Έξυπνες αγορές στην εποχή των εκπτώσεων

Έξυπνες αγορές στην εποχή των εκπτώσεων

Όλα τα απαραίτητα μυστικά για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από τις χαμηλές τιμές τόσο στα μαγαζιά όσο και στο διαδίκτυο, χωρίς να τινάξετε την… μπάνκα στον αέρα!

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Οι ετήσιες καλοκαιρινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει και τα καταστήματα έχουν ήδη επιστρατεύσει διάφορες πρακτικές προκειμένου να μας προκαλέσουν να καταναλώσουμε -από τον στρατηγικά τοποθετημένο φωτισμό μέχρι την κατάλληλη μουσική και την ιδιαίτερα ευγενική εξυπηρέτηση- ακόμη περισσότερο τώρα που οι τιμές βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Πώς, όμως, μπορούμε να αντισταθούμε στο “τραγούδι” των σειρήνων και να ξοδέψουμε μόνο μέχρι εκεί που μπορούμε;

Πάντα να ψωνίζετε μόνη

Μπορεί να νομίζετε ότι χρειάζεστε επειγόντως ένα τοπ με έξω τους ώμους, αλλά είναι πιο πιθανό να φοβάστε μήπως λόγω εκπτώσεων το αρπάξει κάποια πριν από εσάς. Αυτός ο φόβος μάς κάνει συχνά να αγοράζουμε πράγματα που στην ουσία δεν τα χρειαζόμαστε και αρκετές φορές δεν μας αρέσουν και τόσο πολύ.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το συναίσθημα; Καλό θα είναι να ψωνίζουμε πάντα μόνη και σε ώρες που τα καταστήματα δεν έχουν πολύ κόσμο, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, είμαστε μιμητικά όντα και συνήθως όταν δούμε κάποιον να ψωνίζει κάτι αισθανόμαστε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.

Μην ψωνίζετε πεινασμένη

Σύμφωνα με έρευνες, ξοδεύουμε 64% περισσότερα χρήματα σε προϊόντα μόδας και ηλεκτρονικά όταν ψωνίζουμε με άδειο στομάχι. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι πριν ξεκινήσετε το shopping έχετε όχι μόνο φροντίσει να φάτε, αλλά και βρίσκεστε σε γενικά καλή διάθεση, αφού, σύμφωνα και πάλι με τους ειδικούς, όταν είμαστε κακοδιάθετοι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ερεθίσματα που έχουν ως στόχο να μας προτρέψουν να ξοδέψουμε περισσότερο.

Για μια πιο ορθολογιστική προσέγγιση, ψωνίστε online

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα online ψώνια είναι ενδεχομένως ένας πιο “ασφαλής” τρόπος να επωφεληθούμε από τις εκπτώσεις, αφού, αφενός, και μόνη ψωνίζουμε και, αφετέρου, δεν γινόμαστε αποδέκτες όλων αυτών των επιδέξιων χειρισμών που επιχειρούν να μας κάνουν να ξοδέψουμε.

Η αλήθεια είναι ότι στο διαδίκτυο δεν αποσπάται τόσο εύκολα η προσοχή μας όσο στα “πραγματικά” καταστήματα. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες του χώρου επιλέγουν να μας βομβαρδίζουν λιγότερο με προσφορές προκειμένου να μην χάσουν την εμπιστοσύνη μας, ειδικά τη στιγμή που online είναι πολύ εύκολο για την επίδοξη πελάτισσα να πεταχτεί από το ένα site στο άλλο…

Μην ψωνίζετε από το… κρεβάτι

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ψωνίζουμε online από την άνεση του κρεβατιού μας, αφού όταν είμαστε χαλαρές ή κουρασμένες δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε με προσοχή. Αν όμως αυτός είναι ο αγαπημένος σας τρόπος αγορών, φροντίστε τουλάχιστον να προστατευτείτε όσο περισσότερο μπορείτε, δημιουργώντας κάποια “εμπόδια” ανάμεσα σε εσάς και την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας, όπως, για παράδειγμα, να μην εγγραφείτε στο site.

Σκεφτείτε τι ψωνίζετε

Αν συνηθίζετε να φοράτε λευκά πουκάμισα, οι εκπτώσεις είναι μια καλή ευκαιρία να τα προμηθευτείτε. Δεν θα βαρεθώ να το λέω συνέχεια: μια ευκαιρία είναι πραγματικά ευκαιρία μόνο αν την έχουμε όντως ανάγκη. Έτσι, προτιμήστε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε κλασικά για την γκαρνταρόμπα σας κομμάτια που δεν θα βαρεθείτε να φοράτε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.