Πώς μπορώ να κρατήσω πιο δροσερό το σπίτι αυτό το καλοκαίρι;

Πώς μπορώ να κρατήσω πιο δροσερό το σπίτι αυτό το καλοκαίρι;

Στο αστικό περιβάλλον, οποιοσδήποτε τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποτραπεί η απορρόφηση της θερμότητας από τον ήλιο από τις επιφάνειες ή η θέρμανση ενός χώρου είναι το κλειδί για τη διατήρηση της δροσερής θερμοκρασίας σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, η στρατηγική που κερδίζει είναι να σταματήσετε τη ζέστη να εισχωρήσει στον χώρο σας. Η ψύξη είναι πιο δύσκολη, όταν το σπίτι σου έχει ζεσταθεί. Οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας την τεχνογνωσία και τις συμβουλές τους για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε πιο δροσεροί στο σπίτι μας.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου 

1. Η μόνωση, οι τέντες και οι περσίδες μπορούν να κρατήσουν τα πράγματα πιο δροσερά

Σε αστικά περιβάλλοντα, αυτό που χρειάζεται με τον σχεδιασμό κτιρίων είναι η χρήση αποτελεσματικών μονωτικών υλικών, ο προσανατολισμός των μεγαλύτερων παραθύρων με βόρεια αντί για δυτική όψη, οι τέντες ή σκιές που μπορούν να προσαρμοστούν.

Επίσης, τα παράθυρα να είναι με διπλά τζάμια, φιμέ ή σκιασμένα για να αποφευχθεί η είσοδος ακτινοβολούμενης θερμότητας στον χώρο.

Ξέρετε ότι έως και το 87% της θερμότητας ενός σπιτιού λαμβάνεται μέσω των παραθύρων, επομένως η βελτίωση της θερμικής απόδοσης των παραθύρων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε πιο δροσερά.

Συμβουλές για το σπίτι:

 • Τα στόρια, τα παντζούρια και οι τέντες μπορούν όλα να εμποδίσουν τη θερμότητα να εισέλθει στο σπίτι σας, επομένως κρατήστε τα τραβηγμένα όταν τα χτυπά ο ήλιος. Θυμηθείτε να τα κλείσετε πριν φύγετε από το σπίτι, αν δεν θα είστε σπίτι στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας!
 • Η σωστή μόνωση δεν κρατά το σπίτι σας ζεστό μόνο τον χειμώνα. Το διατηρεί επίσης δροσερό το καλοκαίρι παγιδεύοντας δροσερό αέρα μέσα. Μονώστε τη στέγη και τους τοίχους και τα δάπεδά σας αν είναι δυνατόν για να αποτρέψετε τη μεταφορά θερμότητας.
 • Αναβαθμίστε τα παράθυρά σας για να μονώσετε καλύτερα το σπίτι σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ανακλαστικές μεμβράνες παραθύρων για να μειώσετε σημαντικά την ηλιακή θερμότητα εμποδίζοντας τη θερμότητα του ήλιου.
 • Τα παράθυρα με διπλά τζάμια, οι κουρτίνες και οι σκιές εμποδίζουν την ακτινοβολούμενη θερμότητα να εισχωρεί στο σπίτι σας.

2. Χρησιμοποιήστε φυσικό αερισμό

Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμοκρασιών και να κρατήσει τους ανθρώπους πιο δροσερούς είναι ο σχεδιασμός ρυθμίσεων που διασφαλίζουν ότι τα κτίρια είναι προσανατολισμένα να εκμεταλλεύονται το αεράκι που προέρχεται από τη θάλασσα, τις λίμνες, τα ποτάμια ή τα ρέματα.

Ένα άλλο είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει χώρος μεταξύ των κτιρίων για να επιτρέπεται αερισμός που απομακρύνει τη θερμότητα από το αστικό περιβάλλον.

Τώρα, ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε τη θέση του σπιτιού σας για να πιάσετε την αύρα της θάλασσας, μπορείτε σίγουρα να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε διόδους για να περνάει ο αέρας.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ανοίγετε ένα παράθυρο, ανοίγετε μια πόρτα και ένα παράθυρο στην άλλη πλευρά του σπιτιού σας, για να δημιουργήσετε εγκάρσια αερισμό και να επιτρέψετε στον αέρα να περάσει μέσα από το σπίτι σας.

Συμβουλή για το σπίτι:

Εκμεταλλευτείτε τυχόν δροσερό αεράκι τα ξημερώματα, τα βράδια και τις νύχτες. Ανοίξτε τα παράθυρα στις απέναντι πλευρές του σπιτιού σας για να δημιουργήσετε διαμπερή αερισμό.

Αυτό επιτρέπει τη ροή του φρέσκου αέρα και τη διαφυγή ζεστού αέρα. Και όταν ο άνεμος είναι ζεστός, κλείστε τα παράθυρα για να κρατήσετε παγιδευμένο ψυχρότερο αέρα στο σπίτι, αν είναι δυνατόν.

3. Αγαπήστε τους ανεμιστήρες

Ο κλιματισμός είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος για την ψύξη των σπιτιών, αλλά έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα όσον αφορά την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του και τη θερμότητα που δημιουργεί.

Οι ανεμιστήρες εσωτερικών χώρων είναι σχετικά ενεργειακά αποδοτικοί και κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει πιο δροσερό με την κυκλοφορία του αέρα – όπως ακριβώς κάνει ο εξαερισμός.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στο να κρατούν τους ανθρώπους δροσερούς ακόμα και σε θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς.

Συμβουλή για το σπίτι:

Μην πηγαίνετε κατευθείαν στα μεγάλα όπλα του κλιματισμού όταν θέλετε να παραμείνετε «ψύχραιμοι». Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για την κυκλοφορία του αέρα στα δωμάτια του σπιτιού σας.

Δείτε Επίσης
7 «καυτά» μοντέρνα κομμάτια για την παραλία αυτό το καλοκαίρι

Οι φορητοί ανεμιστήρες, όπως οι ανεμιστήρες δαπέδου ή επιτραπέζιοι, μπορούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί και μπορείτε να τους μετακινήσετε μέσα στο σπίτι για να παρέχουν άμεση ψύξη εκεί που τη χρειάζεστε περισσότερο.

4. Αγκαλιάστε τους πράσινους και μπλε χώρους

Εάν ζείτε σε μονοκατοικία, φυτέψτε δέντρα και θάμνους στρατηγικά γύρω από το σπίτι σας, ειδικά στη βόρεια και δυτική πλευρά. Η φυσική απόχρωση που θα δημιουργήσουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών.

Αν και ίσως χρειαστεί να περιμένετε μερικά χρόνια για να νιώσετε το όφελος, είναι μια σημαντική επένδυση στο μέλλον σας.

Τα φυλλοβόλα δέντρα είναι εξαιρετικές επιλογές γιατί προσφέρουν σκιά το καλοκαίρι και επιτρέπουν στο φως του ήλιου να περάσει τον χειμώνα όταν πέφτουν τα φύλλα τους.

Όσον αφορά τις μπλε υποδομές, η αξιοποίηση των πισινών, των λιμνών, των ρυακιών, της θάλασσας ακόμη και των δροσερών λουτρών, είναι υπέροχοι τρόποι για να δροσιστείτε, όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Συμβουλές για το σπίτι:

 • Αξιοποιήστε στο έπακρο τα δέντρα στα οποία έχετε πρόσβαση και φυτέψτε περισσότερα αν μπορείτε.
 • Αν μπορείτε, προσθέστε φυτά και υδάτινα στοιχεία στους χώρους του κήπου σας. Η εξάτμιση του νερού μπορεί να δροσίσει τον γύρω χώρο.
 • Μειώστε την ποσότητα του σκυροδέματος ή των πλακόστρωτων περιοχών στην αυλή σας, το φυσικό κάλυμμα εδάφους παραμένει πιο δροσερό.

 • Αν και οι χλοοτάπητες είναι δημοφιλείς και πιο δροσεροί από το πλακόστρωτο, εξετάστε τις επιλογές γηγενούς βλάστησης που απαιτούν λιγότερο νερό και είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο τοπικό κλίμα. Μάλιστα, οι κινήσεις κατά του χλοοτάπητα παίρνουν δυναμική για περιβαλλοντικούς λόγους.
 • Αποφύγετε τον ψεύτικο χλοοτάπητα, γίνεται πολύ ζεστός το καλοκαίρι και απελευθερώνει μικροπλαστικά στο περιβάλλον λόγω φθοράς.

Και μερικές ιδέες ακόμη:

 • Η χρήση ανοιχτόχρωμων χρωμάτων στο δομημένο περιβάλλον είναι μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της θερμότητας στις πόλεις. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ανοιχτόχρωμες στέγες και χρώματα σχεδιασμένα να αντανακλούν το φως μακριά από τα κτίρια, ώστε να απορροφάται λιγότερο ως θερμότητα.
 • Σκεφτείτε τι δημιουργεί θερμότητα στο σπίτι σας και κάντε το λιγότερο. Το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου είναι φίλος σας, καθώς το μαγείρεμα έξω σημαίνει ότι δεν θερμαίνετε το σπίτι σας ταυτόχρονα. Αλλά, αν βρίσκεστε στη μέση ενός καύσωνα, αποφύγετε να είστε έξω αν μπορείτε.

 • Μειώστε τη θερμότητα στο σπίτι σας κλείνοντας τα φώτα, τους υπολογιστές και άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα όταν δεν χρησιμοποιούνται.
 • Η χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων LED που εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορεί επίσης να κάνει μια μικρή διαφορά.)

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.