Πώς να μην χωρίσετε… για τα χρήματα!

Πώς να μην χωρίσετε... για τα χρήματα!

Υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων. Παραδοσιακές, ελεύθερες, μονογαμικές, πολυγαμικές. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει η δική σας, ένα είναι το σίγουρο. Πρέπει να μιλήσετε για τα οικονομικά σας. Μήπως δεν το έχετε κάνει ποτέ; Σίγουρα δεν πρέπει να το αναβάλλετε άλλο!

Aπό τη Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με νέες έρευνες, ένας στους τέσσερις χωρίζει με τον σύντροφό του λόγω οικονομικών προβλημάτων, κι αυτό είναι μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον, 77% των ερωτηθέντων απάντησαν πως τα χρήματα στη σχέση τους είναι μεγαλύτερη πηγή στρες από το σεξ!

Γιατί; Μήπως επειδή έχουμε μάθει να ζητάμε αυτά που θέλουμε στο κρεβάτι, αλλά όταν η κουβέντα πάει στα λεφτά, δεν θεωρούμε το θέμα και τόσο…καυτό; Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και να κάνουμε με τον σύντροφό μας μία από τις πιο σημαντικές κουβέντες της σχέσης;

Ασχοληθείτε πρώτα με τα δικά σας οικονομικά

Είναι απαραίτητο να έχετε πρώτα εσείς η ίδια καλή σχέση με τα οικονομικά σας ζητήματα. Μην τα αγνοείτε. Η οικονομική κατάσταση μιας γυναίκας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, και πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κάθε σχέση ή φάση της ζωής της. Και μην το βάλετε κάτω επειδή δεν έχετε οικονομίες στην άκρη ή επειδή τα πράγματα έχουν ζορίσει τον τελευταίο καιρό. Το πρώτο βήμα σε κάθε πρόβλημα είναι να το αντιμετωπίσετε. Και μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως τώρα.

Ποτέ δεν φταίνε μόνο τα χρήματα

Μπορεί να νομίζετε ότι τσακώνεστε για τα χρήματα. Από την άλλη, μπορεί να νομίζετε ότι, αφού δεν τσακώνεστε για τα χρήματα, δεν υπάρχουν προβλήματα, και άρα δεν χρειάζεται να το συζητήσετε. Και όμως! Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συζητήσετε περί των οικονομικών, γιατί οι κουβέντες περί αυτού του θέματος, δεν είναι ποτέ απλά κουβέντες περί χρημάτων.

Όταν μιλάτε για τα λεφτά, αυτό που ουσιαστικά συζητάτε είναι οι προτεραιότητες που θέτετε όταν έχετε σχεδιάσει μια κοινή πορεία. Θα αγοράσετε σπίτι; Θα κάνετε παιδιά; Θα βοηθήσετε τους γονείς σας; Μήπως έχετε αποφασίσει να αγοράσετε αυτοκίνητο αλλά ο σύντροφός σας ξοδεύει τα χρήματά του σε άλλα ασήμαντα πράγματα; Όλα είναι θέμα κοινών αξιών, και του πώς λειτουργείτε οι δυο σας σαν ζευγάρι.

Εάν συζητήσετε και θέσετε κοινούς οικονομικούς στόχους, σίγουρα θα γλιτώσετε από πολλούς καβγάδες.  Οι μικροτσακωμοί για τα λεφτά μπορεί να φαίνονται υποδεέστεροι, αλλά μπορούν να γίνουν η αρχή για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη σχέση σας. Σύμφωνα με μελέτες, το 90% των τσακωμών σε έναν γάμο γίνονται για τα οικονομικά, αλλά ποτέ δεν είναι μόνο για τα χρήματα στην πραγματικότητα.

Ξεκινήστε την κουβέντα

Αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο βήμα. Αλλά γίνεται ευκολότερο σιγά σιγά. Όσο περισσότερο συζητάτε για τα οικονομικά σας, τόσο πιο ανώδυνο γίνεται. Αλλά ακόμα και αν τα συζητάτε συχνά, πάντα υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν.

Μην κρίνετε! 

Μην ξεκινάτε την κουβέντα κατηγορώντας τον σύντροφό σας για τον τρόπο που χειρίζεται τα οικονομικά του, ή για το ότι δεν έχει κάνει αρκετές οικονομίες. Μην κρίνετε την οικονομική κατάστασή του, για την οποία ούτως ή άλλως μπορεί να νιώθει άβολα. Η κουβέντα για τα χρήματα πρέπει να είναι κάθε άλλο παρά επικριτική, διαφορετικά δεν θα κάνετε καμία πρόοδο. Επίσης, εάν κάποιος από τους δύο νιώσει ότι στήνεται στον τοίχο, δεν θα νιώσει ούτε στο μέλλον άνετα για παρόμοιες συζητήσεις, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε να γίνει.

Λειτουργείστε σαν ομάδα

Τώρα λοιπόν που έχετε θέσει τις σωστές βάσεις για τη συζήτηση, μην ξεχνάτε πως είστε μαζί. Σκεφτείτε ότι τα χρήματα είναι και των δύο, και όχι του καθενός ξεχωριστά, γιατί ανεξάρτητα από το πώς τα διαχειρίζεστε, είστε ομάδα και παίρνετε μαζί αποφάσεις.

Διαλέξτε το σωστό πλαίσιο για να συνδυάσετε τα οικονομικά σας. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, ίσως είναι καλύτερα να ενώσετε κάποια χρήματα και να κρατήσετε κάποια για τον εαυτό σας, ώστε να είστε όσο αυτόνομοι θέλετε. Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε το σύστημα που θα ακολουθήσετε.

Να είστε ειλικρινείς

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι σίγουρα το να μην είστε ειλικρινείς. Υπάρχουν ζευγάρια που είναι χρόνια παντρεμένα και έχουν ολόκληρες κρυφές περιουσίες ο ένας από τον άλλο.

Εάν νιώθετε τόσο άβολα, ώστε να μην μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον σύντροφό σας για τα χρήματά σας, δεν μπορείτε καν να κάνετε τις επιλογές που θέλετε εσείς η ίδια. Η ειλικρίνεια και οι ξεκάθαρες κουβέντες είναι ο μόνος τρόπος να διαχειριστείτε τα κοινά οικονομικά σας ζητήματα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.