Αρωματοθεραπεία: Τονώνει και ηρεμεί

Αρωματοθεραπεία: Τονώνει και ηρεμεί

Η αρωματοθεραπεία, η πανάρχαια αυτή μέθοδος που αξιοποιεί τις δυνατότητες των αιθέριων ελαίων, σήμερα είναι πηγή ηρεμίας και ευχαρίστησης, αφού τα αιθέρια και φυτικά έλαια εγείρουν τις αισθήσεις, ηρεμούν και προσφέρουν υγεία και απόλαυση.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η αρωματοθεραπεία-χωρίς να αντιμάχεται την κλασική ιατρική, αλλά συμπληρώνοντάς την- καταπολεμά αποτελεσματικά το στρες, τη νευρική και σωματική κόπωση και διάφορα άλλα καθημερινά προβλήματα υγείας, όπως τους μυϊκούς πόνους, τις μυκητιάσεις κ.ά., ενώ περιποιείται το πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα. Ναι, αλλά πώς; Με τη μοναδική ιδιότητα των αιθέριων ελαίων, της πεμπτουσίας δηλαδή, του φυτού, της ζωτικής του δύναμης. Μια ιδιότητα που συνίσταται στις αντισηπτικές ουσίες του φυτού, τη μεγάλη διεισδυτικότητά τους και την επίδραση στα κέντρα του εγκεφάλου μέσω των οσφρητικών νεύρων.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει και πώς;

Τα αιθέρια έλαια  είναι από τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά που υπάρχουν. Είναι τόσο ισχυρά όσο και τα αντιβιοτικά, χωρίς τις παρενέργειες των τελευταίων. Την επιλογή όμως δεν την κάνει ούτε ο ασθενής, ούτε ο φαρμακοποιός, αλλά μόνον ο γιατρός. Τα αιθέρια έλαια αυτά πρέπει να είναι απολύτως φυσικά, να μην έχουν υποστεί καμία κατεργασία και να είναι εσωτερικής λήψης (όχι μόνο ως εισπνοές, όπως έχει συνηθίσει να τα αντιλαμβάνεται ο πολύς κόσμος).

Γυναικολογικά προβλήματα

Υπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να αντιμετωπίσουν συνηθισμένα θέματα, όπως είναι οι κολπικές μολύνσεις, οι ουρολοιμώξεις ή οι μυκητιάσεις. Π.χ. η χρήση αιθέριων ελαίων λεβάντας τοπικά είναι ευεργετική.

Γαστρεντερικά, όπως δυσκοιλιότητα, καούρες

Και σε αυτά μπορεί να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια σε μορφή αφεψήματος, σε στερεά μορφή ή σε σταγόνες. Υπάρχουν αφεψήματα που έχουν μαλακτικές ιδιότητες στον έντερο. Η αγριομολόχα (Malva sylvestris) και η δενδρομολόχα (Althaea officinalis)  σε αφέψημα κάνουν καλό στη δυσκοιλιότητα.

Κρυολόγημα

Η Echinacea angustifolia είναι ένα φυτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος.

Αϋπνίες

Εδώ τα αιθέρια έλαια σε πολύ ελαφριά μορφή μπορεί να έχουν καλά αποτελέσματα. Τονίζεται το θέμα της ελαφριάς μορφής, γιατί διαφορετικά παρεμβαίνουν στο νευρικό σύστημα.

Δείτε Επίσης
Φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε

Κράμπες, πρηξίματα και ευρυαγγείες

Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού για ποδόλουτρο βοηθά πολύ.

Κατάθλιψη

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum  ή St John’s Wort)  είναι ένα εξαιρετικό φυτό, στο οποίο  βάσει πρόσφατων δεδομένων αποδίδεται αντικαταθλιπτική δράση. Θεωρείται αποτελεσματικό στις ήπιες μορφές κατάθλιψης.

Περιποίηση του δέρματος

Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση των  ραγάδων, η δράση κατά των οποίων μπορεί να είναι είτε προλητπική είτε θεραπευτική. Η χρήση φυτικών ελαίων, όπως το έλαιο του νυχτολούλουδου ή του αμυγδαλέλαιου βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και την ελαστικότητά του. Ενώ υπάρχουν και αιθέρια έλαια που βοηθούν στη σύσφιξη και στην απώλεια κιλών.

Προσοχή! Η αρωματοθεραπεία μπορεί κατά την εγκυμοσύνη να αποδειχτεί και επικίνδυνη. Ιδιαίτερα κατά τους τρεις πρώτους μήνες απαγορεύονται τα πάντα, απολύτως τα πάντα. Αν για λόγους υγείας πρέπει να δοθεί κάτι, αυτό το αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο ο γιατρός

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.