11 +1 πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για τον κόλπο σας (και πρέπει να τις μάθετε)

11 +1 πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για τον κόλπο σας (και πρέπει να τις μάθετε)

Αν και ο μισοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν κόλπο, όλες δηλαδή οι γυναίκες που ζουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, πιθανότατα υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζετε για αυτό το ουσιαστικό κομμάτι του αναπαραγωγικού μηχανισμού, που επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ικανοποίηση. Ο  Δρ Νίκος Ναούμ, Χειρουργός Γυναικολόγος Eιδικός στην Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας, είναι ο ειδικός που μοιράστηκε μαζί μας αυτές τις ιδιαίτερες πληροφορίες.

Άλλο ο κόλπος και άλλο το αιδοίο

Όταν μιλάτε για τον κόλπο, μπορεί να νομίζετε ότι αναφέρεστε στα συλλογικά ιδιωτικά μέρη μιας γυναίκας, αλλά κάνετε λάθος. Η λέξη «κόλπος» αναφέρεται στην πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο μέρος που εκτείνεται από την είσοδο του αιδοίου (το οποίο περιλαμβάνει τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των χειλέων και της κλειτορίδας) έως τον τράχηλο της μήτρας. Στην πραγματικότητα, το αιδοίο και ο γυναικείος κόλπος είναι δυο διαφορετικά αλλά απόλυτα αλληλένδετα ανατομικά σημεία στο σώμα της γυναίκας.

Το βάθος του ποικίλει

Αν αναρωτιέστε για το ποιο ακριβώς είναι το βάθος του κόλπου, αυτό υπολογίζεται στα 7 έως 8 εκατοστά μήκος. Η έρευνα έχει δείξει όμως ότι κατά τη σεξουαλική διέγερση, υπολογίζεται ότι το βάθος του κόλπου μπορεί να κυμαίνεται από 11 έως 12 εκατοστά.

Το περιβάλλον του κόλπου μοιάζει με το… κρασί

Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι μικρότερο από 4.5, το οποίο είναι παρόμοιο με το pH του κρασιού. Οι γαλακτοβάκιλλοι είναι τα «καλά» βακτήρια που κυριαρχούν στον κόλπο και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων pH σε φυσιολογικά επίπεδα και αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση.

Όταν τα επίπεδα των γαλακτοβακίλλων πέφτουν, τα επίπεδα του κολπικού pH μπορεί να αυξηθούν πάνω από 4.5, που είναι ιδανικό έδαφος για κολπικές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις από ζυμομύκητες και βακτηριακή κολπίτιδα.

Αυτός είναι ο λόγος που, όταν παίρνετε αντιβίωση η οποία διαταράσσει το pH του κόλπου, συστήνεται να γίνετε παράλληλα λήψη προβιοτικών για την πρόληψη της κολπίτιδας και ταυτόχρονα να καταναλώνετε γιαούρτια που περιέχουν τους αντίστοιχους καλούς μύκητες.

Είναι ευαίσθητος στα… σαπούνια

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αδένες στον κόλπο που εκκρίνουν υγρά που τον βοηθούν να διατηρείται καθαρός. Πολλές γυναίκες υπερβάλλουν με την καθαριότητα της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια για τον καθαρισμό του κόλπου σας. Η χρήση τέτοιων προϊόντων – ακόμα και εκείνων που προορίζονται για την καθαριότητα της συγκεκριμένης περιοχής – παρεμβαίνει στη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του κόλπου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τις προαναφερθείσες λοιμώξεις. Το καλύτερο για την καθαριότητά του είναι το σκέτο χλιαρό νερό ή το χαμομήλι σε περίπτωση ερεθισμών.

Kαι μερικές φορές στα προφυλακτικά

Yπάρχουν δηλαδή γυναίκες που ο κόλπος τους μπορεί να αντιδράσει με αλλεργία στο  υλικό του προφυλακτικού, όταν γίνεται χρήση του κατά τη σεξουαλική επαφή. Κι αυτό είναι κάτι που εκδηλώνεται συνήθως με κνησμό ή αίσθημα καύσου στον κόλπο. Σε αυτή την περίπτωση συστήνονται τα non-latex προφυλακτικά.

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάζει τη μυρωδιά του

Αλλά αν ανησυχείτε ότι η μη  χρήση σαπουνιών θα σας κάνει να μυρίζετε λιγότερο φρέσκια ​​εκεί κάτω, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές μπορεί να οφείλονται στη διατροφή σας.

Τα τρόφιμα που πιστεύεται ότι αλλοιώνουν την οσμή του κόλπου περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ψάρι, καθώς και το τυρί και τα τσίλι, ενώ υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση ανανά μπορεί να δώσει στον κόλπο σας ένα πιο γλυκό άρωμα.

Κάτι που ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι, αν παρατηρήσετε πως τα γυναικεία μέρη σας μυρίζουν ιδιαίτερα έντονα ή το άρωμά τους έχει αλλάξει δραματικά, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη  μόλυνσης, οπότε θα πρέπει να το αναφέρετε στον γυναικολόγο σας, ιδιαίτερα αν υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως κνησμός ή ερεθισμός στην περιοχή.

Βγάζει κι αυτός… αέρα

Μπορεί να φέρει μια γυναίκα σε αμηχανία αλλά η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό που στα αγγλικά αποκαλείται «queefing».

Είναι κάτι το οποίο δεν σχετίζεται με τον πρωκτό αλλά με τον αέρα που εγκλωβίζεται στον κόλπο κατά τις διεισδυτικές κινήσεις του πέους στον κόλπο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι ήχοι και στις δύο περιπτώσεις μοιάζουν και μπορεί να εξαπατήσουν, όμως πρόκειται απλά για παγιδευμένο αέρα που απελευθερώνεται από τον κολπικό σωλήνα χωρίς καμία απολύτως δυσάρεστη οσμή.

Έχει κάτι κοινό με τον καρχαρία

Το λιπαντικό που παράγεται από τον κόλπο κατά τη διάρκεια του σεξ ή της σεξουαλικής διέγερσης περιέχει το συστατικό σκουαλένιο, που εντοπίζεται στο συκώτι του καρχαρία. Το σκουαλένιο χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, όπως ενυδατικές κρέμες και συχνά έχει την χαρακτηριστική οσμή του ψαριού.

Δείτε Επίσης
Αιδιοπλαστική: Γιατί έχει αυξημένη ζήτηση από τις γυναίκες που γυμνάζονται;

Δεν μπορείτε να χάσετε ένα ταμπόν εκεί μέσα

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει για τέτοιου είδους ατυχήματα κατά τη διάρκεια αφαίρεσης του ταμπόν που ίσως σας γεμίζουν άγχος, αλλά πραγματικά θα ανακουφιστείτε αν μάθετε ότι είναι αδύνατο να χαθεί ένα ταμπόν στον κόλπο σας.

Είναι πιθανό, όμως, να κολλήσει ένα ταμπόν στον κόλπο. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για να το αφαιρέσετε. Αν το ταμπόν παραμείνει στον κόλπο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικού σοκ.

Ο κόλπος σας μπορεί να ωφεληθεί από το σεξ

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή και να αποφύγετε το πρόβλημα της σεξουαλικής ατροφίας που συνήθως επέρχεται με το πέρας της ηλικίας.

Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος σε ποιο ακριβώς σημείο του κόλπου είναι το περίφημο σημείο G

Πρόκειται για μια ερωτογενή ζώνη του κόλπου που, όταν διεγείρεται, μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα σε σεξουαλική διέγερση και έντονο οργασμό. Εντοπίζεται στο άνω εσωτερικό τοίχωμα του κόλπου σε βάθος τριών έως πέντε εκατοστών και περίπου ένα εκατοστό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχει, ωστόσο, διαφωνία σχετικά με τον ορισμό και τη θέση του σημείου.

Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να συντελέσει στη χαλάρωση του κόλπου

Το ίδιο και το πέρας της ηλικίας, επειδή μειώνονται τα οιστρογόνα που έχουν ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι ιστοί του, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα σημεία του σώματος και του προσώπου των γυναικών.

Η χαλάρωση του κόλπου δυστυχώς μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική απόλαυση και για τον άνδρα και για τη γυναίκα. Τα καλά νέα είναι όμως ότι υπάρχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου. Η χαλάρωση του κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί επεμβατικά με την κολποπλαστική, αλλά και με νέες μη επεμβατικές θεραπείες με άμεσα ορατά αποτελέσματα.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.