Το κόκκινο δωμάτιο: Το χρώμα που προκαλεί άγχος και θέλει προσοχή

Το κόκκινο δωμάτιο: Το χρώμα που προκαλεί άγχος και θέλει προσοχή

Η αναζήτηση για το χρώμα που θέλουμε για ένα δωμάτιο του σπιτιού μας μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο με ατελείωτες επιλογές και άλλες τόσες αμφιβολίες. Αλλά υπάρχει μία ερώτηση που χρειάζεται να απαντήσουμε: Ποιο είναι το πιο αγχωτικό χρώμα; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το πιο αγχωτικό χρώμα  είναι το «κόκκινο» και καλό είναι να ξέρουμε πώς θα το χρησιμοποιήσουμε.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η ιδέα για ένα κόκκινο δωμάτιο μπορεί να είναι πολύ έντονη για μερικούς ανθρώπους. Μας θυμίζει κίνδυνο. Είναι δυνατό, επιθετικό και διεγερτικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε προειδοποιητικά σήματα και σήματα κυκλοφορίας.

Φυσικά, το κόκκινο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο σώμα που είναι παρόμοιες με τις αντιδράσεις στο στρες, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υπερδιέγερση των αισθήσεων και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ωστόσο, το κόκκινο δεν είναι κακό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως χρώμα έμφασης στο σπίτι. Έχει επίσης πολλές θετικές έννοιες. Το κόκκινο είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει τον έρωτα, τη δύναμη και το κίνητρο.

Αυτό το χρώμα έχει την ικανότητα να τραβάει την προσοχή, να προκαλεί πάθος και αισθησιασμό – και είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης και βοηθά στη μνήμη.

Οι ψυχολόγοι και οι διακοσμητές αποκαλύπτουν γιατί το κόκκινο είναι μεν το πιο αγχωτικό χρώμα αλλά και πώς να διακοσμήσετε με κόκκινο με πιο ευχάριστο και λιγότερο διεγερτικό τρόπο.

Η βασική αρχή είναι να δημιουργήσετε δυνατούς χρωματικούς συνδυασμούς, χρησιμοποιώντας το κόκκινο ως απόχρωση έμφασης με τρόπο που να μην «κατακλύζει» τον χώρο.

Το κόκκινο προκαλεί άγχος και υπερδιέγερση

Παρ’ όλες τις αρνητικές του συσχετίσεις, είναι αναμφισβήτητο ότι το κόκκινο είναι ένα χρώμα που πρέπει να προσέχουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Ένα αξιοσημείωτο και ιστορικό χρώμα, οι επιστήμονες βρήκαν πιο πρόσφατα στοιχεία ότι πριν από πάνω από 40.000 χρόνια, οι κάτοικοι της Λίθινης Εποχής άλεθαν τον κόκκινο πηλό για να φτιάξουν βαφές για τους τοίχους και το σώμα τους. Μια άλλη χρήση ήταν η προστασία στη μετά θάνατον ζωή.

Σήμερα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι αποχρώσεις του κόκκινου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη. Γνωρίζατε ότι το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, μετά το μαύρο και το άσπρο;

Το κόκκινο είναι επίσης ένα εξέχον χρώμα που συναντάμε στους γάμους, από τη ρωμαϊκή εποχή που οι νύφες φορούσαν κόκκινα σάλια για να δείξουν την αγάπη και την πίστη τους, μέχρι τη σημερινή Κίνα, όπου το κόκκινο είναι σύμβολο της καλής τύχης.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ψυχολόγοι των χρωμάτων ανακάλυψαν ότι το κόκκινο μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη διάθεσή μας, τις αντιλήψεις και ακόμη και τις πράξεις μας. Η διακόσμηση με κόκκινο μπορεί ακόμη και να αλλάξει τη φυσιολογία και την ισορροπία των ορμονών σας.

Τι είναι, λοιπόν, οι αποχρώσεις του βυσσινί, του λαμπερού κόκκινου και του ρουμπινιού που τα κάνουν τόσο ισχυρά όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση;

Το κόκκινο θεωρείται το πιο αγχωτικό χρώμα. «Είναι το μόνο χρώμα με το οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μεγάλες ποσότητες», λέει η Κάρεν Χάλερ, ειδικός στην ψυχολογία των χρωμάτων, καθηγήτρια και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Little Book of Color».

«Το πιο αγχωτικό χρώμα για τον καθένα είναι εντελώς προσωπικό», λέει. «Θα μπορούσε να είναι ένα χρώμα που φέρνει στον νου μια προσωπική ανάμνηση που έχει αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα το κόκκινο. Ωστόσο, ανταποκρινόμαστε στο κόκκινο με πιο φυσικό τρόπο – μπορεί να ανεβάσει τον σφυγμό μας και να τεθεί το μυαλό μας σε λειτουργία μάχης».

«Βοηθά να προσέχουμε τον σπλαχνικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα χρώμα στη νοοτροπία μας. Για αυτόν τον λόγο, θα απέφευγα το κόκκινο για την κρεβατοκάμαρα ενός παιδιού», συνεχίζει η Κάρεν. «Θέλετε να πάνε για ύπνο αμέσως και το κόκκινο χρώμα λέει “μείνετε ξύπνιοι”, αφού είναι γεμάτο ενέργεια, διεγείρει σωματικά και μπορεί να προκαλέσει υπερδραστήρια φαντασία».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κόκκινο στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Στην πραγματικότητα, το κόκκινο χρώμα είναι αινιγματικό, δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε αυτό το αμφιλεγόμενο χρώμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κόκκινο στο σπίτι

Γενικά, προτιμήστε φυσικές αποχρώσεις, κάπου ανάμεσα στο κόκκινο, το ροζ και το καφέ που ξυπνούν ζεστασιά σε κάθε δωμάτιο.

1. Με ένα γήινο κόκκινο από το ραβέντι

Δείτε Επίσης
Οι βασικές διαστάσεις και σχήματα του τραπεζιού της τραπεζαρίας: Πλήρης οδηγός

Μετριάστε το χρώμα χρησιμοποιώντας το μόνο στους τοίχους και βάφοντας τα κουφώματα σε φρέσκο ​​λευκό Οι απαλές, γήινες αποχρώσεις θεωρούνται από τα πιο χαλαρωτικά χρώματα για να προσθέσετε στο σπίτι σας.

Το ραβέντι είναι μία ωραία απόχρωση που όταν προστίθεται σε ένα ουδέτερο δωμάτιο δημιουργεί ζεστασιά, βάθος και ένα άγγιγμα του απροσδόκητου. Αν χρησιμοποιηθεί από μόνο του, είναι ένα πολύ εύκολο χρώμα για να το ζεις και όμως λειτουργεί υπέροχα με μπλε, πράσινα, ροζ και κόκκινα.

2. Προσθέστε βάθος και φως

«Όταν τα χρώματα αιωρούνται μεταξύ της μιας απόχρωσης και της άλλης, μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον και την πρόκληση», λέει ο Edward Bulmer, ιδρυτής της Edward Bulmer Natural Paint. «Το Etruscan Brown  ονομάζεται έτσι ώστε να αναγνωρίζει ότι οφείλει τόσα στο κόκκινο κιννάβαρο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ετρούσκοι τόσο στις νωπογραφίες όσο και στα κεραμικά τους».

Δίνει όλη την ερυθρότητα που χρειάζεσαι για ένα «κόκκινο» δωμάτιο, αλλά στο βραδινό φως προσφέρει την απαλή, βαθιά ουδέτερη γοητεία του καφέ, ζεστού και σικάτου.

Χαρίζει ένα απαράμιλλο βάθος και φως και πρόκειται για έναν εκλεπτυσμένο τόνο. Εάν σας φαίνεται πολύ τολμηρό, τότε σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την απόχρωση σε μικρότερες δόσεις για να προσθέσετε ένα στοιχείο έκπληξης.

3. Σκούρο κόκκινο για ζεστασιά

Το σκούρο κόκκινο δίνει ένα ξεχωριστό στιλ διακόσμησης που συχνά θυμίζει κάτι από… παλάτια. Χρειάζεται σίγουρα τόλμη, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι διακοσμητές μάλιστα λένε ότι αυτό το κόκκινο λειτουργεί καλά και χαρίζει ζεστασιά όλο τον χρόνο σε σκοτεινά ή βορινά δωμάτια.

4. Χρησιμοποιήστε το κόκκινο-ροζ ως καμβά

Mια κομψή απόχρωση που δημιουργεί ένα τέλειο σκηνικό. Όταν αυτό το χρώμα είναι σε στρώσεις δίνει στους τοίχους μια αίσθηση βάθους και κίνησης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε δωμάτια που πλημμυρίζουν από φως. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο αέρας φαίνεται να λαμπυρίζει και να αστράφτει.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.