Πώς τα σαμπό έγιναν κομμάτι της μόδας και ο απόλυτος οδηγός για να τα φορέσετε

Πώς τα σαμπό έγιναν κομμάτι της μόδας και ο απόλυτος οδηγός για να τα φορέσετε

Το λεξικό ορίζει ως σαμπό ένα παπούτσι με χοντρή ξύλινη σόλα. Στην πράξη, είναι συνήθως χωρίς πλάτη και έχει σόλα τύπου πλατφόρμας. Το στιλ ανάγεται στη Σκανδιναβία του 14ου αιώνα — για αιώνες στη συνέχεια, οι αγρότες και η εργατική τάξη φορούσαν αυτά τα τσόκαρα για άνεση και προστασία. Ωστόσο, το χοντρό και άκομψο ξύλινο παπούτσι δεν έγινε κομμάτι μόδας, μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η Wikipedia αναφέρει ότι τα σαμπό ξεκίνησαν την άνοδό τους στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν και οι άνδρες και οι γυναίκες άρχισαν να τα φορούν χάρη στο εξαιρετικά δημοφιλές σουηδικό συγκρότημα των ABBA.

Το διάσημο σουηδικό συγκρότημα ABBA έφερε τα ξύλινα σαμπό στη μόδα τη δεκαετία του 1970 // Διαφήμιση με τα σαμπό των ΑΒΒΑ το 1979 στη Γερμανία
Το διάσημο σουηδικό συγκρότημα ABBA έφερε τα ξύλινα σαμπό στη μόδα τη δεκαετία του 1970 // Διαφήμιση με τα σαμπό των ΑΒΒΑ το 1979 στη Γερμανία

Τα τσόκαρα είναι ένα είδος υποδημάτων που είναι γνωστό παγκοσμίως, ωστόσο η εμφάνισή τους και το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται μπορεί να διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη γεωργία, ορισμένα είδη τσόκαρα φοριούνται ειδικά για διάφορα είδη χορού, γεγονός που καταδεικνύει την ποικιλομορφία του παπουτσιού.

Σε αυτόν τον πίνακα του Fritz von Uhde το 1883 απεικονίζεται το ολλανδικό χωριό Zandvoort, με τα ξύλινα τσόκαρα του 19ου αιώνα να τα φορούν μικροί και μεγάλοι // Πίνακας του Pieter Ρietersz με τεχνίτη που φορά ξύλινα σαμπό
Σε αυτόν τον πίνακα του Fritz von Uhde το 1883 απεικονίζεται το ολλανδικό χωριό Zandvoort, με τα ξύλινα τσόκαρα του 19ου αιώνα να τα φορούν μικροί και μεγάλοι // Πίνακας του Pieter Ρietersz με τεχνίτη που φορά ξύλινα σαμπό

Τα σκαλιστά ξύλινα σαμπό παρουσιάστηκαν στις αρχές του 1300 στην Ευρώπη και ενώ αρχικά τα φορούσαν οι αγρότες και οι κατώτερες τάξεις,  έγιναν μοντέρνα επιλογή υποδημάτων από τον 14ο αιώνα. Τα τσόκαρα προέρχονται από τα παπούτσια “calceus”, τα οποία ήταν παπούτσια με ξύλινη σόλα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Τα παραδοσιακά σαμπό από ξύλο στην Ολλανδία
Τα παραδοσιακά σαμπό από ξύλο στην Ολλανδία

Τα παλαιότερα σωζόμενα ευρωπαϊκά ξύλινα παπούτσια που μοιάζουν με τα σαμπό που φοριούνται ακόμα σήμερα έχουν βρεθεί στην Ολλανδία και χρονολογούνται από το 1230 και το 1280.

Πώς φτιάχνονταν;

Φωτογραφικά στιγμιότυπα του 1900 με γυναίκες και άνδρες με σαμπό
Φωτογραφικά στιγμιότυπα του 1900 με γυναίκες και άνδρες με σαμπό

Παραδοσιακά, τα τσόκαρα κατασκευάζονταν στο χέρι από ένα ενιαίο τετράγωνο κομμάτι ξύλου, το οποίο έβρεχαν στο νερό, μετά το χτυπούσαν με τσεκούρι και στη συνέχεια το λείαιναν να πάρει το σχήμα.

εχνίτης στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν τα σαμπό ήταν τα παπούτσια των αγροτών και εργατών // Κορίτσια της μόδας με σαμπό το 1970
εχνίτης στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν τα σαμπό ήταν τα παπούτσια των αγροτών και εργατών // Κορίτσια της μόδας με σαμπό το 1970

Οι τεχνίτες που ειδικεύονται στην κατασκευή τσόκαρων ήταν κοινώς γνωστοί ως μπότζερ και προτιμούσαν να χρησιμοποιούν ξύλα που δεν σχίζονται εύκολα. Στη συνέχεια τα τσόκαρα αυτά βάφτηκαν και τα στιλ και τα σχέδια διέφεραν σε όλη την Ευρώπη ανάλογα με την τοπική μόδα.

Υπάρχουν τρεις τύποι: ολόκληρο παπούτσι ή ξύλινο επάνω μέρος, που συνήθως συνδέεται με τα ολλανδικά ή ξύλινη σόλα. Τα τσόκαρα ολόκληρων ποδιών φοριόνταν παραδοσιακά ως προστατευτικός ρουχισμός στη γεωργία, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα ορυχεία, και ενώ εξακολουθούν να φοριούνται σε αυτές τις βιομηχανίες σήμερα, φοριούνται επίσης από νοσοκόμες και σεφ τόσο για προστασία όσο και για άνεση.

Τα σαμπό κάνουν έναν χαρακτηριστικό ήχο κρότου όταν φοριούνται, κάτι που ενέπνευσε τον χορό τσόκαρων στη βικτωριανή Βρετανία. Τον 18ο αιώνα, ο χορός τσόκαρων είχε φτάσει στην Αμερική και το παραδοσιακό τσόκαρο ενέπνευσε το σχέδιο του μοντέρνου παπουτσιού που γνωρίζουμε σήμερα.

Στο σήμερα

Τα μοντέρνα σχέδια σαμπό συχνά συνδυάζουν το παραδοσιακό στιλ με πιο μοντέρνα υλικά, όπως δέρμα και ύφασμα. Στη δεκαετία του ’70 και του ’80, τα σουηδικά σαμπό έγιναν ένα μοντέρνο αξεσουάρ τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Όταν φοριόνταν χωρίς κάλτσες, θεωρούνταν μια πρωτοποριακή και ανατρεπτική έκφραση μόδας.

Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, τα τσόκαρα και τα σανδάλια με τακούνι με πλατφόρμα ήταν απίστευτα μοντέρνα για τις γυναίκες. Το μεγάλο μεσαίο τμήμα της φτέρνας, το οποίο συνήθως κυμαινόταν μεταξύ 10 και 12 εκ., ήταν συνήθως κατασκευασμένο από φελλό, ενώ η σόλα από καουτσούκ είχε συχνά ένα απαλό χρώμα που έμοιαζε με άμμο.

Ο Louis Vuitton εμπνεύστηκε από τα παραδοσιακά σαμπό, δημιουργώντας τη δική του εκδοχή και προκαλώντας την προσοχή στη συλλογή άνοιξη-καλοκαίρι 2010
Ο Louis Vuitton εμπνεύστηκε από τα παραδοσιακά σαμπό, δημιουργώντας τη δική του εκδοχή και προκαλώντας την προσοχή στη συλλογή άνοιξη-καλοκαίρι 2010

Τα σαμπό με πλατφόρμα έχουν επίσης εμφανιστεί στην υψηλή μόδα. Οι Ολλανδοί σχεδιαστές Viktor & Rolf συμπεριέλαβαν τσόκαρα με τακούνια στη χειμερινή τους συλλογή 2007/08. Για να επιστρέψουν και πάλι το 2010 χάρη στους κορυφαίους σχεδιαστές όπως η Chanel και ο Louis Vuitton που τα συμπεριέλαβαν στη συλλογή τους για την άνοιξη-καλοκαίρι.

2007 Viktor & Rolf ReadytoWear

Τα τσόκαρα μπήκαν στο προσκήνιο της μόδας όταν εμφανίστηκαν στη συλλογή Ready-to-Wear του 2007 των Viktor & Rolf. Αυτά τα σχέδια παρουσίαζαν έντονα χρώματα και περίπλοκα μοτίβα.

Chanel SS 2010

Το ιδιόρρυθμο παπούτσι έλαβε άλλη μια εξέχουσα υποστήριξη σχεδιαστών το 2010. Οι σχεδιαστές SS του 2010 της Chanel αγκυροβολήθηκαν από μοντέρνα τσόκαρα με τακούνια πλατφόρμας, χοντρές αγκράφες και μεταλλικές λεπτομέρειες με καρφιά. Αυτό το στυλ αντιγράφηκε έκτοτε από τις μάζες, σε σημείο που βρίσκονταν φτηνές εκδόσεις παντού.

Ενώ τα σαμπό είναι ουσιαστικά ένας πρακτικός τύπος παπουτσιών, παραμένουν ένα πραγματικά εμβληματικό είδος παπουτσιών χάρη στο μοναδικό τους σχήμα, με τις παραλλαγές του σχεδίου να παραμένουν πιστές στην παραδοσιακή εμφάνιση του παρελθόντος.

Ο απόλυτος οδηγός: Πώς να φοράτε τσόκαρα

Η Stella McCartney, η Chloe, η Bottega Veneta και ο Bruno Cucinelli θα σας κάνουν να ξοδέψετε εκατοντάδες σε ένα ζευγάρι σαμπό αυτή τη σεζόν. Ενώ η τάση είναι «καυτή», το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα προσθέτουν όγκο στο κάτω μισό σας.

Για να τα φορέσετε με επιτυχία, πρέπει να εξισορροπήσετε αυτόν τον όγκο – κάτι που μπορεί να απαιτεί περισσότερη σκέψη! Αλλά αυτή είναι μια πρόκληση μόδας που μπορείτε να αντιμετωπίσετε.

Διαβάστε παρακάτω για έναν οδηγό για το πώς να φορέσετε τα σαμπό, καθώς και τις συνήθεις ερωτήσεις για το στιλ με αυτό το είδος παπουτσιού.

Η πρόκληση της εξισορρόπησης του όγκου του παπουτσιού:

Πώς λοιπόν επιτυγχάνετε αυτή την ισορροπία; Υπάρχουν τρία βήματα εδώ:

Συμβουλή 1: Επιλέξτε ένα άλλο κομμάτι που είναι οπτικά τολμηρό ή έχει φουσκωτό σχήμα

Μερικές κομψές ιδέες εδώ περιλαμβάνουν:

 • Εντυπωσιακό κολιέ
 • Πολύχρωμο μαντίλι
 • Τολμηρά σκουλαρίκια και τα μαλλιά κότσο
 • Παίξτε το καλύτερο χαρακτηριστικό σας με εντυπωσιακό μακιγιάζ, όπως σε ένα smokey eye ή ένα κόκκινο κραγιόν
 • Φούστα ή φόρεμα σε γραμμή Α.
 • Cropped σακάκι ή blazer με κομψά διακοσμητικά
 • Μακρυμάνικο crop top
 • Μπλουζάκι ή φωτεινό τοπ
Συμβουλή 2: Τονίστε τη μέση σας

Η επισήμανση της μέσης σας βοηθά να αποφύγετε το πρόβλημα να είστε ογκώδης παντού. Ένα φαρδύ παντελόνι με φαρδύ τοπ και χοντρά παπούτσια δημιουργεί το σχήμα μιας μεγάλης… βελανιδιάς. Αυτό δεν είναι υπέροχο για καμία. Η επιδιόρθωση; Προσθέστε μια ζώνη και ξαφνικά γίνεστε κλεψύδρα.

Οι τακτικές που τονίζουν τη μέση περιλαμβάνουν:

Φορέστε ζώνη. Πειραματιστείτε με χοντρά και λεπτά στιλ για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Κάντε το ίδιο με ζώνες με σχέδια και μονόχρωμα.

Φορέστε κομμάτια με στριφώματα που πέφτουν στη μέση σας – κομμένα μπλουζάκια και σακάκια. Ψηλόμεσο παντελόνι ή φούστα.

Συμβουλή 3. Δείξτε τους αστραγάλους σας

Το γυμνό δέρμα πάνω από το παπούτσι σας είναι μια άλλη στρατηγική που καθορίζει το σχήμα. Επιπλέον, ο διαχωρισμός μεταξύ των ρούχων και των υποδημάτων σας θα αναδείξει τα παπούτσια σας. Αν πρόκειται να φορέσετε ένα μοντέρνο δερμάτινο σαμπό, θέλετε να το δουν όλοι, σωστά;

Δείτε Επίσης
Τι νέο κυκλοφορεί από τις μεγάλες εταιρείες μόδας - Ανακαλύψτε τι θα φοράμε

Αποκτήστε γυμνούς αστραγάλους με κομμένα παντελόνια, ή (πιο προφανώς) μεσαίου μήκους ή μίνι φούστες και φορέματα.

Σημειώστε ότι τα μακρύτερα ρούχα συχνά λειτουργούν καλύτερα με τσόκαρα σε στιλ σανδάλι ή με τακούνι. Εάν τα σαμπό σας είναι κλασικά ή πολύ χοντρά, καλύτερα να δείξετε περισσότερο πόδι.

Ιδέες για συνδυασμούς με σαμπό

 • Τα ταλαιπωρημένα τζιν φαίνονται υπέροχα με σαμπό: Μπορείτε να φορέσετε ένα ξεφτισμένο στρίφωμα, cropped jean ή ένα boyfriend jean με ρεβέρ. Οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές φαίνεται εκπληκτική με τα σαμπό. Δοκιμάστε το στενό σας τζιν με τσόκαρα.

 • Με ανάλαφρο μίντι φόρεμα: Ένας εύκολος τρόπος να συνδυάσετε τα σαμπό σας είναι με ένα ελαφρύ, μίντι φόρεμα. Το ανάλαφρο του φορέματος είναι μια ωραία αντίθεση με το βαρύ τσόκαρο.

 • Με ένα χαριτωμένο μπλουζάκι (και μην ξεχνάτε το κόκκινο!): Τις χαλαρές μέρες, για παράδειγμα, συνδυάστε τα σαμπό με τζιν και ένα χαριτωμένο μπλουζάκι. Προσθέστε μεγάλα γυαλιά ηλίου και ακατάστατα μαλλιά και ειδικά αν επιλέξετε ένα πιο τολμηρό παπούτσι, όπως ένα έντονο κόκκινο θα μοιάζει σαν να βγήκατε από σελίδα περιοδικού!

 • Με cropped παντελόνι: Όταν χρειάζεστε ένα πιο εκλεπτυσμένο ντύσιμο, φορέστε τα με κομμένα, ίσια παντελόνια. Ολοκληρώστε την εμφάνιση με ένα απλό, δεμένο τοπ και ζώνη.

 • Mε φούστα ή φόρεμα σε γραμμή Α: Τις μέρες που νιώθετε με παιχνιδιάρικη διάθεση, προσθέστε ένα ζευγάρι σαμπό σε μια φούστα (ή φόρεμα) σε γραμμή Α. Με αυτό το ρούχο, τα έντονα χρώματα έχουν μια πιο νεανική ατμόσφαιρα.

 • Εάν προτιμάτε να υποβαθμίσετε την αίσθηση «της μαθήτριας», επιλέξτε πιο σκούρα, ουδέτερα χρώματα όπως το γκρι, το καφέ και το ναυτικό μπλε.

 • Σαμπό με σορτς: Τα σορτς και τα τσόκαρα είναι ένα πράγμα! Τα τσόκαρα με σορτς δημιουργούν ένα άνετο και εύκολο ντύσιμο που είναι επίσης πολύ κομψό. Ξεκινήστε με μαύρα τσόκαρα, προσθέστε τζιν σορτς και ένα απλό μπλουζάκι ή τοπ με κουμπιά.

Συχνές ερωτήσεις για τα clogs

Ακόμα αναρωτιέστε πώς να φοράτε τσόκαρα; Εντάξει, δεν είστε η μόνη. Υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που αναδύονται συχνά σχετικά με το styling.

1. Να φοράω κάλτσες με σαμπό;

Μπορείτε να φορέσετε κάλτσες με σαμπό. Ωστόσο, αυτή είναι μια στρατηγική μόδας υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής! Η εμφάνιση μπορεί είτε να σας εκτοξεύσει στο καθεστώς της βασίλισσας της μόδας ή μπορεί απλά να φαίνονται ατημέλητα.

Για να επιτύχετε το εφέ της κατάστασης της βασίλισσας της μόδας, διατηρήστε το υπόλοιπο ντύσιμό σας τακτοποιημένο και δομημένο. Αποφύγετε τις μακριές ζακέτες ή τις υπερμεγέθεις σιλουέτες.

2. Είναι μόνο για το καλοκαίρι;

Ναι, μπορείτε να φοράτε σαμπό και τις άλλες εποχές αλλά είναι ένα στιλ που έχει συνδυαστεί κατά κύριο λόγο με τις καλοκαιρινές εμφανίσεις μας. Συνδυάστε με σορτς ή μια όμορφη φλοράλ φούστα.

3. Πώς να φοράτε σαμπό στη δουλειά;

Κλασικά ή σε στιλ mule σε συνδυασμό με ένα ίσιο παντελόνι ή μία μίντι φούστα, ζώνη και μαλακό πλεκτό πουλόβερ συνθέτουν μία κομψή εμφάνιση για το γραφείο.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.