Μια ζωή γεμάτη χρώμα!

Όσο ευχάριστο είναι να το βλέπουμε γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση, άλλο τόσο δύσκολο αποδεικνύεται να το εντάξουμε στη ζωή μας. Φαντασθείτε όμως πώς θα ήταν η καθημερινότητά μας χωρίς αυτό! Χωρίς τις χιλιάδες αποχρώσεις που συναντάμε γύρω μας και διεγείρουν τις αισθήσεις μας, αναζωογονούν τη διάθεσή μας. Βάλτε λοιπόν χρώμα στη ζωή σας… και φυσικά στο σπίτι σας!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Σύμφωνα με μια θεωρία, την οποία η Ιατρική δεν αποδέχεται εξ ολοκλήρου, τα χρώματα δρουν θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σίγουρο είναι ότι τα λαμπερά και έντονα χρώματα αλλάζουν τη διάθεσή μας και συγχρόνως ζωντανεύουν ένα χώρο. Τα παστέλ και γενικά τα πιο απαλά χρώματα δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης που ξεκουράζει το μάτι.

Τα αποτέλεσμα εξαρτάται πάντοτε από τον σωστό συνδυασμό. Διαφορετικά το προσωπικό σας «καταφύγιο», δηλαδή το σπίτι σας μπορεί να γίνει ενοχλητικό, κουραστικό, ως και απωθητικό.
Για να κάνουμε την επιλογή των χρωμάτων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιστορία, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον, τις ατομικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η φωτεινότητα του σπιτιού. Ανάλογα με τον φωτισμό θα πρέπει να έχουμε και τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς. Οι πολλές μονοχρωμίες γενικά ξεκουράζουν αλλά και προδίδουν μια μονοτονία, ενώ και οι υπερβολές ως προς το χρώμα επιδρούν αρνητικά.
Οι Βασικοί Κανόνες
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ομώνυμα έλκονται και τα ετερώνυμα απωθούνται! Σας μπερδέψαμε λίγο; Κι όμως, το καθαρό λευκό αναδεικνύει τη λάμψη των φωτεινών χρωμάτων, ενώ τα γκρίζα συνδυάζονται καλύτερα με σκούρα χρώματα, όπως το βαθύ κόκκινο ή το μπλε. Ταιριάζουν επίσης, με απαλές αποχρώσεις που φτιάχνονται αναμειγνύοντας λαμπερά χρώματα με λευκό.

Στο παρελθόν η χρήση κάποιων χρωμάτων συμβάδιζε με τις διακοσμητικές τάσεις της εποχής που επηρεάζονταν από πολιτιστικά ακόμη και κοινωνικά γεγονότα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ’60, στη διακόσμηση επικρατούσαν τα «επαναστατικά» χρώματα που εξέφραζαν το πνεύμα της εποχής, και την ανατροπή κάθε συμβατικότητας.

Σήμερα, το χρώμα δεν σχετίζεται αναγκαστικά με τις τάσεις της μόδας. Εξαρτάται περισσότερο από την προσωπική αισθητική και τους συνδυασμούς που επιθυμεί κάποιος να πετύχει στον προσωπικό του χώρο. Οι τελικές επιλογές λοιπόν, είναι στο χέρι σας. Εκμεταλλευθείτε την τεχνολογική πρόοδο που έχει γίνει στο συγκεκριμένο τομέα, για χρώματα πιο ζωντανά, πιο φωτεινά, πιο εντυπωσιακά.

Έτσι λοιπόν για να διαμορφώσετε ένα χώρο, χρειάζεται να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα με πρώτο μέλημα να σκεφτείτε τον τόνο- σκούρο ή ανοιχτό- που θέλετε να υπερισχύει, ανάλογα με το κατά πόσο ευήλιο ή σκοτεινό είναι το δωμάτιο. Αν θέλετε απλώς ηρεμία στο μάτι, χωρίς να σας απασχολεί η ψυχολογία σας ή το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το δωμάτιο, επιλέξτε μια μονοχρωμία. Αν θελήσετε να διακόψετε αυτή την ηρεμία, κάνετε ένα ανάλογο συνδυασμό, που σημαίνει να χρωματίσετε το δωμάτιο σε δύο αποχρώσεις. Αν περάσετε σε πιο τολμηρούς πειραματισμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι τρία χρώματα.
Οι συνδυασμοί
Όταν συνδυάζονται σωστά και λιτά, τα χρώματα γεμίζουν ζωή και χαρά ένα σπίτι. Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων, ξεκινήστε βάφοντας μόνο ένα δωμάτιο του σπιτιού, έναν τοίχο [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], ή προσθέτοντας χρώμα στον χώρο σας με κάποια αντικείμενα.

Συνδυάστε λαμπερά χρώματα με λευκό, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κομψό. Για παράδειγμα, αν έχετε βάψει τους τοίχους ενός δωματίου φούξια, μπορείτε να επιλέξετε λευκό για το ταβάνι, ενώ το πάτωμα να γίνει σε ουδέτερο ή «χλωμό» χρώμα που θα απαλύνει το σύνολο. Αν πρόκειται για το καθιστικό, οι καναπέδες μπορεί να είναι σε μπλε, πράσινο, κόκκινο ή λευκό χρώμα, ενώ για την τραπεζαρία επιλέξτε ξύλινα έπιπλα σε ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
Για ένα πολυτελές και αριστοκρατικό αποτέλεσμα, συνδυάστε κόκκινο με κίτρινο και πινελιές χρυσού!

Ο συνδυασμός απαλού και ζωηρού χρώματος χαρίζει ένα αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει, αφού θα προσδώσει στον χώρο εξωτική γοητεία.
Αν υπάρχουν δωμάτια που επικοινωνούν, τα χρώματα πρέπει να εναρμονίζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν η κρεβατοκάμαρα επικοινωνεί με το μπάνιο, η πρώτη μπορεί να βαφτεί γαλάζια ή σε μια απόχρωση που πλησιάζει το τιρκουάζ και το μπάνιο να γίνει σε θαλασσί χρώμα. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε τα χρώματα ενός δωματίου με κάποια αντικείμενα του άλλου. Ας πούμε, σε δωμάτιο-γραφείο, αν οι τοίχοι γίνουν κίτρινοι, τα μαξιλάρια του διπλανού καθιστικού να είναι και αυτά σε κίτρινο χρώμα.

Κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο είναι η διχρωμία μέσα στο ίδιο το δωμάτιο. Σε μια κουζίνα που είναι βαμμένη σε πράσινο χρώμα, ο χώρος όπου βρίσκεται το τραπέζι του φαγητού να βαφτεί σε απόχρωση του πορτοκαλί και να επιλεγούν επίσης σε πράσινο οι πετσέτες τα σερβίτσια και τα σου-πλα.