Μην κάνετε αυτά τα λάθη ως φιλοξενούμενος στο σπίτι κάποιου

Μην κάνετε αυτά τα λάθη ως φιλοξενούμενος στο σπίτι κάποιου

Για μερικούς ανθρώπους, τα ταξίδια διακοπών σημαίνουν διανυκτερεύσεις με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Είτε πρόκειται για έναν τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων είτε για να περάσετε περισσότερο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα – είτε συνδυασμός των δύο – είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είστε επισκέπτης στο σπίτι κάποιου. Πώς να περάσετε καλά στη διαμονή σας και να φύγετε με καλές σχέσεις με τον οικοδεσπότη σας;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ακόμα κι αν ο οικοδεσπότης σας προσκάλεσε να μείνετε (ή πιθανώς επέμενε σε αυτό) και είπε ότι «δεν ήταν καθόλου πρόβλημα», να ξέρετε ότι η φιλοξενία σας απαιτεί χρόνο και ενέργεια (και πιθανώς χρήματα) από την πλευρά του και το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην συμπεριφέρεστε σαν «εισβολέας» ή κάνετε τα πράγματα πιο δύσκολα για αυτούς. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα λαθών και συμπεριφορών που πρέπει να αποφύγετε όταν μένετε στο σπίτι κάποιου.

Εμφάνιση απροειδοποίητα

Αυτό πρέπει πραγματικά να είναι αυτονόητο και ισχύει για κάθε είδους επίσκεψη στο σπίτι κάποιου, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά μην εμφανιστείτε στην πόρτα κάποιου απροειδοποίητα και/ή υποθέσετε ότι μπορείτε να μείνετε μαζί του χωρίς να το ρωτήσετε πρώτα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην το κάνετε αυτό από σεβασμό προς τον (δυνητικό) οικοδεσπότη σας, αλλά αν αυτό δεν είναι αρκετό κίνητρο, σκεφτείτε την πιθανότητα να μην είναι στο σπίτι ή να έχουν κάνει άλλα σχέδια και να μην είναι σε θέση να σας υποστηρίξουν.

Υποθέτετε ότι είναι εντάξει να φέρετε το κατοικίδιό σας

Ακόμα κι αν κάποιος σας προσκαλέσει να μείνετε στο σπίτι του, μην υποθέσετε ότι η πρόσκληση επεκτείνεται αυτόματα και στο κατοικίδιο(α) σας. Εάν σχεδιάζατε ή ελπίζατε να φέρετε έναν «γούνινο φίλο» μαζί σας, ρωτήστε πρώτα τον οικοδεσπότη σας και μην θυμώσετε, αν σας πει όχι.

Να είστε αγενείς με τους οικοδεσπότες σας ή άλλους επισκέπτες

Και πάλι, είναι μάλλον αυτονόητο, ότι θα πρέπει να είστε ευγενικοί και φιλικοί με τους οικοδεσπότες σας, την οικογένειά τους και οποιοδήποτε άλλο άτομο μπορεί να μένει μαζί τους (ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν). Είναι πραγματικά το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε.

Αγνοώντας τους κανόνες του σπιτιού

Σας ζήτησε ο οικοδεσπότης σας να αφήνετε έξω τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες από τη θάλασσα και να φορέσετε κάτι καθαρό στον εσωτερικό χώρο; Ή μήπως σας ζήτησαν να περιορίσετε τον θόρυβο στο ελάχιστο μετά από κάποια ώρα;

Αν δεν έχετε μια βάσιμη δικαιολογία – την οποία θα πρέπει να συζητήσετε με τον οικοδεσπότη σας – θα πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες του σπιτιού τους. Εάν δεν ανέφεραν κανένα θέμα, όταν φτάσατε στην αρχή, ξεκινήστε τη να ζητήσετε να μάθετε αν υπάρχουν κάποιοι κανόνες ή συνήθειες, κι ακολουθήστε τους.

Δείτε Επίσης
Ο δεκάλογος του καλού φιλοξενούμενου

Να συμπεριφέρεστε σαν να μένετε σε ξενοδοχείο

Αυτό εμπίπτει στην κατηγορία του να μην είσαι αγενής, αλλά δικαιολογεί το δικό του τμήμα, γιατί δυστυχώς, είναι αρκετά συνηθισμένο. Όταν μένετε στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενή, δεν μπορείτε να περιμένετε τις υπηρεσίες ή τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου.

Ο οικοδεσπότης σας, σας κάνει τη χάρη αφήνοντάς σας να μείνετε στο σπίτι του δωρεάν, γι’ αυτό μην περιμένετε -ή φέρεστε σαν να το δικαιούστε- κάποιος να σας στρώσει ή να καθαρίσει μετά από εσάς, να ετοιμάσει γεύματα για εσάς ή να έχει το τρέξιμο των αγορών.

Επίσης, δεν είναι το θέρετρο… Catskills από το Dirty Dancing: Ο οικοδεσπότης σας δεν είναι υποχρεωμένος να σας διασκεδάζει συνεχώς ή να κανονίζει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Επικρίνετε ή προσβάλλετε τον οικοδεσπότη σας ή/και το σπίτι του

Δεν σας αρέσει η εσωτερική διακόσμηση του οικοδεσπότη σας; Βρήκατε ότι το στρώμα στο δωμάτιο είναι πολύ μαλακό ή όχι αρκετά μαλακό; Πιστεύετε ότι τα προϊόντα μπάνιου θα μπορούσαν να οργανωθούν καλύτερα; Έχετε το δικαίωμα της γνώμης σας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, κρατήστε τη για τον εαυτό σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.