Άθληση και laser μυωπίας

Άθληση και laser μυωπίας

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο επαγγελματικά όσο κι ερασιτεχνικά, έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την όρασή τους. Σχεδόν όλα τα σπορ απαιτούν καλό οπτικό πεδίο και άριστο συντονισμό όρασης και χεριού-ποδιού.

Aπό την Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Προβλήματα με φακούς επαφής και γυαλιά

Οι αθλητές-μύωπες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τόσο με τη χρήση των γυαλιών οράσεως, όσο και με τους φακούς επαφής. Τα γυαλιά δημιουργούν προβλήματα τραυματισμών, μειωμένου «καθαρού» πεδίου, όσο και περιφερειακής παραμόρφωσης του πεδίου. Η ομαλή χρήση των φακών επαφής δυσκολεύει από σκόνη, ιδρώτα, μολύνσεις.

Διόρθωση μυωπίας για χόμπι και άθληση

Λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δώσει η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική, όπου με τη χρήση laser μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις και την άνεση στις αθλητικές δραστηριότητες, προσφέροντας καλή ποιότητα όρασης και βάθος πεδίου.
Η επιλογή της μεθόδου διόρθωσης της μυωπίας με laser λαμβάνει κυρίως υπόψη το είδος του αθλήματος ή της δραστηριότητας. Ο άξονας είναι πάντα η ασφάλεια των οφθαλμών.

Δυναμικά αθλήματα και laser

Αθλήματα στα οποία υπάρχει στενή επαφή (π.χ. πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ) έχουν αυξημένο κίνδυνου μετεγχειρητικού τραυματισμού του ματιού. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η PRK, στην οποία δεν υπάρχει δημιουργία κρημνού (flap), ο οποίος σε περίπτωση τραυματισμού κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, μπορεί να «διπλώσει» δημιουργώντας προβλήματα.

Δείτε Επίσης
Γιατί πρέπει πάντα να πλένουμε τα γυαλιά ηλίου

Οδηγίες και προσοχή μετά την επέμβαση με laser

Οι αθλητές που υποβάλλονται σε διαθλαστικές επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πρέπει να δίνουν προσοχή στις μετεγχειρητικές οδηγίες του οφθαλμιάτρου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν στον άμεσο χρόνο αποθεραπείας (περίπου 2 εβδομάδες) στον οποίον πρέπει να απέχουν από έντονες προπονήσεις και αγώνες. Γι’ αυτό γίνεται συνεννόηση με τον ειδικό οφθαλμίατρο και προγραμματισμός έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση με βάση το πρόγραμμά τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μυωπία και άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, μπορείτε να δείτε εδώ: lasermiopias.gr 

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.