Μπλε στο… μάρκετινγκ: Γιατί είναι δημοφιλής επιλογή;

Μπλε στο… μάρκετινγκ: Γιατί είναι δημοφιλής επιλογή;

Το μπλε χρησιμοποιείται συχνά για τα λογότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το μπλε αντιπροσωπεύει την ευφυΐα, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Στην πραγματικότητα, από όλα τα χρώματα στον τροχό χρωμάτων, το μπλε είναι μακράν το πιο αξιόπιστο. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το μπλε είναι μια δημοφιλής επιλογή στο μάρκετινγκ, στα λογότυπα και στις επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Το μπλε είναι σταθερό, αρμονικό, ειρηνικό και αξιόπιστο. Εταιρείες που θέλουν να χαρακτηρίζονται για την αντοχή, τη δύναμη ή την αξιοπιστία τους το χρησιμοποιούν στα λογότυπά τους. Δες για παράδειγμα την Dell και την HP ή σελίδες όπως το Facebook, το Twitter και το Vimeo.

Μπλε στον σχεδιασμό λογοτύπων και ιστοσελίδων

Το μπλε θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο απαιτητικά χρώματα για τους σχεδιαστές ιστοσελίδων. Λόγω της κοινής χρήσης του, έχει γίνει πολύ συνηθισμένο με την πάροδο του χρόνου.

Το μπλε χρώμα χρησιμοποιείται συχνά στη σχεδίαση ιστοσελίδων λόγω της θετικής του σημασίας: εκφράζει εμπιστοσύνη, σταθερότητα και επαγγελματισμό στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το μπλε κείμενο μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστεί ανάλογα με το χρώμα του φόντου.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στον κόσμο, όπως το Facebook, το Twitter, το Foursquare, χρησιμοποιούν συνδυασμούς μπλε χρωμάτων. Ωστόσο, το έκαναν για έναν λόγο. Οι μπλε ιστότοποι εμφανίζονται φρέσκοι, διαφανείς, καθαροί, μοντέρνοι. Δίνουν την όψη δύναμης, αλλά και ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει και για τα λογότυπα.

  • Ο συνδυασμός μπλε με διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι μπορεί να κάνει έναν ιστότοπο να φαίνεται υψηλής τεχνολογίας και κομψός.
  • Οι πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του μπλε χρησιμοποιούνται κυρίως για ιστότοπους που αφορούν την υγεία και την ευεξία, τα ταξίδια, τη χαλάρωση.
  • Πατριωτικές οργανώσεις, νομικές εταιρείες, αθλητικές ομάδες συνήθως χρησιμοποιούν πιο σκούρες αποχρώσεις.

Το μπλε είναι ένα ελκυστικό χρώμα στο μάρκετινγκ και το branding

Δεν είναι τυχαία επιλογή: Λόγω των θετικών συσχετισμών αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και ικανότητας είναι πολύ δημοφιλές. Ωστόσο, τα μπλε λογότυπα στερούνται διαφοροποίησης εάν χρησιμοποιούνται υπερβολικά.

Το μπλε παράγει μεικτές αποκρίσεις στο μάρκετινγκ και το branding. Αν και συχνά θεωρούνται αξιόπιστα και ότι εκφράζουν σοβαρότητα, τα μπλε λογότυπα μπορεί να φαίνονται βαρετά, χωρίς έμπνευση και λιγότερο διακριτά με την πάροδο του χρόνου.

Οι πιο σκούρες μπλε αποχρώσεις τείνουν να αποδίδουν πιο σοβαρά νοήματα ενώ τα πιο ανοιχτά μπλε προβάλλουν φωτεινότητα, φρεσκάδα και απλότητα. Τα μπλε μεσαίου τόνου παρέχουν τη βέλτιστη ισορροπία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να πάνε σε καταστήματα που είναι βαμμένα σε απόχρωση του μπλε, παρά με ένα ζεστό χρώμα. Το μπλε είναι μη επεμβατικό και υποδηλώνει πίστη και αξιοπιστία.

Οι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε στο branding και στη διαφήμιση μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση όλων των θετικών πτυχών του χρώματος. Επιπλέον, βοηθά στην οικοδόμηση της αφοσίωσης των πελατών, κάτι που φαίνεται να είναι επωφελές για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Δείτε Επίσης
Μπλε στη μόδα: Οι τέλειοι συνδυασμοί για να ξεχωρίζετε

Είναι επίσης ένα από τα χρώματα που προτιμούν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Ενώ μπορεί να υποδηλώνει επαγγελματισμό και εξουσία τη μια στιγμή, την άλλη εμπνέει φιλικότητα και ασφάλεια.

Μπλε στα γραφεία επιχειρήσεων

Το μπλε είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης. Υποδηλώνει πίστη και ακεραιότητα, γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλλουν αξιοπιστία, ασφάλεια και ειρήνη, όπως οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Επειδή το μπλε συνδέεται με την αξιοπιστία, οι χώροι εργασίας βαμμένοι με αυτό το χρώμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιχειρηματικών συνεργασιών.

Το μπλε υποδηλώνει επίσης ειρήνη, υπευθυνότητα και χαλάρωση, οπότε μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα στον χώρο εργασίας, ενώ παράλληλα προωθεί ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον.

Το μπλε προτιμάται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, κάτι που είναι ένας άλλος καλός λόγος για να το χρησιμοποιήσετε για επαγγελματικούς λόγους.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.