To status quo της μόδας άλλαξε: Οι γυναίκες κρατούν τα ηνία τής Υψηλής ραπτικής!

To status quo της μόδας άλλαξε: Οι γυναίκες κρατούν τα ηνία τής Υψηλής ραπτικής!

Αν και εμείς, οι γυναίκες αγοράζουμε τα 2/3 των ρούχων και αξεσουάρ που παράγονται παγκοσμίως, αποτελώντας το 85% της καταναλωτικής βάσης, οι άνδρες είναι αυτοί που ηγούνται της βιομηχανίας της μόδας τόσο στο μέτωπο του σχεδιασμού όσο και ηγετικές θέσεις της. Τώρα, κορυφαίες προσωπικότητες, με τεράστια εμπειρία, ενσυναίσθηση και γνώση εισβάλλουν στον ανδροκρατούμενο χώρο της μόδας και ως γυναίκες, κάνουν τη διαφορά!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Για δεκαετίες, η γυάλινη οροφή στη μόδα δεν ήταν αλληγορία. Ήταν μια πραγματικότητα, ανδροκρατούμενη. Πρόσφατη έκθεση, όμως, αναφέρει πως οι οίκοι μόδας επιλέγουν πλέον, περισσότερες γυναίκες CEO για να τις εκπροσωπούν στην αίθουσα συνεδριάσεων, αντιπροσωπεύοντας το 31,4% των εισερχόμενων επικεφαλής των εταιρειών.

Η αφήγηση αρχίζει επιτέλους να αλλάζει και μπορούμε να ευχαριστήσουμε αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες που συνέβαλαν ουσιαστικά σε αυτήν την πρόοδο, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος είναι καλύτερος, όταν οι γυναίκες είναι επικεφαλής!

Εκπροσωπώντας κορυφαίες επωνυμίες, όπως ο Dior, η Chanel και η Audemars Piguet μετατοπίζουν τη βιομηχανία προς τα C-Suites, δηλαδή τα ανώτερα στελέχη και επικεφαλής, σύμφωνα με την καταναλωτική τους βάση, ενώ η ανάπτυξη που παρουσιάζουν χρησιμεύει μόνο ως επικύρωση προς αυτήν την κατεύθυνση! Ας τις γνωρίσουμε…

Delphine ArnaultDior

Ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Bernard Arnault έχει σχεδιάσει τη διαδοχή του πολύ στρατηγικά. Από τα πέντε παιδιά του, ο Arnault επέλεξε το μεγαλύτερο παιδί και τη μοναχοκόρη του, Delphine Arnault, ως νέα Διευθύνων Σύμβουλο και Πρόεδρο του Dior, της δεύτερης πιο κερδοφόρας μάρκας που κατέχει ο πολυτελής όμιλος LVMH!

Αυτή η ανακοίνωση, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2023, αποτελεί διαδοχή του Pietro Beccari, ο οποίος τριπλασίασε τις παγκόσμιες πωλήσεις του Dior κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που ήταν επικεφαλής και έκανε την Delphine έναν από τους πιο ισχυρούς CEO στον κόσμο μέσα σε μια νύχτα!

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η μεγαλύτερη Arnault είχε την τάση να βοηθά αναδυόμενους σχεδιαστές μέσω του βραβείου LVMH.

Έχει υποστηρίξει μερικούς από τους πιο αξιόλογους σχεδιαστές του κλάδου με έξυπνους τρόπους, ενώ εκτός από Διευθύνουσα Σύμβουλο του Dior, υπηρετεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Phoebe Philo.

Με το «πετράδι του στέμματος» της LVMH στα χέρια της, η άνοδος της Delphine προκαλεί ένα φυσικό ερώτημα: Είναι η απόγονος του Arnault αυτή στην οποία θα καταλήξουν τελικά, τα κλειδιά του βασιλείου της LVMH; Μόνο ο χρόνος θα δείξει!

Leena NairChanel

Η Chanel είναι πασίγνωστος οίκος Υψηλής ραπτικής και αρκετά επιφυλακτική στο να μοιράζεται στοιχεία πωλήσεων ή στρατηγικές. Επί μακρόν στην οικογένεια Wertheimer, της οποίας ο πατριάρχης και παππούς Pierre Wertheimer ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τη Mademoiselle Gabrielle “Coco” Chanel, η επωνυμία φαινομενικά διευθύνεται από τους αδελφούς Alain και Gérard, μέχρι πρόσφατα.

Ενώ τα αδέρφια διατηρούν τις θέσεις τους ως Πρόεδρος και Επικεφαλής Ρολογιών, αντίστοιχα, από το 2021 έχουν μια νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο Global, την Leena Nair.

Η Nair με τριακονταετή θητεία στην Unilever, προσπάθησε να φέρει περισσότερες γυναίκες στην εταιρεία. Τώρα, στο τιμόνι της Chanel, η Nair ακολουθεί την ίδια τακτική υποστηρίζοντας και πάλι τις γυναίκες.

Αυξάνοντας σημαντικά τη χρηματοδότηση για το Ίδρυμα Chanel, τη φιλανθρωπική πτέρυγα της μάρκας, το έχει καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, που εργάζεται συστηματικά για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών!

Francesca Bellettini – Saint Laurent και Kering

Η Francesca Bellettini, μια τρομερή φυσιογνωμία στον κόσμο της Υψηλής ραπτικής, έχει αποδειχθεί εξαιρετική σε ζητήματα ηγεσίας και με στρατηγική ανδρεία έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Saint Laurent και, πιο πρόσφατα, ως Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος, υπεύθυνη για την ανάπτυξη της Kering.

Ξεκινώντας την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην επενδυτική τραπεζική πριν προχωρήσει στη βιομηχανία της μόδας, το ταξίδι της Bellettini μέσω στρατηγικών και εμπορευματικών θέσεων στον Gucci και στην Bottega Veneta, η καριέρα της κορυφώθηκε με την ηγεσία της στον Saint Laurent από το 2013!

Υπό την καθοδήγησή της, επαναπροσδιόρισε την ταυτότητα και τις βασικές αξίες του Οίκου, στοχεύοντας στην ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη επέκταση και αναζωογόνηση, τελικά.

Η στρατηγική της απόφαση να δώσει έμφαση στη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα οδήγησε τον Saint Laurent σε βιώσιμη ανάπτυξη, διπλασιάζοντας τα έσοδά του στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022, περίπου έξι φορές περισσότερο από αυτό που ήταν όταν ξεκίνησε!

Εστιάζοντας στην ισότητα των φύλων στις συλλογές του Saint Laurent, η Bellettini έχει τιμήσει το DNA της μάρκας διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνάφειά της, τόσο στα ανδρικά όσο και στα γυναικεία ρούχα.

Αυτή η δέσμευση είναι εμφανής στην ισορροπημένη σημασία που δίνεται και στις δύο συλλογές, κάτι σπάνιο στον κόσμο της Υψηλής ραπτικής, που έχει οδηγήσει σε διψήφια ανάπτυξη ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες αγοράς.

Pascale Lepoivre – Loewe

Από τα σχέδια και τις εμπορικές γραμμές του μέχρι την επικοινωνιακή του στρατηγική, ο ισπανικός οίκος μόδας Loewe είναι μια από τις πιο cool μάρκες στον κόσμο αυτή τη στιγμή και οφείλει ένα ευχαριστώ για πολλές από τις επιτυχίες του στην Διευθύνοντα Σύμβουλό του.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Loewe, η Pascale Lepoivre έχει διακριθεί μέσω της καινοτόμου ηγεσίας και των προνοητικών στρατηγικών της, που έχουν ωθήσει τη Loewe σε νέα ύψη στην αγορά της Υψηλής ραπτικής.

Υπό την καθοδήγησή της, η Loewe εξισορρόπησε με επιτυχία τις ιστορικές ρίζες της στη χειροτεχνία και τον ισπανικό τρόπο ζωής με τη δημιουργικότητα και τη σύγχρονη αντίληψη, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις πωλήσεις της σε μια περίοδο πέντε ετών!

Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της Lepoivre έχουν επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμα της Loewe, με σημαντικές επεκτάσεις σε νέες αγορές όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Μέση Ανατολή, η Ταϊλάνδη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα της μάρκας.

Η επιτυχία της, ως γυναίκα Διευθύνουσα Σύμβουλος σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο, αποτελεί απόδειξη της συνεισφοράς της στη διαφοροποίηση της ηγεσίας και στην έμπνευση των γυναικών στη βιομηχανία της μόδας και όχι μόνο!

Αυτή η επέκταση ενισχύθηκε από μια σειρά από υψηλού προφίλ συνεργασίες διασημοτήτων και εγκαίνια καταστημάτων, ανεβάζοντας περαιτέρω το προφίλ του Οίκου στην παγκόσμια σκηνή.

Η Lepoivre έχει επίσης, δώσει έμφαση στη βιωσιμότητα. Η ηγεσία της συνδέεται με μια ισχυρή δέσμευση γύρω από την περιβαλλοντική ευθύνη και καινοτομία στον χώρο της πολυτελείας.

Séverine Merle – Celine

Από το 2017, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Celine, Séverine Merle, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση της μάρκας σε μια σημαντική περίοδο μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού.

Η θητεία της οδήγησε στην εισαγωγή του Hedi Slimane ως Καλλιτεχνικού Δημιουργικού διευθυντή του Οίκου στις αρχές του 2018, μετά την αποχώρηση της Phoebe Philo.

Η ηγεσία της Merle διευκόλυνε τις προσπάθειες αλλαγής επωνυμίας του Slimane, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της σειράς προϊόντων της Celine, για να συμπεριλάβει την ανδρική μόδα, τη ραπτική και τα αρώματα, καθώς και την οπτική αναβάθμιση της ταυτότητας και των καταστημάτων λιανικής πώλησης παγκοσμίως.

Αυτή η στρατηγική αλλαγή είχε ως στόχο την αναζωογόνηση του Οίκου και τη διεύρυνση της απήχησής του ώστε να συμπεριλάβει ένα νεότερο, πιο διαφορετικό κοινό.

Δείτε Επίσης
Ο απόλυτος οδηγός για βερμούδες: Πώς να επιλέξετε και πώς να τις φορέσετε με στιλ

Η επανατοποθέτηση υπό την ηγεσία της έδωσε έμφαση στην κουλτούρα της νεολαίας και στο indie rock, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από το παραδοσιακό στιλ της μάρκας σε ένα ύφος που αντανακλά την ξεχωριστή αισθητική του Slimane.

Ως μία από τις λίγες γυναίκες που κατέχουν θέση Διευθύνοντος Συμβούλου στο χαρτοφυλάκιο της υψηλής ραπτικής και δερμάτινων ειδών της LVMH, η ηγεσία της Merle όχι μόνο συμβάλλει στην επιτυχία και την εξέλιξη της Celine, αλλά σηματοδοτεί επίσης την πρόοδο ως προς την ποικιλομορφία των φύλων του κλάδου.

Myriam Serrano – Alaïa

Όταν ο σεβαστός ιδρυτής του Alaïa, Azzedine Alaïa, απεβίωσε το 2017, ο Οίκος έμεινε χωρίς τον καθοδηγητή του και το εμπνευσμένο του ύφος. Χωρίς πηδάλιο και στηριζόμενος σε μια εσωτερική ομάδα σχεδιασμού για δύο χρόνια, αιωρείτο ένα ερωτηματικό πάνω από την ικανότητά του να επιβιώσει στον ανταγωνιστικό νέο κόσμο της πολυτελούς μόδας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Alaïa από το 2019, η Myriam Serrano έχει ανταποκριθεί επιδέξια στο ευαίσθητο έργο της διατήρησης της πλούσιας κληρονομιάς του Οίκου, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να τον κατευθύνει προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον!

Με τον Pieter Mulier να γεμίζει το κενό που άφησε πίσω του ο Azzedine, η λαμπρή σχεδιαστική του δουλειά έχει συνδυαστεί άψογα με το όραμα της Serrano για τον Οίκο. Αυτή η συνεργασία έχει δημιουργήσει συλλογές που τιμούν τις ρίζες του με μια δημιουργική ματιά που ονομάζεται «ομορφιά πέρα από τη μόδα»! Η κοινή τους προσπάθεια έχει λάβει αναγνώριση τόσο από τον Τύπο όσο και από τους πελάτες, σηματοδοτώντας μια επιτυχημένη νέα εποχή για τον Οίκο!

Με ένα εντυπωσιακό υπόβαθρο που περιλαμβάνει μια πρώην θητεία στην Chloé, η Serrano κατανοεί σε βάθος την κληρονομιά του Οίκου Υψηλής ραπτικής και τη σημασία για τη διατήρηση των πελατών, αλλά και την προσέλκυση νέων γενεών.

Οι στρατηγικές της περιλαμβάνουν σεβασμό στη συνέχεια της παράδοσης μέσα από το πνεύμα του Alaïa, ενώ παράλληλα προωθεί τον Οίκο, συνδυάζοντας την ιστορική του υπεροχή με μια φρέσκια ματιά!

Πέρα από τη δημιουργική αναζωπύρωση, το στρατηγικό όραμα της Serrano στοχεύει στην παγκόσμια επέκταση και τη βαθύτερη δέσμευση με το νεανικό κοινό, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με το εμπορικό σήμα του οίκου, αλλά και την επέκταση σε νέα μονοπάτια, όπως κοσμήματα, αρώματα και οικιακά αντικείμενα.

Η προσέγγιση της Serrano αφορά στην εξέλιξη, με σαφή εστίαση στην αυξανόμενη παρουσία του οίκου Alaïa σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, αντικατοπτρίζοντας το εκτεταμένο όραμά της για τη διαρκή κληρονομιά και τη συνάφεια του Οίκου.

Ilaria Resta – Audemars Piguet

Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Audemars Piguet, Ilaria Resta, κληρονόμησε μια τεράστια ευθύνη μετά την αποχώρηση του μακροχρόνιου CΕΟ της, François-Henry Bennahmias, αλλά έχει αποδείξει και με το παραπάνω, ότι είναι απολύτως ικανή!

Πριν αναλάβει τον ρόλο της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Audemars Piguet, η Διευθύνουσα Σύμβουλος με ελβετο-ιταλική καταγωγή είχε εργαστεί στη Firmenich, τη μεγαλύτερη εταιρεία αρωμάτων και γεύσεων στον κόσμο, όπου διετέλεσε Πρόεδρος της Global Perfumery & Ingredients. Πριν από αυτό, εργάστηκε στην Procter & Gamble για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ανέλαβε τη θέση στην Audemars Piguet τον Ιανουάριο του 2024, σε μια εποχή που η μάρκα βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις της, η Resta είπε ότι η καινοτομία και όχι η ανάπτυξη ήταν η εμμονή της και αυτό είναι που θεωρεί και ως το μεγαλύτερο δείκτη επιτυχίας για τον Οίκο.

Πολλοί επιδιώκουν να αναγνωρίσουν την ίδια ατρόμητη και αταλάντευτη προσωπικότητα που είχε ο προκάτοχός της, αλλά η Resta επιδεικνύει έναν ένθερμο ενθουσιασμό για την καθοδήγηση ενός Οίκου που δημιουργεί διαρκή αναστάτωση στον κόσμο των πολυτελών ρολογιών, προκαλώντας τη σύμβαση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στο στιλ επικοινωνίας!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.