Πώς θα μείνετε αξέχαστη στο επαγγελματικό σας interview

Πώς θα μείνετε αξέχαστη στο επαγγελματικό σας interview

Πώς θα κάνετε τη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους; Σας παραθέτουμε εγγυημένες ερωτήσεις, που πρέπει να κάνετε στον υποψήφιο εργοδότη σας, για να ενημερωθείτε διεξοδικά για την εταιρεία που περιμένετε να σας προσλάβει, ενώ παράλληλα θα κερδίζετε τις εντυπώσεις!

Επιμέλεια: Δέσποινα Αρκουλάκη

Υπάρχουν κάποιες standard ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνετε σε κάθε σας επαγγελματική συνέντευξη, υπάρχουν όμως και κάποιες «απαγορευμένες» που καλό θα ήταν να τις αποφύγετε.

Προφανώς και είναι σημαντικό να μάθετε από τον «υποψήφιο-μελλοντικό» σας εργοδότη τα βασικά, αλλά μην τα ρωτήσετε χωρίς να τα συνδυάσετε μαζί με κάποιες πολύ έξυπνες ερωτήσεις που χωρίς αμφιβολία θα τον αφήσουν έκπληκτο.

Σίγουρα θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τον ίδιο, διότι θα δείξετε ότι είστε ένα άτομο συνειδητοποιημένο, που πατά γερά στα πόδια του και ξέρει πολύ καλά τι θέλει στη ζωή και στη δουλειά του. Οι ερωτήσεις που θα του κάνετε είναι οι εξής:

Ποιο προσόν θα ξεχωρίσετε σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο για να τον προσλάβετε;

Είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια γεύση για το τι ψάχνει η εταιρεία που σας ενδιαφέρει, αλλά και για να δείτε, αν είστε εσείς αυτή η προσωπικότητα, η οποία αναζητείται. Για παράδειγμα αν το μεγαλύτερο προσόν σας είναι η κοινωνικότητα και η εταιρεία ψάχνει για ένα άτομο το οποίο χρειάζεται για ατομική εργασία, μαντέψτε ποιος δεν θα μείνει και πολύ ευχαριστημένος από αυτήν τη θέση!

Πως ορίζει και μετράει η εταιρεία την επιτυχία;

Οι μελλοντικοί σας εργοδότες χρειάζονται άτομα, τα οποία γνωρίζουν και προσπαθούν να φτάσουν τον επαγγελματικό τους στόχο και εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν κάποιον να διεκδικεί ατομική και ομαδική επιτυχία σχετικά με την εταιρεία. Ρωτώντας λοιπόν πώς μετράει μια εταιρεία την επιτυχία της και αναγνωρίζει τα επιτεύγματα, έμμεσα δείχνετε ότι ήδη σχεδιάζετε να είστε ένα επιτυχημένο μέρος όλου αυτού του συνόλου.

Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας;

Η κουλτούρα της εταιρείας είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί να σταθεί κύριος λόγος για να κρατήσει ή για να αφήσει κάποιος μια δουλειά. Οι εργοδότες θα δουν μέσα από αυτή σας την ερώτηση, ένα άτομο που καταλαβαίνει τη σημασία της συναδελφικής σχέσης αλλά και το αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην επιτυχία του συνόλου, το οποίο συνεπάγεται και την επιτυχία της δουλειάς γενικότερα.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο σε αυτήν τη δουλειά;

Ρωτώντας κάποιον που γνωρίζει από πρώτο χέρι «τι εστί» αυτή η εταιρεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια πραγματική ιδέα για τα πάντα. Για αυτό λοιπόν μην διστάσετε να ρωτήσετε τι απολαμβάνει ο συνομιλητής σας περισσότερο στο εργασιακό αυτό περιβάλλον. Είναι ένας εκλεπτυσμένος αλλά και επαγγελματικός τρόπος για να κατευθύνετε σε προσωπικό επίπεδο τη συνέντευξη, χωρίς όμως να περάσετε κανένα όριο. Δίνει στον εργοδότη την ευκαιρία να μιλήσει λίγο για τον εαυτό του αλλά είναι και ένας τρόπος για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα αν αυτή η θέση σας ικανοποιεί.

Πώς μπορώ να φανώ χρήσιμος στην ομάδα;

Από το να ρωτήσετε «Τι περιμένετε από εμένα;» σε μια συνέντευξη, για να καταλάβετε τον ρόλο σας, καλύτερα να ρωτήσετε πώς μπορείτε να δώσετε αξία σε όλο το concept. Ρωτήστε ποιο είναι το όραμα της εταιρείας, και πάρτε ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο μέσα από αυτήν σας την ερώτηση. Έτσι θα δείξετε ότι η απάντηση που θα λάβετε θα τύχει επεξεργασίας από μέρους σας για να ενσαρκώσετε το όραμα αυτό.

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συνοδεύει αυτήν τη θέση ;

Και πάλι ζητώντας μια οριστική απάντηση ωφελείτε εσάς αλλά και εκείνον που κάνει τη συνέντευξη. Επιτρέπει σε εκείνον να εστιάσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις από το να παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με τη θέση αλλά και σε εσάς να έχετε μια ενιαία εικόνα για τον ρόλο που θα χρειαστεί να παίξετε.

Υπάρχει κάποιο αστείο γεγονός σχετικά με αυτήν την εταιρεία;

Οι περισσότερες συνεντεύξεις – ανάλογα και με τη θέση βέβαια – τείνουν να γίνονται κάπως απρόσωπες, στεγνές και κάπως βαρετές καθότι προσπαθούν να κρατηθούν οι τύποι. Ενώ δεν πρέπει να σκαλίζετε ποτέ εξαιρετικά προσωπικές πληροφορίες, ένας τρόπος για να κάνετε τα πράγματα περισσότερο ενδιαφέροντα είναι να ζητήσετε να μάθετε κάποιο αστείο γεγονός σχετικά με την εταιρεία για την οποία ελπίζετε να εργαστείτε.

Αυτό δίνει στο άτομο που κάνει τη συνέντευξη μια ευκαιρία να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις προηγούμενες ερωτήσεις, ενώ παράλληλα εξακολουθείτε να παίρνετε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εταιρεία. Αφήστε που με αυτόν τον τρόπο κάπως «σπάτε τον πάγο»!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.