Ορχιδέες: Κρατήστε τες ζωντανές χρόνο με τον χρόνο και συμβουλές για την άνοιξη

Ορχιδέες: Κρατήστε τες ζωντανές χρόνο με τον χρόνο και συμβουλές για την άνοιξη

Οι ορχιδέες, εξωτικές και συχνά ακριβές, μπορεί να απαιτούν λίγη περισσότερη τεχνογνωσία από τα περισσότερα φυτά, για να παράγουν τα εκπληκτικά άνθη τους. Τα καλά νέα είναι ότι η ορχιδέα phalaenopsis είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθεί και να ανθίσει, ακόμη και για τον αρχάριο κηπουρό. Εάν ακολουθήσετε μερικά σταθερά βήματα στη φροντίδα της ορχιδέας phalaenopsis, θα ζήσει για πολλά χρόνια, δημιουργώντας μια μακροχρόνια άνθιση (έως και τρεις μήνες) ετησίως. Μιλήσαμε με ειδικούς για να σας δείξουμε πώς να κρατήσετε ζωντανές τις ορχιδέες σε εσωτερικούς χώρους και να τις κάνετε να ανθίσουν ξανά! Αλλά και πώς να τις προστατέψετε την περίοδο της άνοιξης.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου 

Ενώ πολλές ορχιδέες είναι εξειδικευμένα φυτά που είναι δαπανηρά και δυσεύρετα, η ορχιδέα phalaenopsis βρίσκει μια θέση στα ανθοπωλεία και τα φυτώρια. Δημοφιλείς ως δώρα, πολύ συχνά αυτά τα φυτά καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μόλις ξεθωριάσουν τα άνθη τους. Κι όμως, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα θα δείτε τα υπέροχα άνθη τους να ανθίζουν ξανά και ξανά.

Επιλέγοντας μια υπέροχη ανθισμένη ορχιδέα

Υπάρχουν πάνω από 25.000 διαφορετικά είδη ορχιδέας. Η ορχιδέα phalaenopsis είναι δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμη επειδή ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης.

Τα πολύχρωμα άνθη βοηθούν στην πώληση των φυτών, έτσι οι περισσότερες από τις διαθέσιμες ορχιδέες θα είναι ήδη ανθισμένες. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο επιτρέποντάς σας να δείτε και να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο χρώμα. Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερες ανθοφορίες είναι ανοιχτές στο φυτό, τόσο πιο σύντομος θα είναι ο χρόνος ανθοφορίας.

Επιλέξτε μια ορχιδέα με τα περισσότερα μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει. «Αυτά τα λουλούδια θα διαρκέσουν περισσότερο γιατί δεν έχουν ανθίσει ακόμα», λένε οι ειδικοί. «Δεν ξέρεις πόσο καιρό είναι ανοιχτά τα λουλούδια στο κατάστημα και δεν θέλεις να εξαπατήσεις τον εαυτό σου».

Φροντίστε να επιθεωρήσετε τα φύλλα και τους μίσχους για έντομα και μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι ορχιδέες μπορούν να προσελκύσουν λευκές μύγες και άλλα μικρά έντομα. Αναζητήστε λευκές κηλίδες στις κάτω πλευρές των φύλλων. Οι μύκητες συχνά θα μοιάζουν με καφέ ή μαύρες κηλίδες, συνήθως με κίτρινο γύρω τους.

«Το κλειδί για την πρόληψη προβλημάτων αργότερα, είναι να επιλέξετε ένα φυτό που είναι καλό και υγιές από την αρχή», εξηγούν οι ειδικοί.

Πώς να διατηρήσετε τις ορχιδέες ανθισμένες

Μόλις αποκτήσετε μία όμορφη ορχιδέα, παρέχοντάς της την κατάλληλη φροντίδα θα αυξήσει τις πιθανότητές της να επιβιώσει και να ξαναανθίσει.

Ο επαρκής φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μιας ορχιδέας. Οι ορχιδέες Phalaenopsis μπορούν να επιβιώσουν σε χώρο με χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο, όσο περισσότερο λαμπερό, έμμεσο φως λαμβάνει, τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν οι ανθίσεις και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για εκ νέου άνθιση.

Βεβαιωθείτε ότι τη βάζετε σε ένα παράθυρο που έχει άμεσο ήλιο. Μέχρι και τρεις ώρες άμεσων ηλιαχτίδων ή μια ολόκληρη μέρα με φως είναι ιδανικά.

Στις ορχιδέες αρέσει η θερμοκρασία, το πρόγραμμα ποτίσματος και το φως να είναι σταθερά. Η υπερβολική απόκλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση οδηγεί σε έκρηξη οφθαλμών – αυθόρμητο θάνατο των μπουμπουκιών ανθέων.

Στις ορχιδέες αρέσει επίσης να παραμένουν υγρές, όχι μουσκεμένες. Οι ορχιδέες θεωρούνται επίσης φυτά του αέρα, ή επίφυτα, και δεν αναπτύσσονται στο έδαφος. Τυπικά τοποθετούνται σε γλάστρες με βρύα ή ακόμα και πέτρες.

Για να διατηρήσετε την υγρασία, ντύστε το πάνω μέρος της γλάστρας με βρύα και ψεκάζετε συχνά όταν στεγνώνει, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Είναι εντάξει να αφήσετε τα βρύα να στεγνώνουν κάπως ανάμεσα στα ποτίσματα, αλλά θα πρέπει να ποτίζονται πριν στεγνώσουν τελείως.

«Υπό την κατάλληλη φροντίδα, οι ανθίσεις θα διαρκέσουν για δύο μήνες ή περισσότερο πριν εξασθενίσουν», λένε οι ειδικοί

Πώς να κάνετε την ορχιδέα Phalaenopsis να ανθίσει ξανά

Φροντίδα ορχιδέας μετά την ανθοφορία

Η φροντίδα μετά την άνθηση καθορίζει τη μελλοντική επιτυχία ή αποτυχία τής ορχιδέας σας. Μόλις λήξουν οι ανθοφορίες, μπορείτε να τις κόψετε ή να αφήσετε τις αιχμές των λουλουδιών να πέσουν φυσικά.

Εάν το κόψετε, καλύτερα να κόψετε την ακίδα περίπου 2 εκ. πάνω από τη γραμμή φύτευσης. Σε αυτό το σημείο, η ορχιδέα μπαίνει στο στάδιο ηρεμίας για να αποθηκεύσει ενέργεια πριν ξαναανθίσει.

Μπορείτε να μεταφυτεύσετε την ορχιδέα σας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Φυτέψτε ξανά την ορχιδέα σε μείγμα, μισού φλοιού ορχιδέας και μισού βρύων σε μια διαφανή πλαστική γλάστρα με αποστράγγιση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ρίζες φωτοσυνθέτουν και κάποια έκθεση στο φως βοηθάει πολύ το φυτό.

Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ένα διαφανές δοχείο, βάλτε το σε μια μεγαλύτερη γλάστρα για να το καλύψετε. Αποφύγετε να προσπαθήσετε να σπρώξετε όλες τις ρίζες προς τα κάτω στο μέσο. Οι ρίζες που αναπτύσσονται προς τα έξω και ακόμη και προς τα πάνω μπορεί να σπάσουν ή να καταστραφούν.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο κορμός είναι καλά τοποθετημένος στο δοχείο. Κατά το στάδιο της ανάπαυσης, το φυτό θα δώσει ενέργεια σε νέο φύλλωμα και ρίζες. Τώρα μπορείτε να λιπάνετε με ένα υγρό λίπασμα ορχιδέας εφαρμόζοντας σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος, περίπου μία φορά τον μήνα.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες, μπορείτε να κάνετε την ορχιδέα phalaenopsis να ανθίσει περίπου δύο φορές τον χρόνο και να κρατήσει τα άνθη για μερικούς μήνες.

Δείτε Επίσης
6 συμβουλές ειδικών για τη δημιουργία μιας τακτοποιημένης εισόδου στο σπίτι

4 ανοιξιάτικες απειλές που πρέπει να αποφύγετε για την υγεία των ορχιδέων

Καθώς είμαστε στην άνοιξη και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, γιορτάζουμε τη ζεστασιά και την ανανέωση της εποχής. Ωστόσο, εάν είστε ιδιοκτήτης ορχιδέας, να γνωρίζετε ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να φέρει κρυφές απειλές για το αγαπημένο σας φυτό.

Παράθυρα: Αθόρυβα, αλλά θανατηφόρα

Ποιο είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνετε την πρώτη ζεστή ανοιξιάτικη μέρα; Ανοίγετε ένα παράθυρο για να μπει λίγος φρέσκος αέρας! Ο αέρας μπορεί να είναι καλός και για την ορχιδέα σας, αρκεί αυτός ο αέρας να μην είναι πολύ ξηρός. Οι ορχιδέες λαχταρούν την υγρασία και αν ο αέρας γύρω τους είναι πολύ ζεστός, πολύ ξηρός ή και τα δύο, το φυτό σας δεν θα ευδοκιμήσει.

Συμβουλή: Αν ζείτε σε περιοχή με ξηρή ζέστη, μην βάζετε την ορχιδέα σας κοντά σε ανοιχτό παράθυρο.

Να είστε προσεκτικοί με το δροσερό αεράκι

Μια θερμοκρασία μεταξύ 20 και 24 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ιδανική για την υγεία των ορχιδέων. Ωστόσο, συχνά μπαίνει σύντομα στην εποχή που οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 25 βαθμούς.

Και στη συνέχεια, ανάβετε τον κλιματισμό. Αυτό είναι εξαιρετικό για να δροσίσει εσάς και την οικογένειά σας, αλλά μπορεί να είναι κακό για την ορχιδέα σας. Οι κρύες ριπές αέρα μπορεί να σοκάρουν το φυτό σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη πτώση μπουμπουκιών ή «έκρηξη μπουμπουκιών».

Συμβουλή: Κρατήστε την ορχιδέα σας μακριά από την άμεση ροή των κλιματιστικών και των αεραγωγών.

Ο ανεμιστήρα δεν είναι φίλος της ορχιδέας

Ένας ανεμιστήρας μπορεί να προσφέρει γρήγορα δροσιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά τοποθετούν ανεμιστήρες στα παράθυρα ή λειτουργούν τους ανεμιστήρες οροφής τους σε ψηλά σημεία, ειδικά τη νύχτα.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα για να δροσίσετε το σπίτι σας, τοποθετήστε την ορχιδέα μακριά από την άμεση ροή του αέρα.

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να τη βλάψει

Οι ορχιδέες αγαπούν την υγρασία, αλλά η υπερβολική υγρασία είναι κακό. Εάν ζείτε σε πολύ υγρό κλίμα, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα υγρασίας της ορχιδέας σας. Οι ορχιδέες Phalaenopsis ευδοκιμούν όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι μεταξύ 55 – 75%, αλλά η υπερβολική υγρασία ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες της ορχιδέας. Μία ένδειξη υπερβολικής υγρασίας είναι μια άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από το φυτό σας.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.