Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την κρεβατοκάμαρά σας;

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την κρεβατοκάμαρά σας;

Είναι ίσως μία ερώτηση που κάνετε στον εαυτό σας, αλλά η απάντηση είναι κάτι πολύ περισσότερο από την αισθητική. Αν και είναι σημαντικό να αισθάνεστε ότι ο χώρος σας είναι καθαρός και οργανωμένος, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι έχει να κάνει και με την υγεία σας.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν όλο και περισσότερο ότι το περιβάλλον μας επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας. Και, λένε, ότι το να ξέρουμε πώς να καθαρίζουμε σωστά ένα υπνοδωμάτιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίζουμε έναν ήσυχο χώρο ύπνου, ο οποίος με τη σειρά του θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα.

Ενώ μπορεί να έχετε κατακτήσει την οργάνωση ενός υπνοδωματίου για να διατηρείτε τον χώρο σας σε τάξη, είναι φυσικό το δωμάτιό σας να γίνεται πιο ακατάστατο όλη την εβδομάδα. Αλλά πόσο συχνά πρέπει να καθαρίσετε; Και πότε είναι απαραίτητο κάνετε έναν πιο επιμελή και σε λεπτομέρειες καθαρισμό;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε έναν καλύτερο ύπνο, αλλά το να γνωρίζετε πότε να καθαρίζετε είναι εξίσου σημαντικό με τη μέθοδο.

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το δωμάτιό σας εξαρτάται από το επίπεδο συντήρησης που απαιτείται, αν και γενικά οι ειδικοί της οργάνωσης συμβουλεύουν να το κάνετε καθημερινά.

Πώς θα πρέπει να τακτοποιείτε το δωμάτιό σας;

Οι ειδικοί λένε ότι το ιδανικό είναι να ασχοληθείτε για περίπου 15 λεπτά την ημέρα. Στη συνέχεια προτείνουν να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα ή δύο φορές τον μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να εκτελείτε γρήγορες εργασίες, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού σας ή την τακτοποίηση πραγμάτων, π.χ. ένα ξεχασμένο ποτήρι ή τα σκόρπια ρούχα μας είναι αρκετό.

«Αν συνηθίζετε να το κάνετε αυτό καθημερινά, είναι συνήθως μια γρήγορη διαδικασία. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει ακαταστασία κάτι που  κάνει τον καθαρισμό πολύ πιο εύκολο», λένε.

Στη συνέχεια, ένα γρήγορο σκούπισμα και ξεσκόνισμα μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε ενδελεχώς το δωμάτιο;

Ο βαθύτερος καθαρισμός περιλαμβάνει την πλήρη ανανέωση του υπνοδωματίου σας. Αυτό περιλαμβάνει εργασίες όπως ο καθαρισμός του στρώματος, το πλύσιμο των μαξιλαριών, ο καθαρισμός και η οργάνωση συρταριών, καθαρισμός παραθύρων.

Δείτε Επίσης
Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από μέλι και σιρόπι

Μία τέτοια διαδικασία χρειάζεται να γίνεται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχετε σκόνη από τους αρμούς μέχρι τα στόρια και τα περβάζια των παραθύρων σας. Αυτό περιορίζει να εκδηλώσετε αλλεργίες και θα βελτιώσει τη σωματική σας υγεία.

Τι συμβαίνει αν δεν καθαρίζετε το υπνοδωμάτιό σας;

Σε πρώτη ανάγνωση, ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο μπορεί να προκαλεί εκνευρισμό ή και να «διαλύει» τις οποιεσδήποτε διακοσμητικές ιδέες σας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι οι επιδράσεις ενός άνω κάτω χώρου ξεπερνούν την αισθητική.

«Ένα ακατάστατο περιβάλλον προκαλεί αυξημένο στρες και άγχος, μας δυναστεύει ψυχικά και προκαλεί αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο ικανοί να χαλαρώνουμε και λιγότερο ικανοί να κοιμηθούμε καλά», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο St. Lawrence της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι μια βρώμικη κρεβατοκάμαρα επηρεάζει τον ύπνο και αυξάνει τα συνολικά επίπεδα άγχους μας όταν ξυπνάμε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καθημερινής ακαταστασίας στην κρεβατοκάμαρα.

Άλλα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ακαταστασία και βρωμιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, η ποιότητα του ύπνου τους επηρεάζεται αρνητικά και αυτό έχει επακόλουθα και στο πώς νιώθουν και έξω από το σπίτι τους.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.