Πώς να καθαρίσετε τις αποσκευές σας. Μάλλον είναι πιο βρώμικες από όσο νομίζετε!
Είναι σχεδόν αδύνατο να απολαύσετε μεγάλες διακοπές χωρίς να γεμίσετε τις αποσκευές σας με ρούχα, αξεσουάρ και προϊόντα περιποίησης μιας εβδομάδας. Με την πάροδο του χρόνου όμως, θα παρατηρήσετε ότι η βαλίτσα είναι γεμάτη με γρατζουνιές και βρωμιές μετά από μήνες (ή και χρόνια) χρήσης. Γνωρίζοντας ακριβώς πώς να καθαρίσετε τις αποσκευές σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για επισκευές και αντικαταστάσεις και έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε!
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Εκτός από τη ζημιά σε επίπεδο επιφάνειας, βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με μια άλλη τρομακτική αλήθεια: Τα αεροδρόμια είναι γεμάτα με βακτήρια που παραμένουν στις επιφάνειες και εξαπλώνονται μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε.
Καθαρίζοντας αποτελεσματικά τις αποσκευές σας, προστατεύετε επίσης τη σωματική σας υγεία και αυτό ξεκινά με τη φροντίδα των προσωπικών σας υπαρχόντων.
Πόσο συχνά να καθαρίζετε τις αποσκευές
Είναι καλύτερο να καθαρίζετε τις αποσκευές σας μεταξύ των ταξιδιών. Επιπλέον, είναι επίσης καλή ιδέα να σκουπίζετε γρήγορα τη χειραποσκευή σας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας. Μια φορά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, που εστιάζει στις λαβές, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και ένα κατεστραμμένο… ταξίδι.
Ο χρόνος παίζει ουσιαστικό ρόλο στο να γνωρίζετε πότε πρέπει να καθαρίσετε τις αποσκευές σας και είναι καλύτερο να κάνετε τη δουλειά αμέσως μετά από ένα ταξίδι και όχι αργότερα. Αφήνοντας τις αποσκευές σας μολυσμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξηθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και η πιθανότητα για έντονες, δύσοσμες και διαρκείς οσμές.
Πριν ξεκινήσετε
Σκεφτείτε το ύφασμα: Οι αποσκευές χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Μαλακές και σκληρές βαλίτσες. Οι βαλίτσες με μαλακή όψη είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά υλικά όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας. Εναλλακτικά, οι αποσκευές με σκληρή όψη είναι κατασκευασμένες από ελαφριά υλικά όπως πολυανθρακικό και αλουμίνιο (επομένως, είναι λίγο πιο ακριβές).
Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες, κάνετε μία δοκιμή με κάθε συστατικό καθαρισμού για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλείτε περαιτέρω ζημιά στις ταξιδιωτικές σας αποσκευές.
Βήμα 1: Ξεκινήστε με την εξωτερική επιφάνεια
Το πρώτο πράγμα είναι να καθαρίσετε το εξωτερικό της βαλίτσας σας. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί από μικροΐνες, σκουπίστε τυχόν λεκέδες σε επίπεδο επιφάνειας προτού περάσετε με ένα αντιμικροβιακό μαντηλάκι. Για αποσκευές με μαλακή όψη, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό σπρέι και ένα πανί από μικροΐνες αντί για ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι. Μην ξεχάσετε να περάσετε τις λαβές!
Βήμα 2: Σκουπίστε τους τροχούς
Χρησιμοποιήστε το ίδιο πανί μικροϊνών και απολυμαντικό σπρέι για να αντιμετωπίσετε το κάτω μέρος των αποσκευών σας. Τρίψτε τα πέλματα, τους τροχούς και τις σχισμές για να αφαιρέσετε καλά τυχόν βακτήρια.
Βήμα 3: Πλύνετε τα χέρια σας
Μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό του εξωτερικού της βαλίτσας σας, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Βήμα 4: Ρίξτε μαγειρική σόδα στο εσωτερικό
Αν και το εσωτερικό της βαλίτσας σας δεν έχει τόσα υπολείμματα όσο το εξωτερικό, είναι σημαντικό να καθαρίσετε την εσώκλειστη θήκη. Βάλτε τη βαλίτσα οριζόντια και πασπαλίστε τη με μαγειρική σόδα σε όλο το εσωτερικό για να απορροφηθεί όλη τη νύχτα.
Βήμα 5: Σκουπίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα
Το πρωί, χρησιμοποιήστε το ακροφύσιο της ηλεκτρικής σας σκούπας για να καθαρίσετε καλά τη μαγειρική σόδα.
Βήμα 6: Χρησιμοποιήστε υγρό πανί και σαπούνι πιάτων για παρατεταμένους λεκέδες
Ως τελευταίο βήμα στη ρουτίνα ταξιδιού σας χωρίς βακτήρια, προσθέστε λίγο σαπούνι πιάτων σε ένα υγρό πανί και σκουπίστε το σε όλη την επιφάνεια για να αφαιρέσετε τη μαγειρική σόδα από τα ρούχα ή τυχόν επιπλέον λεκέδες. Αφήστε να στεγνώσει στον αέρα για μερικές ώρες.