Χρήσιμες οδηγίες για το κοινωνικό μέρισμα

Χρήσιμες οδηγίες για το κοινωνικό μέρισμα

Μέχρι αυτήν τη στιγμή ενδέχεται να έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000.000 αιτήσεις, από τις οποίες γύρω στο 1/3 έχουν εγκριθεί. Κάποιες έχουν απορριφθεί και κάποιες άλλες βρίσκονται σε αναμονή. Για να δούμε εάν δικαιούμαστε το πολυσυζητημένο κοινωνικό μέρισμα, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε 6 απλά βήματα…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ο διαδικτυακός τόπος www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή αιτήσεων ως προς την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος έχει ήδη ανοίξει και θα παραμείνει ενεργός ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2017.

Για να ελέγξουμε εάν δικαιούμαστε το Κοινωνικό Μέρισμα δεν έχουμε παρά να υποβάλλουμε την ανάλογη αίτηση. Εκτός των άλλων στοιχείων, θα πρέπει να συμπληρώσουμε μια διεύθυνση email και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Για να κατοχυρώσουμε το χρηματικό ποσόν που μας αναλογεί δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα παρακάτω, απλά  βήματα:

Βήμα 1. Με την είσοδό μας στο σύστημα θα μας ζητηθεί να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό του ΑΜΚΑ μας, καθώς επίσης να συναινέσουμε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά μας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων μας).

* Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχουμε εισάγει, τότε θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Σε μια τέτοια περίπτωση:
– Θα πρέπει να μεταβούμε σε κοντινό ΚΕΠ και να ζητήσουμε να ενημερωθεί η  εγγραφή του ΑΜΚΑ μας, ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστούμε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά μας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κ.τ.λ.) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μας, μαζί με προσωπικά μας στοιχεία (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).

Βήμα 2. Αμέσως μετά, εμφανίζεται μια φόρμα που αναφέρει προσωπικά μας στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμό μας, ημερομηνία γέννησης, φύλο κ.τ.λ., οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη της οικογένειάς μας.

* Σε αυτό το σημείο θα εμφανιστεί ένδειξη για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία, καθώς και η ικανότητα ασφάλισης, έστω και ενός μήνα, από ασφαλιστικό φορέα κυρίας ασφάλισης.

– Εάν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβούμε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, προσκομίζοντας ανάλογα έγγραφα και ζητώντας άμεση διόρθωση των στοιχείων μας.

Βήμα 3. Η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού αριθμού λογαριασμού τραπέζης, ΙΒΑΝ, είναι απαραίτητη. Μπορούμε να είμαστε οι πρώτοι δικαιούχοι ή συν-δικαιούχοι. Στο σημείο αυτό, είναι σκόπιμο να συμπληρώσουμε επίσης, ένα email καθώς και τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου.

* Ο αριθμός λογαριασμού IBAN, θα πρέπει να είναι έγκυρος και ενεργός. Προσοχή! Εάν δεν είναι έτσι, δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή, ακόμα και εάν πληρούμε τα κριτήρια!

– Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τον δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό τραπέζης που έχουμε, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης επιδομάτων, σύνταξης, κ.λπ.

Βήμα 4. Εάν στην οικογένεια μας φιλοξενείται κάποιο ενήλικο άτομο, το αναφέρουμε και εάν απαιτείται συναίνεση του ατόμου, αναφέρεται ευκρινώς. Η συγκατάθεση αυτού του ατόμου γίνεται μέσω των κωδικών του στο Taxismet.

* Προσοχή! Εάν διαπιστώσουμε πως κάποιο άγνωστο άτομο προς εμάς απεικονίζεται ως φιλοξενούμενός μας, θα πρέπει να το εξαιρέσουμε, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη, δίπλα στο όνομά του.

– Η επιλογή αυτή, συνιστά καταγγελία προς την οικεία ΔΟΥ σε βάρος του εμφανιζόμενου ως φιλοξενούμενου, περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Βήμα 5. Εφόσον έχουμε συμπληρώσει όλα τα στοιχεία και έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών της οικογένειάς μας, εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν πληρούμε τα κριτήρια ή όχι.

* Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως για τους δικαιούχους άνω των 70 ετών, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης.

– Αυτό αφορά τις οικογένειες που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει, εάν υπάρχουν και άλλα μέλη στην οικογένεια (τέκνα ή φιλοξενούμενοι), οπότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αίτησης και αποδοχής των φιλοξενούμενων ατόμων.

Βήμα 6. Για να καταστούμε δικαιούχοι, στη συνέχεια πρέπει να πατήσουμε το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν λοιπόν, πληρούμε τα κριτήρια του Κοινωνικού Μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσόν που αντιστοιχεί στην οικογένειά μας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι άρνησης, αναλυτικά.

* Εάν χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές, θα πρέπει να κάνουμε επαναξιολόγηση, επιλέγοντας στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος».

– Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να επισκεφθούμε το www.koinonikomerisma.gr ή να στείλουμε email στο info@koinonikomerisma.gr

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.