Λευκό χρώμα: Έννοιες, συμβολισμοί και ψυχολογία

Λευκό χρώμα: Έννοιες, συμβολισμοί και ψυχολογία

Το λευκό θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την τελειότητα, καθώς είναι το πιο αγνό και ολοκληρωμένο χρώμα. Είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει κάτι καινούργιο, σαν ένα κομμάτι λευκό χαρτί που δεν έχει γραφτεί ακόμα. Αφήνει το μυαλό ανοιχτό και ελεύθερο σε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει στην πορεία. Αυτό το άρθρο συζητά την έννοια του λευκού χρώματος στην ψυχολογία και την πνευματικότητα και μερικές από τις θετικές και αρνητικές έννοιες αυτού του χρώματος.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Το λευκό χρώμα έχει μια σειρά από έννοιες και συμβολισμούς, αν και αυτές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και την κουλτούρα στην οποία ζει.

Μερικοί από τους κύριους συσχετισμούς που συνδέονται συχνά με το λευκό χρώμα περιλαμβάνουν την αγνότητα, την αθωότητα, την καθαριότητα, το κενό, την ψυχρότητα, την απλότητα και τον μινιμαλισμό.

Ψυχολογικά χαρακτηριστικά του λευκού χρώματος

Ενισχύει τις αντανακλαστικές διαδικασίες, τη δημιουργικότητα και την αφύπνιση. Το χρώμα έχει την ιδιότητα να φέρνει ηρεμία, άνεση και ελπίδα. Λειτουργεί σαν ένα πραγματικό φάρμακο που καταπραΰνει την πληγωμένη καρδιά σας και θα δώσει στη ζωή σας μια αίσθηση τάξης και νόημα, βοηθώντας στην απομάκρυνση από όλες τις αρνητικές πτυχές.

Θα προσφέρει έναν εσωτερικό καθαρισμό, για τις σκέψεις και την ψυχή σας, αποτελώντας την απόλυτη πηγή καθαρής ενέργειας. Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα ή την αθωότητα.

Το λευκό έχει ίση ποσότητα από όλα τα χρώματα του φάσματος. Έτσι περιέχει τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πλευρές τους.

Αλλά μεγάλη δόση λευκού μπορεί να έχει μια αρνητική πτυχή, δημιουργώντας την αίσθηση του κενού και της απομόνωσης, ένα στείρο και αδιάφορο περιβάλλον.

Το λευκό είναι φωτεινό και μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση άπλας ή να προσθέσει αντανακλάσεις. Οι διακοσμητές χρησιμοποιούν συχνά το λευκό για να κάνουν τα δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο ευρύχωρα.

Το λευκό είναι το πιο ανοιχτό χρώμα, που σημαίνει αγνότητα, αθωότητα και ακεραιότητα.

Το λευκό όμως, περιγράφεται επίσης ως ψυχρό, αδιάφορο και αποστειρωμένο. Τα δωμάτια βαμμένα εντελώς λευκά μπορεί να φαίνονται ευρύχωρα αλλά άδεια και εχθρικά. Τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρησιμοποιούν λευκά σεντόνια, πετσέτες και τοίχους για να δημιουργήσουν μια αίσθηση καθαριότητας.

Το λευκό χρώμα μπορεί επίσης να μεταφέρει μια αίσθηση λιτότητας και μινιμαλισμού. Κάποιοι μπορεί να το βρουν αυτό ηρεμιστικό ή αναζωογονητικό, ενώ άλλοι μπορεί να το βρουν έντονο ή ψυχρό.

Το λευκό είναι ένας δείκτης για το τέλος ενός κύκλου στη ζωή σας και την αρχή ενός νέου

Αν είστε αρκετά παρατηρητικοί, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι σας έλκουν τα λευκά ρούχα ή αξεσουάρ, ειδικά σε μια περίοδο που κάνετε μία σημαντική αλλαγή. Μπορεί να ταξιδέψετε σε κάποιο νέο μέρος, να βρείτε μια νέα δουλειά και να ξεκινήσετε μια νέα σχέση ή δραστηριότητα.

Αν χρησιμοποιηθεί σε ισορροπημένες αναλογίες μπορεί να είναι «σωτήριο» από τη σκοτεινή πλευρά σε περιόδους στενοχώριας. Αντιπροσωπεύει ένα καθαρό μέλλον και το γεγονός ότι έχουμε μια αλλαγή για μια καλύτερη αρχή. Είναι αποτελεσματικό, δείχνοντας εξαιρετική οργάνωση και αίσθηση τάξης.

Πνευματική έννοια του λευκού χρώματος

Πολλές θρησκείες και ιερά κείμενα χρησιμοποιούν το λευκό χρώμα σε σχέση με:

Αγιότητα (τέλειο, άψογο)

Σοφία (που σχετίζεται με λευκά μαλλιά)

Καθαρότητα (να καθαριστεί και να γίνει λευκό)

Θρησκευτική δέσμευση (φορώντας λευκά για μια τελετή αφιερώματος ή βάπτιση)

Ειρήνη, χρίσμα, νέα ξεκινήματα (το λευκό περιστέρι)

Προφητεία (το λευκό άλογο)

Κρίση (κρίση του μεγάλου λευκού θρόνου)

Θεραπεία (το λευκό μπορεί να θεωρηθεί ως το χρώμα της θεραπείας)

Ισχύς (περιέχει όλα τα άλλα χρώματα στο φάσμα του φωτός, από το οποίο προέρχεται το ουράνιο τόξο)

Πνευματικά όντα (οι άγγελοι συχνά απεικονίζονται να φορούν λαμπερά λευκά ρούχα)

Αιωνιότητα (προς το λευκό φως όταν πεθάνεις)

Θετικές και αρνητικές έννοιες του λευκού χρώματος

Δείτε Επίσης
Με ένα παγωτό γίνομαι πιο χαρούμενη! Γιατί το παγωτό μας κάνει καλό;

Επειδή οι έννοιες των χρωμάτων διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, το λευκό χρώμα μπορεί να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική σημασία.

Μερικές από τις θετικές έννοιες που αποδίδονται στο λευκό είναι: λεπτό, καθαρό, ήρεμο, φωτεινό, φρέσκο, καθαρό και απλό. Μπορεί να προκαλέσει σκέψεις για λευκά ευαίσθητα λουλούδια, φωτεινές ηλιόλουστες μέρες, καθαρό αέρα και καθαρό μυαλό.

Το λευκό χρώμα συχνά απεικονίζεται ως ένα κενό πεδίο, συμβολίζοντας μια νέα αρχή. Και ας μην ξεχνάμε τη νύφη φορώντας το λευκό της φόρεμα, και το πλήθος να απελευθερώνει λευκά περιστέρια για να γιορτάσει το νιόπαντρο ζευγάρι.

Από την αρνητική πλευρά, το λευκό μπορεί να φαίνεται έντονο, ψυχρό και αποστασιοποιημένο. Άλλοι το αντιλαμβάνονται ως εχθρικό, άδειο, άγονο,  ακόμη και πένθιμο. Σκεφτείτε πώς ένα μεγάλο, λευκό, άδειο δωμάτιο μπορεί να φαίνεται βαρετό, αδιάφορο και αφιλόξενο.

Αυτό το ξέρετε; Το λευκό είναι αγαπημένο χρώμα των λίγων!

Μια μελέτη για τις χρωματικές προτιμήσεις των ενηλίκων έδειξε ότι από τα 18 συνολικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένης της καμίας προτίμησης, το λευκό κατατάσσεται μόνο στη 15η θέση ως το γενικό αγαπημένο χρώμα.

Τα πήγε λίγο καλύτερα όταν ζητήθηκε από τους ίδιους ενήλικες να κατατάξουν το αγαπημένο τους χρώμα στα ρούχα, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση.

Όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν τα αγαπημένα τους χρώματα για το φυσικό περιβάλλον, το λευκό ήταν συντριπτικά το Νο1 αγαπημένο για όλα τα δωμάτια: σαλόνια, υπνοδωμάτια, γραφεία και αίθουσες συσκέψεων.

Το λευκό κατατάχθηκε επίσης στην πρώτη θέση για την πρόκληση διαθέσεων ησυχίας και συγκέντρωσης.

Εάν το λευκό είναι το αγαπημένο σας χρώμα, μπορεί να σημαίνει ότι προτιμάτε μια αίσθηση ηρεμίας ή απλότητας. Ή, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχετε σχηματίσει θετικές συσχετίσεις με το χρώμα στο παρελθόν.

Συχνές ερωτήσεις

Τι χρώμα είναι το λευκό;

Τεχνικά, το λευκό, όπως και το μαύρο, είναι ένα αχρωματικό χρώμα ή μια απόχρωση που χρησιμοποιείται για να τονίσει άλλα χρώματα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το λευκό είναι το «χρώμα των χρωμάτων» επειδή είναι ένας συνδυασμός κάθε μήκους κύματος στο φάσμα του ορατού φωτός.

Ποια 3 χρώματα δημιουργούν το λευκό;

Στη σφαίρα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, το λευκό είναι ένας συνδυασμός κόκκινου, πράσινου και μπλε φωτός.

Γιατί το λευκό είναι ισχυρό χρώμα;

Το λευκό έχει μια ποικιλία συμβολικών σημασιών, συμπεριλαμβανομένης τής σχέσης του με την αγνότητα, τη φρεσκάδα και την καθαριότητα. Οπτικά, μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί για να μεταδώσει μια αίσθηση απλότητας ή καθαριότητας ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με πιο σκούρα χρώματα για να δημιουργήσει μια αίσθηση αντίθεσης.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.