Γνωρίζετε την ιστορία των αισθητικών επεμβάσεων;

Γνωρίζετε την ιστορία των αισθητικών επεμβάσεων;

Το πρόσωπο και η μύτη έχουν πρωταγωνιστήσει στην ιστορία της Ινδίας. Χιλιετίες πριν, διέπρεψαν ως πρωτοπόροι πλαστικοί χειρουργοί. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Aπό την Άντζελα Μολφέτα

Ανατρέχοντας στην ινδική ιστορία, συναντάμε τον Ινδουιστικό θεό Σίβα με κεφάλι ελέφαντα και πολλές άλλες θεότητες με τρυπήματα στη μύτη και πολλά bindi, δηλαδή τελείες στο μέτωπο. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε πως οι πλαστικοί χειρουργοί στην Ινδία ξεκίνησαν την πορεία τους, ακόμα και τρεις χιλιετίες πριν!

Οι πρώτες αναφορές βρίσκονται σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα, ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. Η ρινοπλαστική, τα μοσχεύματα δέρματος και άλλες τεχνικές τής πλαστικής χειρουργικής διαπιστώνονται από το 1500 π.Χ. Ο Ινδός χειρουργός Sushruta φαίνεται να αποτελεί τη βάση της σύγχρονης Αγιουρβέδα ή αλλιώς, της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής.

Στα κείμενα αναφέρεται η αναγκαιότητα κάποιου είδους νάρκωσης, όπως «το κρασί θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πριν από την επέμβαση, ώστε να προκληθεί υπνηλία ή ακόμα και αναισθησία στον πόνο». Σε άλλα σημεία, ο Sushruta περιγράφει λεπτομερώς πώς γινόταν η ρινοπλαστική, πώς διατηρείτο η δίοδος του αέρα στη ρινική κοιλότητα, αλλά επίσης, πώς θεραπεύονταν οι πληγές ή ακόμα και πώς εφαρμόζονταν οι μεταμοσχεύσεις. Και όλα αυτά, μελετήθηκαν, αναπτύχθηκαν και επιτεύχθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης εκείνης της εποχής.

Δείτε Επίσης
Γιατί η κοινωνία πρέπει να εξαλείψει το στίγμα της πλαστικής χειρουργικής

Ο Ινδός συγγραφέας Saleem Sinai, με βαθιά γνώση της ιστορίας της προ και μετα-αποικιακής Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, αναφέρει ότι η μύτη θεωρείτο όργανο υπερηφάνειας και σεβασμού για πολλούς άνδρες και κοινός στόχος στη μάχη. Για τον ίδιο λόγο, ο ακρωτηριασμός της μύτης ήταν κοινή τιμωρία στην αρχαία Ινδία για πράξεις που διαπράττονταν ενάντια σε άλλους ανθρώπους.

Η πιο πρόσφατη έρευνα από τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής κατατάσσει την Ινδία στο No 8 στον κόσμο, με περισσότερες από 466.000 χειρουργικές και αισθητικές επεμβάσεις ετησίως. Την ίδια στιγμή, η Ινδία δέχεται για πλαστικές επεμβάσεις και πολλούς ασθενείς, τόσο από τη Δύση, όσο και από χώρες, όπως η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Χάρη στην ποιότητα, το δέλεαρ της τιμής και τη μακραίωνη γνώση στην πλαστική χειρουργική, αποτελεί μια ισχυρή δύναμη στην εξέλιξη των αισθητικών επεμβάσεων, επενδύοντας στην ομορφιά, χθες, σήμερα και οπωσδήποτε αύριο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.