Γαλήνιος ύπνος; Η λεβάντα μπορεί να σας βοηθήσει!

Γαλήνιος ύπνος; Η λεβάντα μπορεί να σας βοηθήσει!

Θέλετε να ταξιδέψετε στη… Χώρα των Ονείρων; Η λεβάντα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε πετυχαίνοντας ένα γαλήνιο ύπνο το βράδυ. Αυτό το μεθυστικό, μωβ λουλούδι που ανθίζει την άνοιξη εκτιμάται για το απαλό και γοητευτικό του άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες ανάρρωσης και χαλάρωσης εδώ και αιώνες, σε όλο τον κόσμο. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τη χρήση της λεβάντας ως βοήθημα ύπνου.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η λεβάντα έχει μεγάλη ιστορία στις θεραπευτικές πρακτικές. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν το φυτό σε πολλά από τα καλλυντικά τους (ειδικά σε έλαια μασάζ).

Ο Έλληνας φιλόσοφος Διογένης, πρότεινε να αλείφουμε τα πόδια με έλαιο λεβάντας ώστε το χαλαρωτικό άρωμά της να ανέλθει στο σώμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας δημιουργώντας ένα σύννεφο λουλουδένιας γαλήνης.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα για την επούλωση πληγών, πονοκεφάλων και ακόμη αλλά και για το πλύσιμό τους.

Οι ερευνητές έχουν δείξει τώρα πόσο ισχυρή είναι η λεβάντα όταν χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για να βοηθήσει στον ύπνο. Έτσι,  σήμερα αυτή είναι μια από τις πιο κοινές χρήσεις της, με τη λεβάντα να εμφανίζεται σε προϊόντα ομορφιάς για νυχτερινή ρουτίνα, σε σπρέι για το μαξιλάρι ή αρώματα για το σπίτι.

Οι ειδικοί που ερευνούν τα θέματα ύπνου, λένε ότι η λεβάντα αντί να επηρεάζει άμεσα την ίδια την ποιότητα του ύπνου, το βασικό της αποτέλεσμα  είναι να βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους, να χαλαρώνει τους ανθρώπους αρκετά, ώστε να κοιμηθούν πολύ καλύτερα.

Για τον ύπνο, οι ειδικοί ψηφίζουν λεβάντα!

Οι μελέτες που υποστηρίζουν το έλαιο λεβάντας ως βοήθημα ύπνου είναι σταθερές, παρόλο που είναι λίγες σε αριθμό, σύμφωνα με τη Δρ Charlene Gamaldo, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου και Ευεξίας του Johns Hopkins. Με τους ασθενείς της, η Gamaldo προτείνει θεραπείες λεβάντας μέσω αφεψήματος, ελαίων, λοσιόν και σπρέι, ως στρατηγική χωρίς συνταγή.

Η Dr. Allison Siebern, επίκουρος κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Stanford λέει: «Η αγορά των προϊόντων ύπνου, μαζί με την αγορά αιθέριων ελαίων, έχει γίνει σαν την Άγρια Δύση».

Ωστόσο, πιστεύει ότι το έλαιο λεβάντας έχει καλές δυνατότητες για υποστήριξη του ύπνου. Είπε, ωστόσο, ότι τα αιθέρια έλαια δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως επίσημη θεραπεία για ψυχιατρικές ή ιατρικές καταστάσεις, όπως η υπνική άπνοια ή η αϋπνία.

Τι να προσέξετε

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε έλαιο λεβάντας, η Siebern συστήνει ότι είναι σοφό «να κοιτάξετε εάν η εταιρεία ελέγχει την ισχύ και την καθαρότητα των προϊόντων της».

Η Gamaldo ανέφερε ότι μπορείτε να αναζητήσετε έλαια των οποίων οι ετικέτες αναφέρουν τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), έναν οργανισμό που εκδίδει βασικά πρότυπα αιθέριων ελαίων που οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως οδηγό.

Δείτε Επίσης
Ξέρετε τα σπρέι μαξιλαριών; Λειτουργούν πραγματικά; Πλήρης οδηγός!

Ο Jade Shutes, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ολιστικής Αρωματοθεραπείας, έχει κάποιες πρόσθετες οδηγίες που μπορείτε να εφαρμόσετε στην αναζήτησή σας. Εδώ είναι μερικά από τα πιο χρήσιμα:

  • Εάν μια εταιρεία διαφημίζει τα αιθέρια έλαιά της ως “θεραπευτικής ποιότητας”, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας. Η ετικέτα θεραπευτικού βαθμού δεν έχει ρυθμιστικό ορισμό και είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ.
  • Τα αιθέρια έλαια πρέπει να εξάγονται από ένα συγκεκριμένο είδος φυτού με λατινική ονομασία. Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τη χώρα από την οποία προέρχεται το κάθε συστατικό, τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή του, ακόμη και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται.
  • Στην ιδανική περίπτωση, η εταιρεία από την οποία αγοράζετε θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με λεπτομέρειες όπως η μέθοδος εκχύλισης και ο χημειότυπος (χημική σύνθεση) κάθε ελαίου.
Εάν πειραματίζεστε με το έλαιο λεβάντας ως βοήθημα ύπνου

Σε αυτή την περίπτωση να έχετε κατά νου ότι τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά.

  • Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων αρνητικών παρενεργειών.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν διαχέετε αιθέρια έλαια στον αέρα μέχρι να ξέρετε ότι εσείς ή οποιοιδήποτε συγκάτοικοι δεν θα αντιδράσετε αρνητικά.
  • Η καλύτερη πρακτική είναι να κρατάτε τα έλαιά σας σας μακριά από κατοικίδια ζώα και παιδιά.
  • Τα αιθέρια έλαια δεν είναι μια μαγική θεραπεία για τις ανήσυχες νύχτες, αλλά το έλαιο λεβάντας θα μπορούσε να αξίζει μια προσεκτική δοκιμή εάν ελέγξετε την εταιρεία από την οποία αγοράζετε και το χορηγήσετε με μέτρο. Είναι «πάντα σημαντικό να παρατηρείτε την απόκριση του σώματός σας μετά την έκθεση και να ακούτε το σώμα σας», είπε η Gamaldo. «Αν δεν ανταποκρίνεται καλά, τότε σταματήστε να το χρησιμοποιείτε».

Το πώς λειτουργεί αυτό, παραμένει ασαφές

Μία εκδοχή είναι ότι ένα από τα κύρια συστατικά του ελαίου λεβάντας, η λιναλοόλη, παράγει ηρεμιστικό αποτέλεσμα δρώντας στις οδούς GABA. Το GABA είναι ένας από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές στο νευρικό σύστημα, επομένως είναι υπεύθυνος για τη μείωση της διέγερσης των νευρικών κυττάρων … Το GABA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στα εγκεφαλικά κυκλώματα που εμπλέκονται στον ύπνο.

Λόγω των καταπραϋντικών αποτελεσμάτων της λεβάντας, η χρήση μίας λοσιόν σώματος με άρωμα λεβάντας, ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια λεβάντας ή ένα σπρέι στο μαξιλάρι μας μπορεί να βάλει τέλος στη νυχτερινή αϋπνία.

Γενικώς, η λεβάντα λειτουργεί εξαιρετικά καλά για να ηρεμήσει το μυαλό και να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.