Αλάτι: Πολύτιμο… αλλά με προσοχή!

Αλάτι: Πολύτιμο... αλλά με προσοχή!

Το αλάτι βοηθάει στη λειτουργία των κυττάρων, ελέγχει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και τονίζει τη γεύση. Αλλά ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε; Και πού κρύβεται χωρίς να το ξέρουμε; Για να μην μένουμε σαν… στήλη άλατος, καλύτερα ας ενημερωθούμε!

από τη Μαρία Καλοπούλου

Μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» και αφορούσε τον αμερικανικό πληθυσμό, έδειξε ότι ακόμη και μισό κουταλάκι λιγότερο αλάτι την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη 66.000 εγκεφαλικών επεισοδίων και 99.000 εμφραγμάτων! Και μην πείτε, ότι δεν αφορά τον ελληνικό πληθυσμό, όπου η κατανάλωση αλατιού διαρκώς αυξάνεται, γιατί, δυστυχώς, ακολουθούμε παρόμοιες διατροφικές τάσεις με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Πού κρύβεται, λοιπόν το αλάτι, ώστε να περιορίσουμε την πρόσληψή του;

Μέχρι 1 κουταλάκι

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γρ., όσο 1 κουταλάκι του γλυκού ή τα 2.300 mg νατρίου, ενώ εμείς στην πλειοψηφία μας καταναλώνουμε 10-12 γρ. Η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι σημαντικά μικρότερη για τα παιδιά -κάτω από 4γρ/ημερησίως- δηλ. λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού. Να σημειώσουμε ότι, το 75% αυτής της ποσότητας αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από τροφές που είναι ήδη «αλατισμένες» κατά την παραγωγή τους.

Χρειαζόμαστε αλάτι στον οργανισμό μας;

Ο οργανισμός μας χρειάζεται αλάτι, όμως το προσλαμβάνει ούτως ή άλλως από τις τροφές, χωρίς να χρειάζεται να το προσθέτουμε εμείς. Μάθαμε στο αλμυρό, γιατί το συνδέσαμε με το νόστιμο αλλά, όπως συνήθως, υπερβάλλουμε! Το αλάτι βοηθάει στη λειτουργία των κυττάρων, ελέγχει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό μας και, βέβαια, τονίζει τη γεύση.

Αφού δεν αλατίζω το φαγητό!

Ακόμη κι αν μαγειρεύετε χωρίς αλάτι ή δεν προσθέτετε αλάτι στις σαλάτες σας,  σίγουρα καταναλώνετε… συσκευασμένα τρόφιμα! Συχνά, μάλιστα, πρόκειται για κρυμμένο αλάτι σε τρόφιμα με γλυκιά γεύση. Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη κι αν καταργήσουμε τελείως την αλατιέρα στο τραπέζι, ακόμη κι αν μειώσουμε στο ελάχιστο τη χρήση αλατιού στη μαγειρική, αυτό κρύβεται καλά σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, που δεν περνάει καν από το μυαλό μας πως μπορεί να περιέχουν αλάτι Για να εντοπίσετε πού κρύβεται, καλό είναι να διαβάζετε προσεκτικά τη σύνθεση στην ετικέτα, από τις κονσέρβες, τις σάλτσες, τα αλλαντικά, τα τυριά, τις πίτες έως τα δημητριακά και διάφορα γλυκά.

Δείτε Επίσης
Νέα συνταγή…. για το γιαούρτι Δωδώνη Στραγγιστό

Η νέα φέτα ΔΩΔΩΝΗ με λιγότερο αλάτι προσφέρει όλα τα καλά της κλασικής φέτας -νοστιμιά, ασβέστιο- ενώ παράλληλα μας βοηθάει να ελέγξουμε την πρόσληψη αλατιού για πιο ισορροπημένη διατροφή
Η νέα φέτα ΔΩΔΩΝΗ με λιγότερο αλάτι προσφέρει όλα τα καλά της κλασικής φέτας -νοστιμιά, ασβέστιο- ενώ παράλληλα μας βοηθάει να ελέγξουμε την πρόσληψη αλατιού για πιο ισορροπημένη διατροφή

Κι ένα καλό νέο!

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου πως η ΔΩΔΩΝΗ,  η κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Ελλάδας δημιούργησε Φέτα με 40% λιγότερο αλάτι. Και αφού, αγαπώ το συγκεκριμένο τυρί, όπως και πάρα πολλοί ακόμη, τώρα μπορούμε να την απολαμβάνουμε, χωρίς ενδοιασμούς.

Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά, σας ενημερώνω ότι η φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο 100% ελληνικό γάλα, με βάση την αυθεντική, πολυβραβευμένη, παραδοσιακή φέτα ΔΩΔΩΝΗ, τη Νο1 φέτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα. Οπότε, ενώ κρατάμε τη γεύση, μειώνουμε ταυτόχρονα την πρόσληψη αλατιού. Με αυτόν τον τρόπο, η επιλογή γίνεται ιδανική για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για όσους επιθυμούν να καταναλώνουν περιορισμένη ποσότητα αλατιού ημερησίως. Η νέα φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι βρίσκεται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα και ξεχωρίζει για τη γεμάτη, αυθεντική γεύση και την υψηλή ποιότητα.

Καλά νέα λοιπόν για όσους ανήκουν στις «ευπαθείς» ομάδες ή απλά επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η νέα φέτα ΔΩΔΩΝΗ με λιγότερο αλάτι προσφέρει όλα τα καλά της κλασικής φέτας –νοστιμιά, ασβέστιο- ενώ παράλληλα μας βοηθάει να ελέγξουμε την πρόσληψη αλατιού.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.