Άφεση αμαρτιών για τα θαλασσινά!

Άφεση αμαρτιών για τα θαλασσινά!

Οι διαιτητικές αρχές της νηστείας προσομοιάζουν, τουλάχιστον εν μέρει, με τη Μεσογειακή Διατροφή, που ως γνωστόν αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Τι γίνεται όμως, με τα θαλασσινά; Διαβάστε τι λέει ο διάσημος κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος!

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της νηστείας, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η πρόσληψη των φυτικών ινών και να προσεγγίζεται περισσότερο ο στόχος των 30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, για μέγιστη υγεία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνον.

Τα 30 γρ. φυτικών ινών μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος καταναλώνοντας 2 μεγάλα μπολ με λαχανικά , 2 έως 3 φρούτα εποχής  και δίνοντας έμφαση, ώστε σε ημερήσια βάση τα δημητριακά που χρησιμοποιεί στη διατροφή του να είναι με το πίτυρό τους (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λπ.).

Τι γίνεται όμως με τα θαλασσινά (αστακός, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) που συνηθίζονται στη νηστεία και που τόσο έχουν παρεξηγηθεί για το πλούσιο περιεχόμενό τους σε χοληστερόλη;

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, τα αγαπημένα μας θαλασσινά, παρόλο που εμπεριέχουν διαιτητική χοληστερόλη, δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, για 3 κυρίως λόγους:

1.    Διότι σε αντίθεση με τα παλαιότερα στοιχεία διατροφικών αναλύσεων που συμπεριλάμβαναν στις μετρήσεις όλες τις στερόλες και όχι μόνο τη χοληστερόλη, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα θαλασσινά δεν εμπεριέχουν τα μεγαποσά χοληστερόλης που παλαιότερα αναγράφονταν στους πίνακες:

Είδος θαλασσινού     Θερμίδες    Κορεσμένα γρ.  Χοληστερόλη (mgr)
Μύδια (4-5), αχνιστά     146                      0.7                           48
Αστακός (100 γρ)            83                       0.1                           61
Στρείδια (6 μέτρια)          50                       0.5                           58
Γαρίδες (15 μέτριες)       84                       0.2                         166
Πίνες (3-4), ατμού         113                      0.6                            34

Σύγχρονες αναλύσεις των θαλασσινών ως προς τη χοληστερόλη τους. Υπολογίστε ότι οι παγκόσμιοι φορείς υγείας, προτείνουν την κατανάλωση το πολύ έως 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης για τους υγιείς ενήλικες ημερησίως.

Δείτε Επίσης
Επιχείρηση... παραλία!

2.    Διότι η διαιτητική χοληστερόλη επηρεάζει ασθενέστερα τη χοληστερόλη του οργανισμού μας, από ότι το κορεσμένο λίπος (λίπος κρεάτων – γαλακτοκομικών).

3.    Διότι τα θαλασσινά εμπεριέχουν συν τοις άλλοις ω-3 λιπαρά οξέα, λιπαρά οξέα με έντονη αγγειοπροστατευτική επίδραση.

Αν κάτι λοιπόν πρέπει να μας προβληματίσει είναι η υγιεινή των θαλασσινών και όχι η χοληστερόλη τους, όταν φυσικά αυτά καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.