Ολόσωμη φόρμα: Από τους αλεξιπτωτιστές… στη μόδα της άνοιξης 2021!

Κοιτάζοντας τη μόδα της σεζόν, φαίνεται ότι η τάση προς το απλοποιημένο, άνετο ντύσιμο συνεχίζεται. Οι σχεδιαστές ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία για εύκολες λύσεις στις ανοιξιάτικες-καλοκαιρινές συλλογές του 2021. Κι έτσι, ένα πλήθος από ολόσωμες φόρμες, ιδανικές για κάθε στιγμή και γούστο είναι εδώ. Οι φόρμες όμως, έχουν τη δική τους ιστορία που ξεκινά το 1919… και τους αλεξιπτωτιστές της εποχής μέχρι να προσγειωθούν… στη γυναικεία γκαρνταρόμπα!
Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι ολόσωμες φόρμες, όπως και τα φορέματα, προσφέρουν μια αβίαστη και ολοκληρωμένη εμφάνιση με ένα μόνο κομμάτι. Από τις εμπνευσμένες από τη δεκαετία του ’70 έως τις χρηστικές boilersuits, υπάρχει μία εκδοχή για κάθε στιλ ή περίσταση. Και η φετινή μόδα (που συνεχίζεται από πέρυσι), έχει πολλά να προτείνει!
Jumpsuit ή το ένδυμα των αλεξιπτωτιστών και άλλες ιστορίες…

Η αγγλική ονομασία της ολόσωμης φόρμας jumpsuit δεν είναι τυχαία (σε ελεύθερη μετάφραση, το «ένδυμα για πήδημα») αλλά σχετίζεται με την προέλευση του ρούχου.
Το jumpsuit είναι ένα ολόσωμο ένδυμα, σφιχτό στο σώμα, το οποίο καλύπτει τα χέρια και τα πόδια και αρχικά δημιουργήθηκε το 1919, ως λειτουργική στολή για τους αλεξιπτωτιστές.
Λίγα χρόνια αργότερα επινοήθηκε μία άλλου τύπου ολόσωμη φόρμα, με πιο φαρδιά και χαλαρή γραμμή που ονομάστηκε boiler suit και υιοθετήθηκε από τους άνδρες που εργάζονταν στα εργοστάσια καύσης άνθρακα, (επίσης καθόλου τυχαία η ονομασία τους).

Αυτές οι φόρμες φορέθηκαν στη συνέχεια και από τις γυναίκες που εργάζονταν στην παραγωγή πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με μία τροποποίηση: έγιναν πιο φαρδιές στα πόδια για να εφαρμόζουν καλύτερα.
Αλλά ας μην ξεχνάμε και τις σαλοπέτες, μία άλλη μορφή φόρμας, την οποία εμπνεύστηκαν οι Levi Strauss και Jacob Davis το ακόμη πιο μακρινό 1890 και είχε ήδη αποτελέσει ένδυμα των εργατών αλλά και των γεωργών και των εκτροφέων βοοειδών στην Αμερική.

Από εργατικό ένδυμα… στον δρόμο της προς την Υψηλή Ραπτική!
Πιθανότατα λόγω της πιο ίσιας και εφαρμοστής γραμμής του, το jumpsuit ήταν το πρώτο από τα τρία ενδύματα εργασίας που κέρδισε τη μόδα.
Τη δεκαετία του 1930, η σχεδιάστρια μόδας Elsa Schiaparelli άρχισε να δημιουργεί ολόσωμες φόρμες για την κομψή πελατεία της. Στην αρχή βέβαια, ήταν ελάχιστες οι γυναίκες που τόλμησαν να τις φορέσουν και προέρχονταν από την Υψηλή κοινωνία με ανατρεπτικές ιδέες…

Η Vera Maxwell, η Αμερικανίδα σχεδιάστρια διάσημη για το σπορ στιλ της πήρε τη σκυτάλη στα μέσα της δεκαετίας του 1940, κάνοντας τις φόρμες της πιο καθημερινές, αν και εξακολουθούσαν να αποτελούν μία καινοτομία.
Άλλωστε, οι φόρμες που φορούσαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν κυρίως χρηστικές και η χρήση τους περιοριζόταν στο πλαίσιο του εργοστασίου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ορισμένοι Αμερικανοί σχεδιαστές, όπως ο Bonnie Cashin, άρχισαν να πειραματίζονται με βραδινές φόρμες. Χρειάστηκε όμως, άλλη μία δεκαετία για να γίνει πραγματικά δημοφιλής η μόδα της φόρμας.
Η πρώτη εμφάνιση στο Vogue και ο Yves Saint Laurent
Το jumpsuit έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Vogue τον Σεπτέμβριο του 1964. Φωτογραφημένο από τον ανεπανάληπτο φωτογράφο Irving Penn, η καφέ φόρμα από μάλλινο ζέρσεϊ δημιουργία του Guy Laroche συνδυάστηκε με ένα δερμάτινο σακάκι κι έκανε πάταγο. Αποτέλεσε μία τολμηρή πρόταση, αλλά λίγους μήνες αργότερα κατάφερε να γίνει τάση.

Τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970 ήταν σημαντικά χρόνια για τη φόρμα: φόρμες για αθλητισμό, φόρμες για κάθε μέρα, δερμάτινες, αλλά και από πολυτελή υφάσματα και στολισμένες με λουλούδια, στρας ή πούλιες για το βράδυ.
Σχεδόν κάθε σχεδιαστής είχε τη δική του εκδοχή, από τον Oscar de la Renta και τον Christian Dior έως τον André Courrèges και τον Yves Saint Laurent, με τον τελευταίο να δημιουργεί απαράμιλλης κομψότητας και έμπνευσης κομμάτια.

Στη δεκαετία του 1970, η ολόσωμη φόρμα γίνεται unisex, και φορέθηκε τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Η Cher και ο Elvis υιοθέτησαν το στιλ ως μέρος της σκηνικής τους παρουσίας, ενώ οι θαμώνες του θρυλικού κλαμπ Studio 54 στη Νέα Υόρκη, χόρευαν στους ρυθμούς της ντίσκο με τις κομψές φόρμες του Halston.

Μέχρι το 1980, το jumpsuit είχε γίνει τόσο δημοφιλές που ο Αμερικανός σχεδιαστής Geoffrey Beene το ανακήρυξε «το βραδινό ένδυμα του επόμενου αιώνα».
Αλλά η μόδα της φόρμας μπορεί να έχει φτάσει σε σημείο… κορεσμού, κι έτσι έπεσε σε «δυσμένεια» από το 1990 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια, το 2002, ο Nicolas Ghesquière, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balenciaga εκείνη την εποχή, άρχισε να πειραματίζεται με υφάσματα και μοτίβα, στέλνοντας μια αναθεωρημένη εκδοχή της φόρμας στην πασαρέλα. Μία νέα εποχή είχε ξεκινήσει.

Εύκολη στη χρήση, ευπροσάρμοστη, με πολλά πρόσωπα, η φόρμα έχει γίνει τις τελευταίες σεζόν ένα μοντέρνο και βασικό κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021

Από τις χρηστικές έως τις πιο εντυπωσιακές, οι ευέλικτες φόρμες εμφανίζονται στις συλλογές για την άνοιξη- καλοκαίρι 2021 των μεγαλύτερων οίκων. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην τάση της ολόσωμης φόρμας από τις πασαρέλες της άνοιξης.
Στιλ και λειτουργικότητα
Για πρώτη φορά, καθιερώθηκε ως στρατιωτική στολή κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συνεχίζει να αποτελεί στολή εργασίας για πολλούς. Στη μόδα, οι σχεδιαστές έχουν αξιοποιήσει τις χρηστικές ρίζες της με τη Max Mara να παρουσιάζει μία ουδέτερη, ολόσωμη φόρμα με κορδόνια και τσέπες στο σόου της άνοιξης/καλοκαιριού του 2021 της, ενώ η Stella McCartney λάνσαρε μια tie-dye boilersuit με τσέπες και ζώνη στη μέση και Salvatore Ferragamo μοιάζει να αντιγράφει τη φόρμα των αλεξιπτωτιστών… σε απόχρωση λιλά!
Disco Εra

Η εποχή της ντίσκο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και της δεκαετίας του ’70 καθιέρωσε την ολόσωμη φόρμα ως κομμάτι της μόδας και το φανταχτερό ύφος της εποχής μπορεί να φανεί στις σύγχρονες εκδόσεις της τάσης.
Οι Balmain και Tom Ford επέλεξαν λαμπερές φόρμες με αβυσσαλέα ντεκολτέ και εντυπωσιακά φινιρίσματα που θυμίζουν έντονα τις ημέρες του Studio 54, ενώ οι εκσυγχρονισμένες φόρμες του Saint Laurent και της Chanel κινούνται σε πιο μοντέρνες σιλουέτες.
Σαν άψογο κοστούμι

Η τάση της του κοστουμιού, που θυμίζει άψογα ανδρικά καλοραμμένα σακάκια και παντελόνια των πρόσφατων σεζόν, συνεχίζεται για την άνοιξη-καλοκαίρι του 2021. Με έμπνευση από τα κοστούμια οι οίκοι, όπως η Bottega Veneta, οι Dsquared2 και ο Hermès δημιουργούν φόρμες με τέλεια εφαρμογή και ξεχωριστό στιλ.
Πολυτελές Δέρμα

Για ένα κομψό και αβίαστο σύνολο, μια δερμάτινη φόρμα είναι το ιδανικό κομμάτι. Συνδυασμένη με ένα επίσης δερμάτινο πανωφόρι ή με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια στη Celine, το πολυτελές υλικό δίνει ένα edgy χαρακτήρα στην τάση, ενώ αποκτά εντυπωσιακό χαρακτήρα, συνδυασμένο με δερμάτινο σακάκι στον Burberry.
Ανάλαφρο και πολύ καλοκαιρινό στιλ

Με χρώμα, καρό ή διάφορα print αλλά και με καθαρή αίσθηση καλοκαιριού, οι φόρμες συνεχίζουν την… πορεία τους. Στην απόχρωση της άμμου και φαρδιά χαλαρή γραμμή για τον οίκο Fendi.
Στα ροζ-μοβ με βαθιές τσέπες και γυρισμένα μπατζάκια για τον οίκο Isabel Marant, ενώ ο Mario Dice παρουσίασε μία δροσερή εκδοχή σε καρό πράσινο και λευκό σε συνδυασμό με κίτρινα αξεσουάρ για το φετινό καλοκαίρι.
