Ένα ωραίο σώμα σημαίνει έναν καλύτερο εαυτό;

Ένα ωραίο σώμα σημαίνει έναν καλύτερο εαυτό;

Ένα όμορφο σώμα αποκαλύπτει και έναν καλό χαρακτήρα; Στοχεύοντας σε ένα τέλειο κορμί βελτιώνουμε και στοιχεία της προσωπικότητάς μας; Τι μας επηρεάζει με την εικόνα μας; Η έρευνα που ακολουθεί, αποκαλύπτει τι συμβαίνει στη σημερινή εποχή.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Στο παρελθόν, ο στόχος μας ήταν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αλλάξουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, να είμαστε πιο ευγενικές, ήρεμες, γλυκομίλητες και γενικά, να γίνουμε καλύτερες σύντροφοι, μητέρες ή φίλες.

Οι τελευταίες μελέτες, όμως, αποκαλύπτουν πως όλο και περισσότερο κρίνουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας σύμφωνα με την εξωτερική εμφάνιση, πιστεύοντας πως ο εσωτερικός κόσμος θα αποκαλυφθεί σε συμφωνία με τον εξωτερικό.

Όλο και πιο συχνά νιώθουμε πως το παρουσιαστικό μας επηρεάζει και την ποιότητα της ζωής μας. Θεωρούμε πως εάν αποκτήσουμε ένα καλλίγραμμο σώμα και ένα όμορφο πρόσωπο θα έχουμε μια καλύτερη ζωή.

Γίνεται πεποίθηση ότι ένα όμορφο παρουσιαστικό θα μας κάνει πιο ευτυχισμένες, θα αναγνωριστούν οι δυνατότητές μας στον χώρο εργασίας και γενικά, όλα τα πράγματα θα κυλούν καλά και αβίαστα για εμάς.

Αντί να θέσουμε ως προτεραιότητα τη γενική μας υγεία, πολλές φορές δειλιάζουμε να παραδεχθούμε πως κατά βάθος αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα γίνουμε ομορφότερες. Και μερικές φορές, διακινδυνεύουμε και την υγεία μας για αυτό!

Αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εικόνες μας πολιορκούν. Η εικονική πραγματικότητα συνεχίζει το ταξίδι υποστηρίζοντας μια λεπτή σιλουέτα, σε ένα σφιχτό σώμα, με απαλή, βελούδινη επιδερμίδα, σε μια αρκετά νέα γυναίκα ηλικιακά. Κι όλα αυτά εισχωρούν στο υποσυνείδητό μας, δίνοντας τους κυρίαρχο ρόλο στις προτιμήσεις μας, τελικά.

Η απενοχοποίηση της πλαστικής χειρουργικής

Παλαιότερα φάνταζε κάπως ακραία, ακόμα και μια επίσκεψη σε πλαστικό χειρουργό. Σήμερα, τα πάντα έχουν απενοχοποιηθεί, με αποτέλεσμα για πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό να εξομοιώνεται με την επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Από αυτό τον νέο κύκλο πραγμάτων νιώθουμε πως θέλουμε να αλλάξουμε το σώμα μας, διότι δεν αισθανόμαστε αρκετά καλά με την τωρινή μας εμφάνιση. Αποτέλεσμα; Όλο και περισσότερες από εμάς καταφεύγουν στο χειρουργικό νυστέρι! Και αυτό, αποτελεί μια παγκόσμια τάση.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 28.000 επεμβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός αγγίζει σχεδόν τα 18 εκατομμύρια, ενώ στη Νότια Κορέα οι διαδικασίες έφθασαν στο 1 εκατομμύριο!

Μέσα από αυτό το νέο πρίσμα, η αλλαγή σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου μας δηλώνουν κατά κάποιο τρόπο, πως κάνουμε το καθήκον μας. Κι όλα αυτά; Για να πετύχουμε ένα καλλίγραμμο, σφιχτό σώμα, χωρίς κυτταρίτιδα, παχάκια και περιττό λίπος, ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο και πλούσια μαλλιά διαμορφώνοντας ένα νέο στόχο για τη ζωή μας με διάφορες εκφράσεις στην καθημερινότητά μας.

Πώς η αισθητική εισβάλλει στις οθόνες μας

Κέντρα αισθητικής και ινστιτούτα ομορφιάς που παρακολουθούνται από ιατρικό προσωπικό παρουσιάζουν στις οθόνες μας ολοένα και περισσότερα διαφημιστικά σποτ, με μοναδικές προσφορές που εξιτάρουν το ενδιαφέρον μας!

Παράλληλα, σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε εκπομπές που παρουσιάζουν μια νέα εικόνα από γυναίκες που ακολούθησαν κάποια σειρά αισθητικών επεμβάσεων, με επιτυχία. Τα θέματα αφορούν από απώλεια δεκάδων κιλών και σύσφιγξη σώματος, μέχρι ανόρθωση βλεφάρων, λείανση ρυτίδων και απόκτηση πυκνών μαλλιών!

Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, πως έπειτα από έρευνα, το BBC ανακοίνωσε πως ανάμεσα σε 1.033 γυναίκες μεταξύ 18 και 30 ετών, το 48% υποστήριξε πως μια αισθητική επέμβαση φαντάζει για αυτές κάτι τόσο απλό, όπως μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, ενώ το 66% αποκάλυψε πως ήδη έχει ακολουθήσει κάποια ή πως πρόκειται να εφαρμόσει κάτι σχετικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφορες και στις προτάσεις καλλυντικών προϊόντων που παρελαύνουν από τις οθόνες μας. Καθώς υπόσχονται πως θα κάνουν το θαύμα τους στο πρόσωπο, στο σώμα, στα μαλλιά ή και στα νύχια μας αποτελούν πάντα, μια νέα πρόκληση για όλες μας, δεν νομίζετε;

Μια νέα πραγματικότητα, χωρίς photoshop

Αναλύοντας ένα γεγονός στη σύγχρονη ομορφιά, βλέπουμε πόσο γρήγορα μπορούν να μας επηρεάσουν οι παγκόσμιες τάσεις. Για παράδειγμα, σήμερα θεωρούμε απολύτως  φυσικό ένα άτριχο σώμα, ακόμα και στους άνδρες. Για αυτόν το λόγο, το 2018 σημειώθηκε αύξηση πέρα από 70% σε μεθόδους αποτρίχωσης, με στόχο να απομακρύνουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από το σώμα μας.

Κι όμως! Η ιδανική εικόνα ομορφιάς που έχουμε, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Το χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και των προσδοκιών μας αφήνει μια πικρή γεύση. Και η διαπίστωση πως δεν είμαστε αυτό που θα έπρεπε, σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], μας αγχώνει ακόμα περισσότερο.

Δείτε Επίσης
Γιατί η κοινωνία πρέπει να εξαλείψει το στίγμα της πλαστικής χειρουργικής

Όπως φαίνεται στο μέλλον οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της εμφάνισής μας θα μοιάζουν απολύτως φυσιολογικές, ενώ αντίθετα θα θεωρείται μη φυσιολογικό να μην τολμάμε τέτοιες διαδικασίες.

Υπάρχουν και μερικές από εμάς που δεν μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται αρνητικά για την εμφάνισή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να πάσχουν από σωματική δυσμορφική διαταραχή, γνωστή και ως BDD (body dysmorphic disorder‎).

Πρόκειται για μία ψυχιατρική πάθηση όπου το άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, ενασχολείται αγωνιωδώς και επίμονα με φανταστικά ή αμελητέα ελαττώματα της εξωτερικής του εμφάνισης, με αποτέλεσμα να γίνονται εμμονές.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το άτομο καταφεύγει στην πλαστική χειρουργική, αλλά σχεδόν ποτέ δεν ικανοποιείται από τα αποτελέσματα, ενώ εστιάζει κάθε φορά σε ένα διαφορετικό σημείο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

Είναι καλό να κατανοήσουμε πως δεν υπάρχει το τέλειο πρόσωπο και σώμα. Όλες μας θα αποκτήσουμε ρυτίδες, θα χαλαρώσει το δέρμα μας, θα γεράσουμε. Η τέλεια εικόνα, ακόμα και για τους διάσημους celebrities δημιουργείται μόνο με μακιγιάζ, φίλτρα, photo shop και άλλες εφαρμογές. Για αυτό και η πραγματική τους εικόνα απέχει κατά πολύ από τις δημοσιεύσεις τους.

Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλημμυριζόμαστε από άγχος για την εμφάνισή μας.

Για να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα χρειάζεται να ασχοληθούμε πολύ λιγότερο με το τι κάνουμε ή τι πρέπει να κάνουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση και να εστιάσουμε στην αλλαγή αυτής της νοοτροπίας.

Και εάν συμφωνήσουμε πως το σώμα μας είναι ο εαυτός μας, τότε είναι ευκολότερο να κατανοήσουμε πως το να νιώθουμε απογοητευμένες από την εμφάνισή μας είναι πέρα για πέρα, λάθος!

Κρατώντας μακριάς μας τις εκάστοτε προκαταλήψεις, τη διάθεσή μας για κρίσεις και επικρίσεις, αλλά και την ακατανόητη επίθεση προς τον ίδιο μας τον εαυτό είναι βέβαιο πως θα νιώσουμε πολύ πιο όμορφα τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Καλή αρχή!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.