Είναι το γάλα πιο ενυδατικό από το νερό;

Είναι το γάλα πιο ενυδατικό από το νερό;

Περισσότερα άτομα από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, δεν καταναλώνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού, καθημερινά. Μέχρι πρότινος μάλιστα, οι ειδικοί υποστήριζαν πως το νερό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τσάι, καφέ, αναψυκτικά κ.ά. Τελευταία, όμως, το γάλα αποτελεί αποδεδειγμένα εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης και φυσικά, μέσο πρόσληψης ακόμα περισσότερων θρεπτικών συστατικών! Τι γίνεται; Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Μάλλον, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε την έξυπνη ανταλλαγή, του νερού με το γάλα! Πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, το γάλα δεν φημίζεται μόνο για τη θρεπτική του αξία, αλλά και για τις ενυδατικές του ιδιότητες! Επιστημονικές έρευνες μάλιστα, αποκαλύπτουν πως το γάλα είναι ακόμα πιο ενυδατικό και από το νερό…

Επιστημονικές μελέτες

Είναι αλήθεια! Το γάλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης! Πριν λίγα χρόνια, μια επιστημονική έρευνα συνέκρινε τα αποτελέσματα μιας ποικιλίας ποτών – . αποβουτυρωμένο γάλα, πλήρες γάλα, κόκα κόλα, κόκα κόλα διαίτης, ζεστό τσάι, παγωμένο τσάι, καφέ, μπύρα, χυμό πορτοκαλιού, ανθρακούχο νερό και ενεργειακό ποτό—σε σχέση με τα υγρά και σε σύγκριση με το νερό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τόσο το αποβουτυρωμένο γάλα όσο και το πλήρες γάλα είναι πιο ενυδατικά από το απλό νερό, με βάση τις μετρήσεις των συμμετεχόντων.

Πιο πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως τα ποτά που περιέχουν γάλα είναι ανώτερα από το νερό, ως προς τις ικανότητές τους να συντηρούν την υδάτωση μετά την κατάποση.

Στην πραγματικότητα, το γάλα βρέθηκε να έχει σημαντικά υψηλότερες επιδράσεις στη σωματική ενυδάτωση από το νερό!

Και στις δύο μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γάλα σχετίζεται με χαμηλότερη παραγωγή ούρων (λιγότερη ούρηση και επομένως λιγότερη απώλεια υγρών), σε σύγκριση με το νερό. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με την ούρηση – και θα πρέπει να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, το άδειασμα της ουροδόχου κύστης αμέσως μετά την κατάποση υγρών, δεν είναι πάντα το καλύτερο. Όταν λοιπόν, πίνουμε γάλα και δεν χρειάζεται να επισκεφθούμε άμεσα την τουαλέτα, σημαίνει πως τα ενυδατικά του στοιχεία διαρκούν περισσότερο.

Το γάλα αποτελείται περίπου κατά 90% νερό, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου όλοι μας κινδυνεύουμε περισσότερο από αφυδάτωση. Περιέχει επίσης, τα απαραίτητα μέταλλα, νάτριο και κάλιο, καθώς και τους ηλεκτρολύτες που αντικαθιστούν τα υγρά που χάνονται όταν ιδρώνουμε.

Γιατί το γάλα είναι τόσο ενυδατικό;

Όπως αναφέραμε, το γάλα περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, καθώς και ηλεκτρολύτες.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι, όμως, για τους οποίους το γάλα είναι τόσο ενυδατικό:

  • Ο πρώτος είναι,  απλώς ότι δεν είναι νερό! Το νερό δεν περιέχει θερμίδες ή πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να αποτελεί μια πολύ μικρή πηγή λίγων μετάλλων, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον τύπο του νερού. Συγκριτικά, το γάλα είναι πλούσιο σε νερό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενυδάτωση.
  • Είναι υψηλότερο σε θερμίδες και προσφέρει ισορροπία υδατανθράκων, λίπους, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Όταν πίνουμε ένα τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα, ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστεί, φυσικά. Οπότε, όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το σώμα μας για να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τα υγρά, τόσο περισσότερο τα συγκρατεί!
  • Η έρευνα επισημαίνει επίσης, τους ηλεκτρολύτες στο γάλα. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι διατροφολόγοι, υπογραμμίζοντας πως το γάλα μπορεί πραγματικά να είναι μια πολύ καλή ενυδατική επιλογή ροφήματος – και πολύ περισσότερο από το απλό νερό, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ηλεκτρολύτες. Προσφέροντας στον οργανισμό μας ποικίλες ποσότητες νατρίου, καλίου και ασβεστίου, βοηθάμε το σώμα μας να απορροφήσει τα υγρά πιο αποτελεσματικά, κατακτώντας και καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης!
  • Η σημασία των ηλεκτρολυτών στην ενυδάτωση είναι ήδη γνωστή. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό μας,  που θεωρούνται υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας. Αν και δεν προσθέτουν ενυδάτωση από μόνα τους, βοηθούν το σώμα μας να μεγιστοποιήσει την απόδοση των υγρών, ώστε να είμαστε σωστά ενυδατωμένες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ειδικά στο γάλα, οι ηλεκτρολύτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι μετά από μια έντονη προπόνηση. Καθώς ιδρώνουμε, χάνουμε ηλεκτρολύτες, επομένως η κατανάλωση γάλακτος είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρώσουμε ό,τι έχουμε χάσει.

Τα μη γαλακτοκομικά, φυτικά γάλατα είναι ενυδατικά;

Μια μερίδα ανθρώπων αποφεύγει το αγελαδινό γάλα για διάφορους λόγους: Ακολουθούν ένα βίγκαν τρόπο ζωής, υποφέρουν από αλλεργίες, έχουν δυσανεξία, αφορά απλά μια προσωπική προτίμηση στη γεύση και η λίστα συνεχίζεται…

Μερικά από τα πιο δημοφιλή γάλατα φυτικής προέλευσης περιλαμβάνουν γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας και γάλα βρώμης. Κάθε επιλογή έχει συγκριθεί εδώ και πολύ καιρό με το γάλα και όλες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Αλλά, οι μη γαλακτοκομικές επιλογές όπως το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα βρώμης, διαθέτουν την ίδια ενυδατική δύναμη με το αγελαδινό γάλα; Η απάντηση είναι ναι, ως σε ένα βαθμό.

Τα εναλλακτικά, μη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά δεν προσφέρουν πάντα, τόσα θρεπτικά συστατικά.

Γενικά, όμως, τα εναλλακτικά γάλακτος τα οποία δεν είναι γαλακτοκομικά, τείνουν να περιέχουν υψηλότερα ποσοστά νερού και κατά συνέπεια, ενυδάτωση…

Για παράδειγμα, το γάλα σόγιας περιέχει περίπου 92% νερό, το γάλα βρώμης περίπου 91% και το γάλα αμυγδάλου περίπου το 97%, σε σύγκριση με το άπαχο (αποβουτυρωμένο) αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει περίπου 90% νερό και το πλήρες αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει περίπου 87% νερό.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε ήδη, η περιεκτικότητα σε νερό δεν είναι η μόνη ένδειξη για το πόσο ενυδατικό είναι προϊόν – το διατροφικό του προφίλ είναι εξίσου σημαντικό! Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών που προάγουν την ενυδάτωση.

Τα φυτικά γάλατα μπορούν σίγουρα να περιέχουν και αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά για να επιτύχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα ενυδάτωσης, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο, το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες που έχει και το αγελαδινό γάλα.

Δείτε Επίσης
Aφυδατωμένο δέρμα μετά τις διακοπές; Το φθινόπωρο απαιτεί τις κατάλληλες κινήσεις

Όλα τα γάλατα, πάνω-κάτω βρίσκονται σε παρόμοια σημεία, όσον αφορά την παροχή υγρών. Για παράδειγμα, μια μερίδα γάλα αμυγδάλου παρέχει περίπου 230ml νερό — την ίδια ποσότητα με το 1% γάλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το γάλα αμυγδάλου δεν έχει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο γάλα, μπορεί να μην μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τα υγρά στον ίδιο βαθμό, αν και θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στη συνολική κατάσταση ενυδάτωσης του σώματός μας.

Επίσης, χρειάζεται προσοχή, διότι οι εναλλακτικές μορφές γάλακτος μπορεί να είναι ύπουλες πηγές πρόσθετης ζάχαρης! Οπότε, γι’ αυτό θα διαβάσουμε προσεκτικά τις ετικέτες και θα προσπαθήσουμε να παραμείνετε εκτός!

Τελικά, οι  πιθανές ενυδατικές επιδράσεις του γάλακτος φυτικής προέλευσης δεν έχουν μελετηθεί στον βαθμό που έχει μελετηθεί το αγελαδινό γάλα. Γνωρίζουμε ότι το μη γαλακτοκομικό γάλα αποτελείται ως επί το πλείστον από νερό (και σίγουρα συμβάλλει στην καθημερινή ενυδάτωση), αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι πόσο αποτελεσματικό είναι, ώστε να βοηθήσει το σώμα μας να απορροφήσει, να διανείμει και να συγκρατήσει το νερό, όσο το αγελαδινό γάλα.

Πότε πρέπει να ενυδατωνόμαστε με γάλα, αντί για νερό;

Μετά από όλη αυτή τη γνώση, μπορεί να αναρωτηθούμε αν είναι καλύτερο να πίνουμε γάλα αντί για νερό από εδώ και στο εξής, ώστε να παραμείνουμε ενυδατωμένες – ή τουλάχιστον, να γνωρίσουμε εάν κάποια στιγμή το γάλα αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η καλύτερη στιγμή για να επιλέξουμε ένα ποτήρι γάλα από ό,τι ένα ποτήρι νερό θα ήταν πιθανώς, μετά από έντονη άσκηση, με αρκετό ιδρώτα. Αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία να αντικαταστήσουμε τις θερμίδες, τους ηλεκτρολύτες και τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες), που βρίσκονται στο γάλα και δεν υπάρχουν στο νερό.

Το γάλα μπορεί να είναι επίσης, καλύτερη επιλογή για άτομα που ακολουθούν συστηματικά κάποιο πρόγραμμα εντατικής άσκησης. Οι διατροφολόγοι συστήνουν μετά από την προπόνηση να πίνουμε γάλα, καθώς περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα βοηθά στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά από μια έντονη άσκηση!

Η συνολική εκτίμηση, ανατρέπει τα δεδομένα;

Το γάλα είναι καλό για την ενυδάτωση, αλλά το νερό αποτελεί μια ακόμα καλύτερη επιλογή, όσον αφορά την ενυδάτωση και μόνο! Συνήθως, είναι  η πιο έξυπνη επιλογή για όσες πάσχουν από διαβήτη ή σε περιπτώσεις που ο γιατρός μας έχει συνταγογραφήσει χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη, καθώς το γάλα μπορεί να προσφέρει περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.

Σε τελική ανάλυση, το γάλα είναι ένας αποτελεσματικός ενυδατικός παράγοντας—είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι το γάλα που προσθέτουμε στα δημητριακά μας, στον καφέ μας ή το πίνουμε μόνο του, συμβάλλει στην υγιή, καθημερινή ενυδάτωση του σώματός μας.

Αλλά το γάλα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς το νερό… Εάν λοιπόν, στοχεύουμε σε μια ανανέωση με γάλα αντί για νερό, είναι σκόπιμο να το επιλέξουμε μετά από μια πολύ εντατική προπόνηση ή κουραστική μέρα πεζοπορίας. Διαφορετικά, το νερό δεν μπορεί να νικηθεί!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.