Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά επίπλων, σύμφωνα με τους διακοσμητές

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά επίπλων, σύμφωνα με τους διακοσμητές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά νέων επίπλων για το σπίτι σας μπορεί να είναι μια τρομακτική υπόθεση. Είτε για να πετύχετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής, είτε συνδυάζετε ένα νέο κομμάτι με τα υπάρχοντα έπιπλα και τη διακόσμησή σας ή ορίζετε τον κατάλληλο προϋπολογισμό, έχετε πολλά πράγματα να λάβετε υπόψη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι μια δύσκολη ή δαπανηρή διαδικασία, αρκεί να γνωρίζετε ποια σημεία πρέπει να σκεφτείτε στην πορεία. Δείτε τις συμβουλές και τα κόλπα των διακοσμητών!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οι επαγγελματίες του εσωτερικού σχεδιασμού συμφωνούν ότι υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκοπεύετε να αγοράσετε έπιπλα για το σπίτι σας.

Μέγεθος και διάταξη

Αρχικά, σκεφτείτε τη διάταξη των δωματίων για τα οποία ψωνίζετε. Για παράδειγμα, οι μεγάλοι, ανοιχτοί χώροι πιθανότατα θα οργανωθούν διαφορετικά από, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα στούντιο και θα θέλετε να βρείτε γραμμές επίπλων που ταιριάζουν αναλογικά στους χώρους σας (δηλαδή, ίσως ξανασκεφτείτε έναν ογκώδη καναπέ σε ένα μικροσκοπικό σαλόνι δωμάτιο).

Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε ακριβείς μετρήσεις εκ των προτέρων, όχι μόνο του δωματίου στο οποίο θα διαμορφώσετε τα έπιπλα, αλλά και σε τυχόν σημεία εισόδου.

«Μην ξεχάσετε να μετρήσετε τυχόν πόρτες ή στενούς χώρους όπως διάδρομους που πρέπει να περάσει το κομμάτι για να βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάζει», λένε οι ειδικοί.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αγοράσετε έναν καινούργιο καναπέ ή κρεβάτι, μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να το περάσετε από την μπροστινή πόρτα!

Μία ακόμη καλή ιδέα είναι να σχεδιάσετε τις διαστάσεις των επίπλων στο πάτωμα με ταινία, ώστε να μπορείτε να οπτικοποιήσετε πώς θα φαίνεται το κομμάτι — ιδιαίτερα αν συζητάτε μεταξύ δύο μεγεθών.

Προϋπολογισμός

© PEXELS
© PEXELS

Στη συνέχεια, ορίστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το σημείο τίθεται συχνά το ζήτημα της εξοικονόμησης έναντι της κακής ποιότητας, αλλά όλοι οι σχεδιαστές συμφωνούν:

Όταν πρόκειται για βασικά έπιπλα υψηλής επισκεψιμότητας (σκεφτείτε: καναπέδες, στρώματα, κρεβάτια, καρέκλες τραπεζαρίας κ.λπ. ) αξίζει πάντα μακροπρόθεσμα να επενδύσετε στην καλύτερη ποιότητα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

Οπότε, μην φοβάστε να κάνετε οικονομία, όπου μπορείτε. «Είναι εντάξει να συνδυάζετε κορυφαία επενδυτικά κομμάτια με πιο φιλικά προς τον προϋπολογισμό ευρήματα», λένε,

«Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δαπανήσετε κάτι περισσότερο σε αντικείμενα που θα είναι εστιακά σημεία στο σπίτι σας ή που θα χρησιμοποιείτε συχνά, όπως ένας καναπές ή τραπέζι φαγητού και εξοικονομήστε σε διακοσμητικά αντικείμενα ή αξεσουάρ».

Επίσης, ένα καλοφτιαγμένο βασικό κομμάτι δεν χρειάζεται να είναι ολοκαίνουργιο! Εξετάστε το ενδεχόμενο να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας vintage ή μεταχειρισμένα έπιπλα.

Συγχρονισμός

Όταν πρόκειται να αγοράσετε πολλά διαφορετικά έπιπλα, μην βιαστείτε! Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα πάντα αμέσως. «Πάρτε τον χρόνο σας για ψώνια και μην πιέζεστε να πάρετε μια απόφαση επί τόπου», λένε οι διακοσμητές.

«Είναι καλύτερα να περιμένεις να βρεις το τέλειο κομμάτι που ταιριάζει στις ανάγκες και στις προτιμήσεις παρά να αρκεστείς σε κάτι με το οποίο δεν είσαι απόλυτα ευχαριστημένος».

Λάβετε υπόψη την εποχή του χρόνου κατά την οποία ψωνίζετε, καθώς ορισμένες εποχές είναι καλύτερες για να πετύχετε μια συμφωνία στα έπιπλα από άλλες.

Γενικά, τα μέσα του καλοκαιριού και το τέλος του χειμώνα είναι καλύτερες χρονικές περίοδοι για να αναζητήσετε έπιπλα, καθώς οι έμποροι λιανικής συνήθως κάνουν έκπτωση στο προηγούμενο απόθεμά τους για να προετοιμαστούν για τις νέες αφίξεις.

Δείτε Επίσης
Η Google ακούει! Βρείτε και διαγράψτε τις μυστικές ηχογραφήσεις τους

Στιλ και αισθητική

Ο καθορισμός του στιλ και της συνολικής αισθητικής που θέλετε στο σπίτι σας θα σας βοηθήσει να περιορίσετε δραστικά τις επιλογές επίπλων σας. Για να ξεκινήσετε, κάντε μια αρχική έρευνα και βρείτε φωτογραφίες αναφοράς χώρων που αγαπάτε. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε σε ιδέες στο Pinterest και στο Instagram ή ακόμα και να ρίξετε μια ματιά σε πορτφόλιο διακοσμητών εσωτερικών χώρων που θαυμάζετε.

Μην ανησυχείτε για την αποτύπωση κάθε λεπτομέρειας σε αυτό το στάδιο. Μια γενική ιδέα για τη χρωματική παλέτα και την εμφάνιση που θέλετε είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τις αγορές επίπλων σας.

Άνεση και λειτουργικότητα

Το στιλ είναι αναμφίβολα σημαντικό, αλλά μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη την πρακτικότητα του κομματιού — γιατί ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένο φαίνεται κάτι, αν είναι άβολο ή μη λειτουργικό, είναι θέμα χρόνου να καταλήξετε να το αντικαταστήσετε.

Σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε τα έπιπλα στον χώρο σας, καθώς και εάν ένα κομμάτι πολυλειτουργικό θα ήταν ωφέλιμο (σκεφτείτε: ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, ένας καναπές-κρεβάτι, μια τραπεζαρία με δυνατότητα επέκτασης κ.λπ.).

Αυτές οι ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές εάν εξοπλίζετε ένα μικρό σαλόνι ή ένα στενό υπνοδωμάτιο όπου η μεγιστοποίηση του χώρου είναι απαραίτητη.

Online εναντίον καταστήματος

Μόλις είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις αγορές, θα πρέπει να αποφασίσετε αν σας αρέσει η περιήγηση στο διαδίκτυο ή αν προτιμάτε να πάτε σε ένα κατάστημα.

Τελικά, εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το καθένα.

Αγορά επίπλων μέσω Διαδικτύου
© PEXELS
© PEXELS
Πλεονεκτήματα
 • Μεγάλη επιλογή προϊόντων και λιανοπωλητών
 • Δυνατότητα φιλτραρίσματος ανά τιμή, χρώμα κ.λπ.
 • Εύκολο και βολικό
 • Πρόσβαση σε κριτικές και αξιολογήσεις προϊόντων
Μειονεκτήματα
 • Οι φωτογραφίες μπορεί να εξαπατούν
 • Δεν μπορείτε να νιώσετε τα προϊόντα (ύφασμα, υφή, άνεση κ.λπ.)
 • Η ποιότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από τις φωτογραφίες
 • Έξοδα αποστολής
 • Ο αριθμός των επιλογών μπορεί σας ζαλίσει
Αγορά επίπλων στο κατάστημα

Πλεονεκτήματα
 • Μπορείτε να δοκιμάσετε τα κομμάτια και να αποκτήσετε αυτοπροσώπως μια αίσθηση της κλίμακας, της εμφάνισης και της αίσθησης
 • Δεν χρειάζεται πάντα να περιμένετε την παράδοση
 • Δυνητικά ταχύτερες επιστροφές
Μειονεκτήματα
 • Η επιλογή μπορεί να είναι περιορισμένη
 • Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες
 • Συχνά χρειάζεται χρόνος για να περιηγηθείτε
 • Οι χρόνοι αποστολής και παράδοσης εξακολουθούν να υπάρχουν εάν τα προϊόντα δεν είναι σε απόθεμα

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.