Οι βασικές διαστάσεις και σχήματα του τραπεζιού της τραπεζαρίας: Πλήρης οδηγός

Οι βασικές διαστάσεις και σχήματα του τραπεζιού της τραπεζαρίας: Πλήρης οδηγός

Όπως και άλλα έπιπλα, τα περισσότερα τραπέζια έχουν στάνταρντ διαστάσεις. Παράγοντες όπως το μέγεθος του δωματίου σας και πόσα άτομα θα θέλατε να χωρέσετε στο τραπέζι σας είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για να προσδιορίσετε ποιες είναι οι κατάλληλες διαστάσεις και το καλύτερο σχήμα τραπεζιού για εσάς.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου 

Πριν καταλήξετε στην αγορά ενός τραπεζιού, μετρήστε το δωμάτιο ή τον χώρο και οποιοδήποτε άλλο έπιπλο σκοπεύετε να βάλετε στον χώρο.

Οι διαστάσεις του τραπεζιού μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Για παράδειγμα, μην υποθέτετε ποτέ ότι κάθε τραπέζι που χωράει τέσσερα άτομα θα έχει τις ίδιες διαστάσεις.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαστάσεις του τραπεζιού πριν οποιαδήποτε αγορά.

Στάνταρντ διαστάσεις τραπεζιού τραπεζαρίας

Ύψος τραπεζιού

Τα τυπικά ύψη των τραπεζιών είναι συνήθως συνεπή, ακόμη και αν έχουν διαφορετικά σχήματα ή μεγέθη. Για να λειτουργήσουν καλά, τα τραπέζια πρέπει να είναι αρκετά ψηλά, ώστε να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος πάνω από τα γόνατα εκείνων που κάθονται.

Για να μπορείτε να φάτε άνετα, τα τραπέζια δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά. Για τον λόγο αυτό, τα περισσότερα τραπέζια έχουν ύψος 70-75 εκατοστά από το δάπεδο μέχρι την επιφάνεια του τραπεζιού.

Μήκος τραπεζιού

Το μήκος μιας τετράγωνης, ορθογώνιας ή οβάλ τραπεζαρίας καθορίζει πόσα άτομα μπορούν να καθίσουν άνετα στο τραπέζι. Για παράδειγμα, ένα μικρό τραπέζι μήκους 80 εκατοστών χωράει ένα άτομο ανά πλευρά.

Ένα μακρύ τραπέζι που έχει μέγεθος 2,5 μέτρα μπορεί να χωρέσει τρεις ή τέσσερις καρέκλες στις μεγάλες πλευρές, ανάλογα με το μέγεθος και το στιλ των καρεκλών τραπεζαρίας.

Εάν περιστασιακά χρειάζεται να καθίσετε πολλά άτομα στο τραπέζι της τραπεζαρίας σας, μπορεί να θέλετε ένα τραπέζι με ένα φύλλο ή δύο φύλλα που μπορούν να τοποθετηθούν για να σας δώσουν την ευελιξία να επεκτείνετε ή να μειώσετε το μήκος του τραπεζιού. Μπορείτε να βρείτε τραπέζια οποιουδήποτε σχήματος με φύλλα.

Πλάτος τραπεζιού

Το βάθος ή το πλάτος του τραπεζιού αναφέρεται στα άκρα ενός τετράγωνου ή ορθογώνιου τραπεζιού, το οποίο καθορίζει επίσης πόσες καρέκλες χωράνε σε κάθε άκρο του.

Για παράδειγμα, ένα τραπέζι με βάθος ή πλάτος 1 μέτρου περίπου μπορεί να χωρέσει μία καρέκλα. Ένα τραπέζι πλάτους 1,20μ. μπορεί συνήθως να χωρέσει δύο καρέκλες σε κάθε άκρο.

Σχήματα

Στρογγυλό

Ένα στρογγυλό τραπέζι τραπεζαρίας δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα, καθιστώντας εύκολη την ορατότητα και τη συνομιλία με όλους στο τραπέζι. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο σχήμα εάν έχετε συχνά μεγάλο αριθμό ατόμων.

Ένα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι τραπεζαρίας μπορεί επίσης να μην είναι η καλύτερη λύση για μικρότερους χώρους. Οι τυπικές διαστάσεις των στρογγυλών τραπεζιών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Για να καθίσετε τέσσερα άτομα: από 90 εκατοστά έως 1,10μ. σε διάμετρο

Για να καθίσετε τέσσερα έως έξι άτομα: 1,10 μέτρα έως 1,40μ. σε διάμετρο

Για να καθίσετε έξι έως οκτώ άτομα: 1,40μ. έως 1,80μ. σε διάμετρο

Οβάλ

Τα οβάλ τραπέζια είναι κατάλληλα και για μικρότερους χώρους γιατί οι γωνίες δεν προεξέχουν. Μπορείτε να επιλέξετε το οβάλ τραπέζι μικρό με διάμετρο από 90 εκατοστά έως 1,10μ. και να χρησιμοποιήσετε σανίδες για να το επεκτείνετε. Οι τυπικές διαστάσεις των οβάλ τραπεζιών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Για να καθίσετε τέσσερα έως έξι άτομα: 90 εκατοστά σε διάμετρο (ελάχιστο) x 1,40μ μήκος

Για να καθίσετε έξι έως οκτώ άτομα: 90 εκατοστά σε διάμετρο (ελάχιστο) x 1,80μ. μήκος

Για να καθίσετε οκτώ έως δέκα άτομα: 90 εκατοστά σε διάμετρο (ελάχιστο) x 2,10μ. μήκος

Τετράγωνο

Μια τετράγωνη τραπεζαρία έχει πολλά από τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με ένα στρογγυλό τραπέζι. Όλοι μπορούν να καθίσουν κοντά για ένα οικείο δείπνο και συνομιλία.

Δείτε Επίσης
Μαξιλάρια στα έπιπλα κήπου; Να πώς θα τα καθαρίσετε σωστά!

Αλλά αν σκοπεύετε να καθίσετε περισσότερα από τέσσερα άτομα, είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα τετράγωνο τραπέζι που εκτείνεται σε ένα ορθογώνιο με μία επιπλέον σανίδα. Επίσης, τα τετράγωνα τραπέζια δεν είναι κατάλληλα για στενές τραπεζαρίες.

Εδώ είναι μια κοινή διάσταση για ένα τετράγωνο τραπέζι: Για να καθίσετε τέσσερα άτομα: 90 εκατοστά ή 1 μέτρο.

Ορθογώνιο

Από όλα τα σχήματα τραπεζιών, ένα ορθογώνιο τραπέζι είναι η πιο κοινή επιλογή για τραπεζαρίες. Τα ορθογώνια τραπέζια καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Ένα στενό ορθογώνιο τραπέζι μπορεί να είναι το πιο κατάλληλο σχήμα για μια μακριά, στενή τραπεζαρία. Όπως και με άλλα στιλ, ορισμένα ορθογώνια τραπέζια διαθέτουν επιπλέον σανίδες που σας επιτρέπουν την ευελιξία να αλλάξετε το μήκος του τραπεζιού.

Ακολουθούν οι κοινές διαστάσεις για τις ορθογώνιες τραπεζαρίες:

Για να καθίσετε τέσσερα άτομα: 90 εκατοστά πλάτος x 1,20μ. μήκος

Για να καθίσετε τέσσερα έως έξι άτομα: πλάτος 90 εκατοστά πλάτος x 1,50μ. μήκος

Για να καθίσετε έξι έως οκτώ άτομα: πλάτος 90 εκατοστά πλάτος x 2 μέτρα μήκος

Βασικές ερωτήσεις

Πόσο στενό μπορεί να είναι ένα τραπέζι τραπεζαρίας;

Το ελάχιστο άνετο πλάτος για ένα τραπέζι τραπεζαρίας, που φιλοξενεί τουλάχιστον δύο άτομα, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα γυάλινα σκεύη, είναι 75 εκατοστά.

Ωστόσο, δεν αφήνει πολύ χώρο για το σερβίρισμα πιάτων και άλλων επιτραπέζιων ειδών. Εάν η τραπεζαρία σας έχει ασυνήθιστο σχήμα, σκεφτείτε ένα τραπέζι κατά παραγγελία για να ταιριάζει στον χώρο.

Πόσο χώρο πρέπει να αφήσετε γύρω από ένα τραπέζι τραπεζαρίας;

Πριν αγοράσετε ένα τραπέζι για την τραπεζαρία σας, κάντε μερικές μετρήσεις και λάβετε υπόψη περίπου 1 μέτρο απόσταση σε κάθε πλευρά του τραπεζιού. Επιτρέποντας περίπου 1 μέτρο, θα έχετε άφθονο χώρο για να βγάλετε τις καρέκλες από το τραπέζι και να περπατήσετε πίσω από καθισμένα άτομα.

Πόσο χώρο χρειάζεται κάθε άτομο στο τραπέζι;

Κάθε καθισμένο άτομο χρειάζεται πλάτος 60 εκατοστά (από ώμο σε ώμο) και περίπου 40 εκατοστά σε βάθος για τα πιάτα και τα ποτήρια. Λάβετε υπόψη αυτές τις διαστάσεις όταν αγοράζετε καρέκλες τραπεζαρίας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.