1970: Η δεκαετία των πρώτων top models





1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
1970: Η δεκαετία των πρώτων top models
Τα μοντέλα των ’70s αντικατόπτριζαν στο έπακρο το πνεύμα της εποχής τους και κατέκτησαν το δικαίωμα να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πρώτα top models του 20ού αιώνα.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Πολύ πριν τα 80s και τη χρυσή εποχή των top models, όπως η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Λίντα Εβαντζελίστα, η Ναόμι Κάμπελ και η Σίντι Κρόφορντ, που δεν “σηκώνονταν από το κρεβάτι τους για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα”, όπως δήλωναν ευθαρσώς, υπήρχε μια σειρά μοντέλων που άνθισε στη δεκαετία του ’70. Γυναίκες που κατάφεραν να τολμήσουν, να καταρρίψουν εμπόδια, να ζητήσουν εξαψήφιες αμοιβές και να ερωτευτούν πρώτες τα “κακά” παιδιά του ροκ δημιουργώντας έναν μύθο γύρω από τα ονόματά τους.
Η Τζέρι Χόλ (Jerry Hall), η Τεξανή αμαζόνα με τα μακριά χρυσά μαλλιά και τα ατελείωτα πόδια, μπήκε στον χώρο της μόδας σε ηλικία μόλις 16 ετών και κατάφερε σε χρόνο μηδέν να γίνει μούσα του Brian Ferry, να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από βίντεο κλιπ της εποχής, να τον εγκαταλείψει για τον τραγουδιστή των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ και να γίνει κυρία Jagger, ενώ την ίδια στιγμή έκανε σημαντική καριέρα μπροστά από τις κάμερες και μέσα από τις σελίδες των περιοδικών.
Άλλα σημαντικά μοντέλα της δεκαετίας ήταν η Λόρεν Χάτον (Lauren Hutton), το πρώτο μοντέλο με πανάκριβο συμβόλαιο στη Revlon (το πρώτο σημαντικό συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία μέχρι τότε), και η Σομαλή και μούσα του Yves Saint Laurent, Ιμάν (Iman) που έγινε το πρώτο μαύρο top model του κόσμου. Γι’ αυτές, οι επικερδείς συμφωνίες με μεγάλα brands και οι αποκλειστικές συνεργασίες με σχεδιαστές και οίκους ήταν στην καθημερινή ατζέντα, κατόρθωμα που ως τότε τα μοντέλα δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν.
Ανάμεσα στις εντυπωσιακές παρουσίες που ξεχώρισαν, τόσο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όσο και για την “άγρια” διάθεσή τους ήταν η Τζάνις Ντίκινσον (Janice Dickinson) που ξεχώριζε για το εξωτικό της look -κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο διάσημος φωτογράφος Peter Beard στο περίφημο editorial “σαφάρι” που είχε λάβει χώρα στην Αφρική. Στα τέλη των ’70s, ένα ακόμη μοντέλο με εναλλακτική εμφάνιση και ύφος, η Τζία Καράντζι (Gia Carangi) σάρωσε τον χώρο της μόδας χάρη στο μυστήριο που ανέδυε και τον κακό της χαρακτήρα – εκ διαμέτρου αντίθετη με τα μοντέλα που είχε συνηθίσει ο κόσμος τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Τζία δεν φοβόταν να ποζάρει γυμνή και ως εκ τούτου κατάφερνε να προβοκάρει και να δημιουργήσει αίσθηση.
Το πρώτο, ωστόσο, μοντέλο που αμείφθηκε με το αστρονομικό για την εποχή ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ήταν η Μαργκό Χέμινγουέι (Margaux Hemingway) -δ ισέγγονη του πασίγνωστου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουέι – η οποία αψήφησε την οικογενειακή επαγγελματική παράδοση για να ακολουθήσει καριέρα μοντέλου και μετέπειτα ηθοποιού. Το 1975, η ξανθιά καλλονή, έγινε το πρόσωπο του αρώματος “Babe” του οίκου Fabergé με αμοιβή ένα εκατομμύριο δολάρια, σπάζοντας έτσι όλα τα ρεκόρ και στρώνοντας τον δρόμο για τις μετέπειτα ακόμη πιο υψηλές απολαβές των top models στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Δυστυχώς, η πανέμορφη Μαργκό αυτοκτόνησε το 1996 σε ηλικία μόλις 42 ετών με υπερβολική δόση ναρκωτικών και έγινε έτσι το πρώτο επίσης θύμα μιας μόνιμης πλέον “πληγής” της μόδας, που ξεκίνησε και αυτή στη διάρκεια των ’70s: των απαγορευμένων ουσιών…