«Ευαίσθητες» υποθέσεις: Η φυσιολογία του αιδοίου και όσα είναι καλό να γνωρίζετε

«Ευαίσθητες» υποθέσεις: Η φυσιολογία του αιδοίου και όσα είναι καλό να γνωρίζετε

Το αιδοίο μας είναι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό στην εμφάνισή του, όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα! Αυτή η μοναδικότητα άλλωστε, είναι μέρος της ομορφιάς τους! Η κατανόηση του βασικού χρώματος, της μυρωδιάς και της συνολικής εμφάνισης, γνωστή και ως η εκδοχή του «κανονικού», θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε πότε και εάν είναι κάτι προς έλεγχο!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ο γυναικείος κόλπος ορίζεται από το εσωτερικό κανάλι όπου παροχετεύεται η έμμηνος ρύση ή βγαίνουν τα μωρά! Η εξωτερική δομή, που περιβάλλει το άνοιγμα του κόλπου, ονομάζεται αιδοίο και είναι αυτό που σκέφτονται οι περισσότερες από εμάς όταν αναρωτιόμαστε πως μοιάζει ο «κόλπος» μας.

Τα μεγάλα χείλη (εξωτερικά χείλη), τα μικρά χείλη (εσωτερικά χείλη) και τα ηβικά χείλη (η περιοχή του λιπώδους ιστού που καλύπτει το ηβικό οστό) είναι όλα μέρος του αιδοίου. Και το αιδοίο μας είναι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό στην εμφάνισή του όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα! Αυτή η μοναδικότητα άλλωστε, είναι μέρος της ομορφιάς τους!

Τι χρώμα πρέπει να είναι;

Τα εξωτερικά χείλη έχουν γενικά το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή ελαφρώς πιο σκούρο. Τα εσωτερικά χείλη μπορεί να είναι ροζ, ενώ άλλα μπορεί να έχουν μια κοκκινωπή, καφέ ή μοβ απόχρωση. Σε περίπτωση που κάποια έχει λεύκη, μπορεί να επηρεαστεί ο κόλπος και να μην έχει καθόλου μελάγχρωση, ώστε το χρώμα να είναι λευκό.

Τα χείλη θα μπορούσαν να υποστούν μικρές διακυμάνσεις στο χρώμα για διαφορετικούς λόγους. Μερικές γυναίκες ενδέχεται να παρατηρήσουν ότι τα χείλη μπορεί να γίνουν λίγο πιο κόκκινα ή να διογκωθούν ελαφρά, όταν διεγείρονται και αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης της παροχής αίματος. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί ουδεμία ανησυχία.

Ωστόσο, ο ερεθισμός από τα αρώματα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ερυθρότητα ή σε πιο σκούρο τόνο. Εάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τη χρήση προϊόντων με άρωμα, όπως για παράδειγμα αρωματισμένο αφρόλουτρο, αρωματικά ταμπόν ή και σε κάποιες περιπτώσεις και αρωματικό απορρυπαντικό πλυντηρίου!

Ο κόλπος έχει συνήθως ένα μεσαίο ροζέ χρώμα έως σκούρο ροζ-κόκκινο. Εάν μεταμορφωθεί σε ένα ζωντανό, έντονο κόκκινο χρώμα, μπορεί να αποτελεί σημάδι φλεγμονής, οπότε και είναι σκόπιμο να επισκεφθούμε τον γυναικολόγο μας.

Παραλλαγές στην τριχοφυΐα της ήβης

Ακριβώς όπως όλα τα άλλα εκεί κάτω, έτσι και η τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα όσον αφορά το πάχος, τον τρόπο ανάπτυξης, αλλά και το χρώμα – το οποίο δεν ταιριάζει πάντα με το χρώμα των μαλλιών μας!

Οι παραλλαγές αφορούν ένα συνδυασμό γενετικής, περιποίησης, ανάπτυξης προσωπικών σταδίων ή ακόμα, και διαφορές εξαιτίας ιατρικών καταστάσεων.

Γύρω στην εφηβεία, οι τρίχες της ήβης θα αρχίσουν να αναπτύσσονται λόγω ορμονικών αλλαγών. Με την πάροδο των χρόνων πάλι, μπορεί να αρχίσουν να αραιώνουν και να γκριζάρουν.

Μερικές γυναίκες θα εμφανίσουν τριχοφυΐα μόνο στο εφηβαίο και στα εξωτερικά χείλη, δημιουργώντας μια φυσική γραμμή μπικίνι. Άλλες, όμως, μπορεί να δουν ανάπτυξη πέρα από τη γραμμή του μπικίνι, είτε στους μηρούς, είτε προς την κοιλιά και τον αφαλό ή ακόμα, και γύρω από τον πρωκτό. Τίποτα από αυτά δεν είναι περίεργα και δεν θεωρούνται απαραίτητα μη φυσιολογικά.

Μόνο κάποιες ξαφνικές αλλαγές σε μία κατά τα άλλα υγιή ενήλικη γυναίκα, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την ανάγκη για ιατρικό έλεγχο. Για παράδειγμα, η έντονη τριχόπτωση στην περιοχή μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη διατροφικών στοιχείων ή εξαιτίας κάποιας ορμονικής ανισορροπίας. Εάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο ξαφνικά, η συμβουλή του γυναικολόγου μας είναι αναγκαία.

Συχνές ερωτήσεις για τον κόλπο

Λίγο-πολύ όλες μας θα έχουμε κάποιες ερωτήσεις για αυτό το ευαίσθητο σημείο του σώματός μας. Οι πιο συχνές απορίες μας αφορούν:

Πώς πρέπει να μυρίζει;

Όλοι οι κόλποι έχουν τη δική τους μοναδική μυρωδιά. Ο ιδρώτας και η έμμηνος ρύση μπορεί να αλλάξουν τη μυρωδιά του κόλπου, αλλά θα επανέλθει στη γνώριμη οσμή μετά από ένα ντους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οσμή μπορεί επίσης να αλλοιωθεί ελαφρώς λόγω αλλαγών στη διατροφή μας, εξαιτίας των σαπουνιών που χρησιμοποιούμε ή ακόμα και λόγω διαφορετικών σεξουαλικών συντρόφων!

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μυρίζει άσχημα. Μια ανησυχητική μυρωδιά που θυμίζει ψάρι ή κάτι που θα θεωρούσαμε αντικειμενικά κακό, αποτελούν αφορμή για να εξεταστούμε από τον γιατρό μας.

Θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του κόλπου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και κάτι τέτοιο δεν θα μας ευχαριστήσει διόλου!

Πώς μοιάζουν οι υγιείς εκκρίσεις;

Η υγιής έκκριση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες αποχρώσεις, από το διαυγές και το λευκό έως και μια ελαφρά καφέ απόχρωση, μετά από την περίοδο.

Μπορεί να ποικίλλει σε ιξώδες κατά τη διάρκεια του μήνα, να είναι πιο παχύρρευστη όταν έχουμε ωορρηξία και πιο λεπτόρρευστη κατά τη διάρκεια των άλλων περιόδων του εμμηνορροϊκού μας κύκλου.

Τα σημάδια μιας ανθυγιεινής έκκρισης ορίζονται από πράσινο ή κίτρινο χρωματισμό ή ακόμα και λευκό, με υφή σαν τυρί cottage! Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο είδος μόλυνσης, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από κνησμό ή αίσθηση καψίματος. Η επίσκεψη στον γυναικολόγο μας; Απαραίτητη!

Δείτε Επίσης
«Ξανθό του ηλιοτρόπιου»: Το επίσημο όνομα του πιο καυτού χρώματος του καλοκαιριού 2024!

Πρέπει να ξυριζόμαστε;

Το αν κάποια επιλέξει να ξυριστεί ή όχι είναι προσωπική προτίμηση. Χωρίς τη φυσική άμυνα των τριχών, τα έλαια και τα φυσικά βακτήρια, μπορεί να γίνουμε πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις και σε θυλακίτιδες. Η αποτρίχωση με κερί, η χαλάουα ή το κούρεμα είναι μερικές ακόμα επιλογές αποτρίχωσης, εάν προτιμάμε έναν περιποιημένο αιδοίο!

Τι μπορούμε να κάνουμε στις τρίχες ή στα εξογκώματα που αναπτύσσονται εσωτερικά;

Το αιδοίο, όπως και κάθε άλλη περιοχή του δέρματός μας, μπορεί να έχει κρεατοελιές, κονδυλώματα, θυλακίτιδα (τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα) ή σμηγματογόνες κύστεις που μοιάζουν με ακμή. Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν, ζητώντας τη γνώμη του ειδικού.

Ας σημειώσουμε πως το μελάνωμα είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του αιδοίου ή του κόλπου, οπότε θα πρέπει να ελέγχουμε τους σπίλους, ακριβώς όπως θα κάναμε και στον δερματολόγο μας.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι σύμπτωμα του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ). Μπορεί να είναι ορατά στην περιοχή του αιδοίου, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθούν μέσα στον τράχηλο ή τον πρωκτό.

Εάν δεν μπορούμε να τα δούμε, αλλά αισθανόμαστε πόνο ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) και θα πρέπει πάντα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας σε κάθε παρόμοια περίπτωση.

Εάν τα εξογκώματα αφορούν τρίχες που έχουν αναπτυχθεί προς τα μέσα, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια ελαφριά απολέπιση, αλλά μόνο στο τριχωτό ή στο εξωτερικό τμήμα του αιδοίου. Στη συνέχεια, μια ελαφριά, φυσική ενυδατική κρέμα που θα απλώσουμε και πάλι μόνο εξωτερικά και όχι στα εσωτερικά χείλη ή στον κόλπο, ίσως βοηθήσει.

Πώς να φροντίσουμε τον κόλπο μας!

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσουμε τον κόλπο μας είναι να μην τον καθαρίσουμε! Πρόκειται για έναν όμορφο μικρόκοσμο, όπου προτείνεται να καθαρίσουμε μόνο το εξωτερικό και μεγαλύτερο μέρος του αιδοίου.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο εκτός από νερό (που αποτελεί με σιγουριά έναν αποδεκτό τρόπο καθαρισμού για την περιοχή), ένα απαλό σαπούνι, χωρίς άρωμα είναι μια καλή επιλογή. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως το δέρμα του αιδοίου είναι πολύ ευαίσθητο, επομένως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές, ώστε να μην ερεθίσουμε την περιοχή.

Θα πρέπει κυριολεκτικά, να είμαστε πολύ προσεκτικές με διάφορα  προτεινόμενα προϊόντα: Κάποια μπορεί να υποστηρίζουν πως «διορθώνουν» την οσμή και άλλα πως «βελτιώνουν» την εμφάνιση του κόλπου μας…

Πιστέψτε μας! Είναι καλύτερο να μείνουν μακριά! Εάν διαπιστώσουμε κάποια ανησυχητική οσμή, κνησμό ή αίσθηση καύσου θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας – δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί επιλέγοντας κάποιο σαπούνι!

Συμπέρασμα

Τα χείλη του αιδοίου είναι σαν τους ανθρώπους… Υπάρχουν σε πολλές, διαφορετικές ποικιλίες και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Κάποια είναι στενά, άλλα είναι πιο χοντρά, άλλα είναι μακρύτερα και κάποια είναι πιο κοντά… Αν δεν αφιερώσαμε ποτέ χρόνο για να γνωρίσουμε τις προσωπικές μας γραμμές, τώρα και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.