Πώς θα επιλέξετε τη γρηγορότερη ουρά στο σούπερ μάρκετ;

Πώς θα επιλέξετε τη γρηγορότερη ουρά στο σούπερ μάρκετ;

Σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που μας αρέσει είναι να στεκόμαστε σε μία ατελείωτη ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Και σαν να μην φθάνει αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι η διπλανή ουρά προχωρά πολύ πιο γρήγορα. Αφού καταραστείτε τον κόσμο… για την κακή σας τύχη, ίσως αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να έχετε επιλέξει καλύτερα.

Eπιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Δεν είστε οι μόνες! Συνήθως, στεκόμαστε πίσω από κάποιους ανθρώπους που έχουν λίγα πράγματα στο καρότσι τους πιστεύοντας ότι θα τελειώσουν γρηγορότερα… Κι όμως συχνά αυτή είναι μία πολύ κακή επιλογή, σύμφωνα με τα μαθηματικά.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό Dan Meyer που έχει μελετήσει το θέμα, είναι π.χ. προτιμότερο να σταθείτε πίσω από 2 ανθρώπους με ξέχειλο καρότσι, παρά πίσω από 3 ανθρώπους με λιγότερα πράγματα. Ο λόγος; Μα γιατί παίρνει χρόνο (τουλάχιστον 41 δευτερόλεπτα στην πραγματικότητα για να ανταλλαγεί ένας απλός χαιρετισμός με τον κάθε πελάτη και για να πληρώσει στο τέλος!

Αυτό σημαίνει ότι, όσο κι αν στην αρχή σας φαίνεται παράλογο, είναι καλύτερα να σταθείτε πίσω από έναν άνθρωπο με χιλιοφορτωμένο καρότσι με 100 πράγματα, παρά πίσω από τέσσερις ανθρώπους με 20 πράγματα στο καλάθι τους!

Πώς διαλέγουμε λοιπόν;

1. Επιλέξτε ουρές με νεότερους ανθρώπους. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι συνήθως καθυστερούν με την πληρωμή, με την πιστωτική τους κάρτα κ.λπ.

2. Παρατηρήστε τι περιέχει το καρότσι των μπροστινών σας (ακόμα και αν αυτό σημαίνει πώς θα μοιάζετε λίγο περίεργη!). Εάν καλάθι τους είναι υπερφορτωμένο, αλλά περιέχει ίδια προϊόντα (π.χ. 10 κουτιά γάλα), θα τελειώσουν πιο γρήγορα από ό,τι αν όλα είναι διαφορετικά.

3. Προτιμήστε τα ταμεία προς τα αριστερά! Γιατί; Επειδή, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες έχουν την τάση να πηγαίνουν προς τα δεξιά.

Αν λάβετε όλες αυτές τις συμβουλές υπόψη σας, ίσως καταφέρετε να κερδίσετε μερικά λεπτά από τη ζωή σας μη περιμένοντας στην ουρά…

Το θέμα της αναμονής σε μία ουρά είναι περισσότερο στο μυαλό μας! 

Και μετά από αυτά που είπαμε, υπάρχει και κάτι ακόμη. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν τον χρόνο που περιμένουν σε μία ουρά, περίπου κατά 40%!
Με άλλα λόγια έχουν την αίσθηση ότι χάνουν περισσότερο χρόνο, από όσος είναι στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον έδειξε ότι οι πελάτες εκνευρίζονται περισσότερο με μία μεγάλη ουρά, παρά με το πόσο γρήγορα κινείται. Έτσι, συνήθως, οι άνθρωποι στέκονται σε μία μικρή ουρά παρά σε μία μεγάλη ακόμη κι αν θα τελείωναν νωρίτερα!  Επιπλέον, η ψυχολογία έχει διαπιστώσει, ότι ο χρόνος σε μία ουρά μοιάζει μικρότερος αν κάτι μας αποσπάσει την προσοχή, π.χ. αν την ώρα που περιμένουμε χαζεύουμε του τίτλους των περιοδικών απέναντί μας ή πιάσουμε την κουβέντα με τον διπλανό μας.

Και κάτι ακόμη! Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν: «Σταματήστε να καταριέστε την κακή σας μοίρα και τον άδικο κόσμο… Θυμηθείτε όλες τις φορές που ήσαστε ήρεμοι, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο ομαλά…».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.