα, ώστε η μυρωδιά να απλώνεται στον χώρο χάρη στη θερμότητα. Ειδικά για τον χώρο του μπάνιου, μπορούμε να ρίξουμε λίγο έλαιο εσωτερικά, στο χάρτινο ρολό από το χαρτί τουαλέτας!

2. Απωθητική δράση κατά των κουνουπιών και των παρασίτων

Για να δημιουργήσουμε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε σε μια φιάλη σπρέι γεμάτη με αποσταγμένο νερό 30-40 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε το σώμα μας και γύρω-γύρω από το κρεβάτι μας πριν κοιμηθούμε. Το επόμενο πρωινό θα ξυπνήσουμε με ηρεμία, χωρίς ίχνος τσιμπήματος!

3. Φρεσκοπλυμένα, μυρωδάτα  ρούχα

Πολλά μαλακτικά προϊόντα χρησιμοποιούν τεχνητό άρωμα λεβάντας για τον αρωματισμό τους. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να δώσει περισσότερη διάρκεια και την ανοιξιάτικη πνοή από τη μεθυστική μυρωδιά της λεβάντας, από ό,τι το αιθέριο έλαιο της.

Τι κάνουμε; Προσθέτουμε 12-15 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο στο απορρυπαντικό του πλυντηρίου ή και παρόμοια ποσότητα σε ένα ποτηράκι κρασιού αποσταγμένο νερό που θα τοποθετήσουμε στη θήκη του μαλακτικού. Εάν χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο, τότε μπορούμε να ρίξουμε στον κάδο ένα πανάκι εμποτισμένο με αιθέριο έλαιο λεβάντας.

4. Καταπολέμηση βακτηρίων

Ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσουμε μακριά μας τα απανταχού βακτήρια είναι να δημιουργήσουμε ένα μείγμα από αποσταγμένο νερό και περίπου 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε καθώς καθαρίζουμε το σπίτι, σε μικρές ή μεγαλύτερες επιφάνειες, έπιπλα ή  όπου θεωρούμε πως χρειαζόμαστε αντιβακτηριακή προστασία.

Δείτε Επίσης
Φυσικά τζελ αρωματικά χώρου! Για φρεσκάδα και άρωμα μακράς διάρκειας στο σπίτι

5. Στην ντουλάπα

Σίγουρα θα ξέρετε ότι βάζουμε σακουλάκια λεβάντας ανάμεσα στα ρούχα για να διώξουμε τον σκόρο! Μπορείς επίσης να ψεκάσετε στην ντουλάπα με ένα μείγμα νερού και αιθέριου ελαίου λεβάντας για να μυρίζει υπέροχα.

6. Κατά της μούχλας

Ψεκάστε την κουρτίνα του μπάνιου με ένα μείγμα λεβάντας-νερού για να μην καταπολεμήσετε τον σχηματισμό μούχλας και μυκήτων.

7. Γλάστρες για ωραία διακόσμηση

Η λεβάντα είναι ένα μοναδικό φυτό στο οποίο αξίζει να επενδύσετε στον κήπο ή στη βεράντα σας με μερικές γλάστρες. Τα υπέροχα μοβ λουλούδια της θα δώσουν ωραίο χρώμα και στιλ, αφήστε που είναι και ανθεκτικό φυτό. Επίσης, μπορείτε να ψεκάσετε τα άλλα σας φυτά με μείγμα νερού-λεβάντας για να τα προστατέψετε από τα ζωύφια!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.