Τι είναι το στιλ ρετρό; Εξερευνήστε την ιστορία και τα βασικά του στοιχεία

Τι είναι το στιλ ρετρό; Εξερευνήστε την ιστορία και τα βασικά του στοιχεία

Το ρετρό στιλ επιστρέφει δυναμικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των millennials. Οι διακοσμητές εξηγούν την προέλευση και τα βασικά στοιχεία του στιλ και δίνουν συμβουλές σε όσους θέλουν να ενσωματώσουν ρετρό κομμάτια στο σπίτι τους. Το κλειδί; Μην υπερβάλουμε τα ρετρό αντικείμενα και προσοχή στην ανάμειξη και την αντιστοίχιση των κομματιών από διαφορετικές εποχές.

Προέλευση

Αν συνδέετε το ρετρό στιλ με την εποχή της σειράς «Mad Men», είστε στον σωστό δρόμο. Το ρετρό στιλ κατά κύριο λόγο αναφέρεται ευρέως στο χρονικό πλαίσιο των μέσων του 20ού αιώνα, όπου είδαμε πολλά διαφορετικά στιλ να εμφανίζονται σε χρώματα, σχέδια, έπιπλα και διακόσμηση.

Το αυθεντικό ρετρό ύφος έχει τις ρίζες του στο χρωματικό ύφος και στον  σχεδιασμό των δεκαετιών του ’60 και του ’70, αλλά εξαφανίστηκε στη δεκαετία του ’80, καθώς άλλα, πιο σύγχρονα είδη διακόσμησης ευνοήθηκαν.

Ωστόσο, δεν ισχύει μόνο αυτό. Ενώ μία μοντέρνα εσωτερική διακόσμηση που ακολουθεί τα 50s μπορεί να είναι ένα είδος ρετρό στιλ, αυτό δεν ισχύει πάντα.  Αντίθετα, οι εσωτερικοί χώροι σε στιλ ρετρό μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν επιρροές από το art deco, το στιλ ροκοκό ή άλλα σχεδιαστικά στοιχεία του παρελθόντος, εξηγούν οι διακοσμητές.

Τα μοντέρνα έπιπλα του της περιόδου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι ένα χαρακτηριστικό του ρετρό στιλ, ειδικά όσον αφορά τα κομμάτια που είναι γωνιακά ή με καμπύλες και διαθέτουν είτε έντονες αποχρώσεις, είτε μέταλλα όπως το χρώμιο..

Το ρετρό στιλ είναι επίσης γνωστό για τη χρήση ιδιαίτερων αποχρώσεων: Σκεφτείτε το πράσινο αβοκάντο ή τα ψυχεδελικά χρώματα για παράδειγμα. Άλλα δημοφιλή ρετρό χρώματα περιλαμβάνουν το κίτρινο μουσταρδί, το πορτοκαλί και το κόκκινο του κερασιού. Και μην ξεχνάτε την αφθονία των μοτίβων και της υφής, ως βασικά παραδείγματα είναι οι τολμηρές ταπετσαρίες και χαλιά με μεγάλα κρόσσια.

Συμβουλές διακόσμησης

Οι interior designers συμβουλεύουν όσους σχεδιάζουν έναν χώρο σε στιλ ρετρό να «ασκηθούν» στο μέτρο. Εκτός και αν προσπαθείτε να κάνετε μια ταινία ή μια κινηματογραφική σκηνή για να είναι ιστορικά ακριβής, μην εφαρμόζετε το ρετρό στιλ σε ένα επίπεδο που να γίνεται θεατρικό.

Αντίθετα, διακοσμήστε με βάση ένα έπιπλο ή φωτιστικό ή ταπετσαρία μιας συγκεκριμένης εποχής και, στη συνέχεια, δημιουργήστε τον χώρο σας από αυτήν την έμπνευση.

Και μην ανησυχείτε για να αποδώσετε φόρο τιμής σε μια συγκεκριμένη εποχή!  Είναι απολύτως εντάξει να χρησιμοποιήσετε μια στρογγυλή περιστρεφόμενη καρέκλα εμπνευσμένη από τα μέσα του περασμένου αιώνα σε ένα μεγάλο σαλόνι με κλασικό μοτίβο chinoiserie από τον 18ο αιώνα και όλα αυτά μαζί με μία κονσόλα του 21ου αιώνα!

Ένα ακόμη παράδειγμα, είναι ένας καναπές ή  καρέκλες από τα 50s ή τα 60s σε έντονα χρώματα, αλλά στη συνέχεια το αντισταθμίζουμε με ένα κομψό σύγχρονο τραπεζάκι σαλονιού από ξύλο, ένα ήσυχο χαλί και λευκούς τοίχους. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ισορροπία όταν πρόκειται για στιλ ρετρό.

Στοιχεία της πρόσφατης αναγέννησης του στιλ

Το ρετρό στιλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των millennials. Ακριβώς όπως η Gen X βρήκε τη νοσταλγία στα σχέδια των μέσων του περασμένου αιώνα που επιθυμούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, οι millennials μπορεί να βρίσκουν παρόμοια αίσθηση νοσταλγίας σε γνωστά, κλασικά σχέδια.

Δείτε Επίσης
Πρέπει να πλένετε τα ρούχα τα μέσα έξω; Κι αν ναι, γιατί;

Αυτό το στιλ φαίνεται εφικτό, επομένως αυτές οι αντίκες είναι συχνά μια καλή επένδυση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα κατασκευής τους και τον εγγενή παράγοντα βιωσιμότητας της αγοράς μεταχειρισμένων.

Και υπάρχουν και χρηματικά οφέλη για να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, ειδικά για τους νέους, η αγορά αυτών των παλαιών κομματιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουν τον προϋπολογισμό τους να προχωρήσει περισσότερο, ενώ αγοράζουν κάτι που θα διαρκέσει μια ζωή.

Και αυτά τα «πεταμένα» κομμάτια θεωρούνται πλέον ως ιδιαίτερα και ελκυστικά. Όπως παρατηρούν οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, τώρα βλέπουμε τους millennials να κλίνουν ιδιαίτερα στο ρετρό σχέδιο για ολόκληρους τους χώρους τους, όχι μόνο για ένα ή δύο διακοσμητικά κομμάτια.

Τα έπιπλα ή η διακόσμηση που κάποτε μπορεί να αγνοούνταν ως ξεπερασμένα ή παρακμιακά, τώρα λειτουργούν σε έναν χώρο που προορίζεται εσκεμμένα να δείχνει ρετρό.

Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται οι διακοσμητές, το ρετρό στιλ δεν εξαφανίστηκε ποτέ, απλά έχει γίνει πιο διαδεδομένο λόγω της ανόδου της τεχνολογίας. Κάθε αιώνας, και κάθε δεκαετία μέσα στον αιώνα, πάντα ανακατεύαμε πράγματα, δανειζόμενοι από το παρελθόν και το παρόν.

Το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκθέσει το ρετρό στυλ σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με όταν έπρεπε να περιμένουμε ένα μηνιαίο περιοδικό διακόσμησης ή κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές που περιορίζονταν σε ορισμένες χώρες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.